Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Целулит
Портокалова кожа” - зад това понятие се крие целулитът, от който страдат около 76,6% от българките. Мъжете са облагодетелствани.  Не са засегнати дори тези, които имат наднормено тегло. Смята се, че нежният пол в случая е онеправдан заради половите хормони, определящи особеностите в строежа на женската кожа и типичната за нея прекомерна разтегливост.  Рисковите зони са бедра и ханш, рядко и горната част на ръцете. Целулитът се появява през пубертетът, по време на бременност, при употреба на противозачатъчни хапчета или след менопаузата.
Мненията дали портокаловата кожа е козметичен дефект, или заболяване, са различни. В медицината обаче има специален термин за обозначаване на тази болест - мастна липодистрофия. Тя изисква специално лечение - строго индивидуално, грамотно и навременно. Целулитът наистина е свързан с подкожните слоеве, но ако не лекуван, може да доведе до сериозни органични нарушения.
 
За пръв път терминът целулит е употребен през 1920 за описване на измененията от невъзпалителен характер в мастната тъкан. Причините за възникване са неизвестни. Познати са само предполагащите фактори: хормонални нарушения в организма на жената, заболявания на кръвоносните съдове, обездвижване наследственост, възрастов показател (при децата не се среща), наднормено тегло резки промени в теглото, понижена функция на щитовидната жлеза, нерационално хранене, натрупване на токсини и др. Някои специалисти сравняват мастната липодистрофия със  затлъстяване, но това са две различни болести с различна етиология и клинични прояви.
Липодистрофията се проявява не само като козметичен дефект, познат ни под формата на ямички и възли. Тя винаги се съпровожда от нарушения на едни или други функции на вътрешни органи и тъкани. В началните стадии може да става въпрос само за незначителни изменения в съединителната и мастната тъкан, но със задълбочаването на проблема те прерастват в по-сложни форми с нарушение на функциите на органите на малкия таз.
Лечение отрано
Докато целулитът е все още в лека форма, ямичките се виждат само при притискане или свиване на тъканите на бедрата и седалището. Този вид се среща най-често и е по-безобиден. В напреднала форма т. нар. портокалова кожа личи от пръв поглед и при нормален стоеж или легнало положение. Болестта преминава през четири стадия на развитие. Много често лекарска помощ се търси едва когато е настъпил последният стадий. Тогава вече пациентът има оплаквания от разширени вени, отоци на краката и др. В процеса на лечение настъпват значителни подобрения на работата на пострадалите органи и системи - подобрява се венозният и лимфен отток, нормализира се хормоналният фон, възстановява се работата на органите на малкия таз,  набъбналите вени се свиват, изчезва мрежата от капиляри. Това показва, че целулитът невинаги е следствие на някакво нарушение, а самият той често провокира патологични изменения, проявявайки се като основно заболяване.
Първият стадий се характеризира с развитие на оток в проблемните зони поради притискане на капилярите от неравномерно разрастващата се мастна тъкан. През втория стадий около повредените кръвоносни съдове се разраства фиброзна тъкан и постъпването на кислород и хранителни вещества в тъканите се ограничава. През третия в мастната тъкан се оформят макровъзли. На четвъртия стадий липодистрофията се съпровожда от съпътстваща патология - трофични язви, варикозно разширение на вените от последна степен, тромбофлебит. Затова е важно навременното и правилно лечение, осъществено от специалисти със специална подготовка. Лечебният процес изисква да се вземат под внимание индивидуалните физиологични и психофизически данни. Чрез серия от изследвания се установява каква е причината за появата на болестта. За един пациент е достатъчен масажът, на друг са необходими определен комплекс процедури - йонизационни, стимулиране на мускулите с ток, масажи и компреси с водорасли, тангенторни бани, пневматични ботуши и др. Некомпетентното назначаване на една или друга процедура може да доведе до необратими процеси в организма.
Профилактиката е за предпочитане
Да предотвратим самата болест е по-добре от всяко лечение. За избягване на “портокаловата кожа” се препоръчва подходящ спорт - плуване, ходене, бягане, каране на велосипед, петминутна сутрешна гимнастика у дома. Важно е правилното хранене и доброто храносмилане. Избягвайте мазни и сладки неща, консервирани храни, газирани напитки, алкохол. Ограничете солта, намалете кафето, пийте по 2-3 литра вода на ден. Яжте много зеленчуци, плодове, бобови растения, пълнозърнест хляб, риба, рибни продукти, растителни масла. Ако сте пушачи, имайте предвид, че никотинът разрушава витамин С, от който до голяма степен зависи състоянието на кожата и съединителната тъкан. Тесните дрехи и обувки на високи токчета затрудняват периферното кръвообращение - една от предпоставките за възникване на целулит. Старайте се всеки ден да вземате контрастен душ - така се подобрява кръвообращението. Нямате ли такава възможност разтривайте тялото си на сухо с четка или гъба. Ако работата ви кара повече да седите, търсете начин от време на време да се раздвижвате - целулитът се развива в зоните, където мускулите бездействат. Германски изследователи са установили, че половите контакти заздравяват телесните тъкани и помагат на кожата да се обновява, да стане устойчива и еластична. Така че правете секс.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.24260401725769 Seconds