Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Целулит
 

Много позната думичка, нали? Едва ли има същество от женски пол, което да не я научи, щом стане на 10-12 години. И това е добре, защото колкото по-рано бъдещата жена разбере, че  именно тя е застрашена от това заболяване, толкова по-рано ще вземе мерки да го предотврати. Може би някой ще реши, че думата “заболяване’ е малко пресилена и целулитът е само един от многото козметични дефекти, още повече ,че с него човек може да си живее. Може, но това не значи “трябва”. Спомнете си за стриите . И с тях си живеем, а те са и по-безобидни от  целулита, но много ни се иска да ги няма. И при  целулита нещата стоят като при стриите, по- добре да не го допускаме, ако се появи, да започнем своевременна борба с него.

Да, думата е точно “борба”, защото  целулитът е едно твърде упорито явление, грозно, досадно, но за жалост не се  появява без наше участие. Някои учени твърдят, че към целулита има генетична предразположеност, но никой не твърди, че ако майката има целулит, дъщерята задължително ще го наследи. Просто е много вероятно това да стане, ако не се имат предвид някои от нещата, които ще кажем в тази статия.

Всички занаят какво представлява целулитът - “портокалова кожа”, “бучици или бучки” под повърхността на кожата,”гранулки” и т. н. Причините за появата му са различни – неправилно хранене, обездвижване, резки промени в теглото,  хормонален дисбаланс, затлъстяване, тесни дрехи, поради което има нарушена циркулация на течностите в организма и т.н.. Мастните клетки се уголемяват,  появява се ензимна деградация. Като последица се разраства съединителната тъкан. Резултатът е ясен- образуване на целулитни възли. И така - целулитът не е само козметичен дефект, той е заболяване, което има няколко стадия в развитието си.

Първият стадий е много коварен, защото е почти невидим. Жените усещат неприятна тежест в краката, долните крайници често са неоправдано студени, а това са сигнали. Да, но никой все още не им обръща внимание и това е една от големите женски грешки. Ако се хване кожата на корема, на бедрата, седалището, а понякога и на ръцете над лактите и се стисне между двете длани или между палеца и показалеца, могат да се забележат вдлъбнатини, малки, по-скоро като по кората на мандарина. Не вземете ли мерки, скоро ще са като кора на портокал, както често е назоваван целулитът -“портокалова кожа”. Възниква въпросът:”Какви мерки?”

На първо място ДИЕТА И ДВИЖЕНИЕ. Знаете това със сигурност, но все отлагате да отидете във фитнес залата , да потичате по алеите  в парка или поне да се качите до петия етаж и да слезете пеш 2-3 пъти през деня, но целево, тоест с по-бързичко темпо. Има много упражнения, които могат да се изпълняват в домашни условия, но за това малко по-късно. За диетата пак знаете - без тлъсто, сладко, по-малко тестени продукти, повече сурови зеленчуци, несладки плодове. Да не забравим водата – минимум 1,5 литра на ден.

На второ място- качествени антицелулитни процедури. Без отлагане, без дребнави сметки. Ако можете да си позволите антицелулитни масажи, направете го. Ако не ви е възможно, поне направете една консултация с масажист какви кремове или гелове да си купите. Няма универсални, има подходящи за вас. За да си правите самомасаж, са нужни познания, които пак трябва да получите от специалист. Антицелулитният масаж си има свои особености, ако не ги спазвате, можете дори да си навредите. Затова е добре да направите поне една процедура при опитен масажист, като внимавате как работи той върху проблемните зони. Няма да овладеете техниката, но поне ще добиете представа и ще прецените дали въобще да пробвате сами, само не надценявайте възможностите си. С една дума, колкото по-рано започнете да се борите с целулита, толкова по-реални са възможностите да го предотвратите.  Ако пропуснете този момент, много скоро ще се окажете в неприятната ситуация- жена с целулит ВТОРИ СТАДИЙ. Много, много по-лошо и много, много по-трудна борба ви очаква. Затова по-добре проверете още сега дали вече под привидно гладката кожа не са се образували малки вдлъбнатинки и не се заблуждавайте, че няма да се увеличат, а действайте, атакувайте ги с всички средства, като не забравяте, че това е вашето тяло. Борете се с “малкото целулитче” постоянно, не епизодично; хранете се здравословно ,но не гладувайте; не пийте газирани и подсладени напитки, но поемайте много течности.

Ако сте закъснели вече, във втората част на статията ще говорим за следващите стадии в развитието на целулита.

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.20321607589722 Seconds