Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Чушки

Сега е сезонът на чушките, макар че в наши дни това вече е малко относително, тъй като се продават вече целогодишно. Както между другото е относително и това, че консумираме винаги прочутите български чушки, за които в някои страни се редят на опашка. Но това са други въпроси.
Известно е, че у нас чушките са един от най-популярните зеленчуци. Няколко са причините за това: добри вкусови качества, податливи на различна обработка, добра съвместимост с много други храни, ниска калоричност и не на последно място – много полезни по своето съдържание.

Отдавна науката е доказала, че в чушките съдържанието на витамин С е по-високо от това в лимоните. В 100 грама чушки се съдържат до 259 мг витамин С. По тази причина хора, с дихателни проблеми трябва да консумират редовно пресни чушки, тъй като този витамин има доказано антихистаминови свойства. В чушките са налични още всички витамини от група В, като особено добре са застъпени тиаминът (В1) – необходим за правилното функциониране на мускулната и нервната система; рибофлавинът (В2), влияещ на растежа и възобновяването на клетките в организма. Не бива да се подценяват ефирните масла, полезните захари, азотистите вещества, както и капсаицинът, които определя дали чушките са сладки или люти. Именно капсаицинът е причина да се включват люти чушки в диети за отслабване. Още в далечната 1928 година е станало  известно, че капсаицинът влияе на кръвното налягане, а последните изследвания показват, че само за няколко дни лечение с  него кръвното може да се понижи с 10-15%.

Минералите, като: желязо, калий, натрий, хлор, фосфор, сяра, калций също присъстват в богатия полезен профил на чушките.
Зелените чушки съдържат  хлорогенова и р-кумарова киселина, свързващи и извеждащи от организма токсичните вещества. Учени от Университета в Илинойс, които са изследвали българските зелени чушки, са открили в тях един от най-полезните антиоксиданти, наречен флавоноид лутеолин. Той има много полезни свойства, но основното му предимство е способността да защитава от възпаление нервните клетки. Изследователите твърдят, че зелените чушки предпазват от Алцхаймер, ако се консумират в сурово състояние.
Червените чушки помагат при язва и разстройства на стомаха, а ликопинът в тях, както и в доматите, има превантивна роля по отношение на раковите заболявания. Червените чушки са от голяма полза и за сърдечното здраве на човека.
Жълтите чушки са шампиони по съдържание на калий, а също така са полезни и с голямото количество фосфор, което е налично в тях.
Към ползите трябва да се има предвид и ниската калоричност на чушките: средно 27 калории на 100 грама продукт.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.11697387695312 Seconds