Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Тениска Ironfuckers
Тениска Ironfuckers
25.00 BGL
Купи

Explode L-Glutamine
Explode L-Glutamine
19.00 BGL
Купи

Rhodosorb W 100 мл.
Rhodosorb W 100 мл.
12.60 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Регенериращ гел Мукофикс
Регенериращ гел Мукофикс
12.00 BGL
Купи
BCAA Amino capsules
BCAA Amino capsules
23.00 BGL
Купи
Snail gel + Q10
Snail gel + Q10
24.00 BGL
Купи
Черен дроб - метаболизъм
Черният дроб е централната метаболитна тъкан. Задачата му е да поддържа необходимите нива на хранителни вещества в кръвта, нужни за дейността на мозъка, мускулите и другите тъкани. В тази връзка анатомичната му позиция е уникална - всички хранителни вещества, които се всмукват в храносмилателната система на организма (без мазнините) преминават първо през него.
Предпочитаното от организма гориво е глюкозата, затова една от най-важните функции на черния дроб е поддръжката на оптималното й ниво („захар") в кръвта, т.е. той е глюкозен буфер. Тази му функция се влияе от различните хормони, циркулиращи в кръвта (глюкагон, адреналин, норадреналин, инсулин), както и от концентрацията на самата глюкоза в кръвта. Напр. след храна, съдържаща въглехидрати, когато концентрацията на кръвната глюкоза се повишава до над 6мМ (милимола)/л, черният дроб поема глюкозата, добавя към нея една молекула фосфорна киселина и я превръща в глюкозо-6-фосфат. Черният дроб превръща и другите хранителни монозахариди като фруктоза, маноза и галактоза в гпюкозо-6-фосфат. От последния се образува гликогенът както в черния дроб, така и в мускулите. Когато спим и не се храним, нивото на глюкозата в кръвта спада до 4 мМ/л. При тези нива на кръвна захар започват да страдат мозъка, сърцето и другите периферни тъкани. Затова черният дроб разгражда собствения гликоген до глюкозо-6-фосфат, образува от него глюкоза и я отделя в кръвообращението, задоволявайки нуждите на всички тъкани.Глюкозо-6-фосфатът е на кръстопътя на въглехидратната обмяна, тъй като според енергетичните нужди на организма черният дроб може да му отреди различна метаболитна съдба:
1) Когато тези нужди са ниски, от него се образува гликоген;
2) Когато те са големи, гликогенът се разгражда до глюкозо-6-фосфат, от който се образува глюкоза, достигаща на свой ред чрез кръвта до нуждаещите се тъкани;
3) Образуването на гликоген е ограничено до 2-3% от масата на черния дроб и мускулите, докато мастните запаси са неограничени и могат да се трупат с десетки килограми. Следователно глюкозо-6-фосфатът, оставащ след попълването на ограничените гликогенни запаси при ниска енергетична потребност на организма, ще се пренасочи към попълването на неограничените запаси от мазнини. Това става след като глюкозо-6-фосфатът се разгради до ацетил-коензим А-метаболитен предшественик на мазнините и т.н.
От написаното дотук става ясно как излишните въглехидрати от храната се превръщат в мазнини и колко е важно те да са добре балансирани с другите хранителни съставки. Мазнините също имат различна съдба в черния дроб в зависимост от енергетичните нужди на организма:
1) Когато тези изисквания са големи и гликогенните запаси са почти изразходени, мазнините се превръщат в ацетил-коензим А, а от него се образуват кетонни тела - алтернативно на глюкозата гориво за организма. Черният дроб ги образува в големи количества само от мазнините, и то само когато гликогенните загаси са изчерпани и има недостиг на въглехидрати. Организмът е в такова състояние, когато гладуваме или когато по ред причини клетките не могат да усвоят наличната глюкоза - състояние, известно и като захарен диабет. При допир с въздуха кетонните тела се разпадат на ацетон и въглероден двуокис - затова потта и дъхът на гладуващи хора и страдащи от захарен диабет, чиито клетки използуват основно кетонни тела за енергия, миришат на ацетон;
2) Когато енергетичните нужди са ниски, мазнините се складират като мастни депа, съставящи мастната тъкан.

Следва продължение...
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.24105191230774 Seconds