Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Чай Vs Кафе

В тази статия ще съпоставим две топли напитки, присъстващи често в нашето ежедневие  - чай (Camellia sinensisе - разновидностите: черен, зелен, бял и други, се определят преди всичко от технологиите, използвани за приготвяне на крайния продукт) и кафе. Тъй като принципно са два доста различни продукта, ще ограничим темата само до съдържанието им на кофеин и въздействието им в посока  тонизиране на организма.
Много често се споменава, че  чаят съдържа количество кофеин равно на количеството кофеин в кафето. Вследствие на това много псевдо експерти препоръчват на трениращите да използват чай за тонизиране на организма вместо кафе. Те се позовават на факта, че освен енергийния стимулант, черният чай съдържа и редица други полезни вещества. Това наистина е така и чаят е една невероятно полезна напитка - химическият състав на чаените листа е изключително сложен, в него са налични около триста компонента.
Но дали е толкова силен стимулант  като кафето.

При направени изследвания на суха маса от двете вещества изненадващо е откритието, че съдържанието на кофеин е еднакво. Има обаче един важен момент - ние консумираме  двете вещества под формата на напитка. По тази причина са изследвани и направените отвари. Оказва се, че в чая нивото на кофеин е по-малко, но все пак достатъчно, за да доведе до състояние на възбудимост. Затова за експертите е учудващо защо след употребата на чай и кафе спортистите не се чувстват еднакво стимулирани. Повечето от тях отдават предпочитания на кафето като много по-силен стимулант.
Отговорът изненадващо се крие в едната от многото полезни съставки на чая, помните нали, повече от 300. Това е аминокиселината теанин.
L-теанинът е изключително ефективен за намаляване на стреса и безпокойството, има успокоително действие, успешно се бори със състояния на напрегнатост, неспокойствие.
Именно това полезно действие на L-теанина пък блокира, макар и не напълно, ефекта на възбудимост от кофеина.
В заключение бих искал да кажа: Ако желаете да бъдете здрави, красиви и добре изглеждащи, пийте поне една чаша чай на ден, но когато ви е необходимо стимулиране на силата, енергията и малко агресия, то посегнете към чашката кафе -  късо, чисто и ароматно.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.22849082946777 Seconds