Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Чети етикета, а не гледай само опаковката!
На повечето хора им е добре известен афоризмът, че опаковката продава стоката и в повечето случай наистина е така. И повечето търговци са се изхитрили с многобройни трикове, с които да накарат потребителите да купуват дадена стока. В това отношение според мен, билдерите и всички, занимаващи се с фитнес трябва да внимават, когато си избират даден продукт в магазина. Много от хората биват подмамени от етикетите на продуктите, на които пише: „ диетично” или „без захар” и подобни надписи. Но за един билдер, особено ако е на диета за чистене, е важен самият състав на продукта. Тук съм изброила някои по-популярни продукти, в чието съдържание неочаквано може да има съставки, които не са препоръчителни при диетата.
1. Готови вакуумирани пилешки пържоли- те са удобни за консумация, защото когато нямаш време за готвене можеш просто да си купиш и да ги затоплиш в печката и са готови. Аз самата неколкократно съм си купувала от тях, защото са печени на скара без мазнина. Но преди няколко дена, когато бях в магазина, за да си купя от въпросните пържоли се зачетох по-обстойно в съдържанието на етикета. Освен стандартното съдържание на консерванти, многото Е-та, стабилизатори и подобни имаше нещо, което доста ме притесни- глюкоза на прах. Погледнах етикетите на няколко фирми и ако не глюкоза, в други имаше декстроза или лактоза. Тези бързи захари са препоръчителни за прием след тренировка, но аз използвам пържолите като хранене през деня, което на мен лично не ми помага при диетата.2. Бонбони без захар- Лично аз, когато съм на диета, изключвам приема на бързи въглехидрати. Но съм имала и моменти, когато ми се дояжда нещо сладко и съм почти сигурна, че не съм единствената. В такъв момент съм си взимала бонбони без захар, става дума за най-обикновените бонбони за смучене със заместители на захарта. На опаковката пише, че нямат захар и наистина е така с едно малко изключение- има заместители на захарта, които също повишават нивата на инсулин в кръвта. Ето и някои от тях: глюкозо-фруктозен сироп; сукроза; декстроза; малтодекстрин. Предполагам , че тези не са единствените, но аз знам само за тях. Лично аз съм ги виждала в съдържанието на няколко вида бонбони, в някои сокове за пиене и също така в разтворимото кафе 2в1.

Добавки за намаляване на теглото


3. Пълнозърнест хляб- Според мен този термин в България е доста относителен. И въпреки това на доста марки хляб се срещат надписите: „ пълнозърнест” или „ многозърнест” и подобни. И тук трябва да се внимава при избора. На много етикети съм виждала в съдържанието да има неща като: глутен, растителна мазнина и подобни. Тука бих си позволила още една вметка относно така наречената растителна мазнина. В повечето случаи това е другото име на транс мазнините, които всъщност са възможно най-лошият избор като източник на мазнини за тялото.
(бел. на редактора: Да се има в предвид, че авторката най-вероятно визира хидрогенирани растителни мазнини)
Това ми напомня и на друг търговски трик- неведнъж сам виждала на бутилки с олио следният надпис: „ без холестерол”, което си е направо парадокс, защото няма растителен продукт с холестерол.
Предполагам, че има още доста неща, които не съм изброила. Все пак се надявам тази информация да е полезна най-малкото с това да провокира хората да четат най-вече съдържанието на продуктите, а не само да гледат красивата опаковка.

Автор: (Yoanka) Йоана Л.

Внимание: Статията е от поредицата материали, написани от членове на форума. Използвайте информацията само след сериозно обмисляне и сравняване с други източници.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16146683692932 Seconds