Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Черен дроб - метаболизъм - част ІІ
Вижда се, че от глюкозо-6-фосфатът (т.е. от глюкозата) чрез разграждането му до ацетил-коензим А черният дроб може да образува мазнини, но не образува от мазнините глюкоза, а само алтернативата им - кетонните тела.
Освен гликогена, черният дроб образува глюкоза и от други вещества - аминокиселините. Следователно, по време на гладуване, преди да започне да разгражда мазнините, от които не може да произведе - глюкоза, черният дроб ще почне да разгражда мускулния протеин (основен източник на аминокиселини) до съставящите го аминокиселини, от които може да образува глюкоза - предпочитаното гориво.


Това мускулно разграждане при гладуване за щастие продължава само 5-6 дни, тъй като, образно казано, метаболизмът на животните (и на първобитните хора) се съобразява с това, че за преследване на плячката ще са необходими здрави мускули. След тези 5-6 дни, когато е изчерпал и гликогенните запаси и е спрял разграждането на мускулите за получаване на глюкоза, черният дроб започва образуването на кетонни тела от мазнините Съвременният човек има същите метаболитни особености. Затова при въглехидратна диета (или на гладуване въобще), в първите 5-6 дни разграждаме основно мускулите и чак след това започват активно да се разграждат; затова и при намаляване на въглехидратите в диетата мускулната сила е значително намалена, а постиженията при тренировки доста спадат. Пътят за разграждане на аминокиселините започва с премахването на амонячната група от структурата им. Тъй като свободният амоняк е изключително токсичен, черният дроб образува от него урея, която бъбреците изхвърлят чрез урината. Има и друго положение при което поради някакви непонятни причини, някои хора, буквално се тъпчат с аминокиселини и протеини, ограничавайки тотално въглехидратите и мазнините с надеждата, че мускулите им ще растат толкова повече, колкото повече се тъпчат. При тях наистина ще има достатъчно аминокиселини за изграждала мускули, съответствуващи на натоварванията, на които ги подлагат. Но мускулите им ще растат не защото се тъпчат с протеини и аминокиселини, а защото ги товарят както трябва. Всички излишни аминокиселини ще се разградят до една и от тях ще се образува глюкозата, от която въпросните хора умишлено се лишават. Значи те заблуждават себе си, но не и черния си дроб, който има начини да произведе безценната глюкоза. За съжаление разграждането на аминокиселините започва с премахването на амонячната група от структурата им. Тя е изключително токсична и уврежда преди всичко самия черен дроб и мозъка, когато е в по-голяма концентрация от допустимото. Образувалата се от амоняка урея допълнително натоварва бъбреците, чиято функция е да я изхвърлят с урината. В някои случаи, когато въпросните умопомрачителни диетични режими продължат много дълго, и/ или хората, които ги практикуват, страдат от бъбречно или чернодробно заболяване, може да се стигне до трудно обратими увреждания на организма.
Всички тези енергетични взаимозаменяеми се ръководят от черния дроб. Знаейки, че е основна метаболитна тъкан, трябва да го пазите от претоварване с хранителни вещества, при разграждането на които се получават токсични отпадъчни продукти. Много по-лесно и здравословно е да се храните оптимално, рационално и с балансирани в диетите въглехидрати, протеини и мазнини.

Черен дроб - метаболизъм - част І
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16054606437683 Seconds