Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Ядки - рак на гърдата
 

Ядки борят рака на гърдата; близо 40 % по-малък риск при юношите, които редовно ги консумират

Яжте 60 гр. ядки ежедневно, съветват учени.

Рискът от развитие на рак на гърдата намалява, ако ядки, както и фибри, се консумират още в юношеска възраст (1).

Това сочат резултатите на изследователски екип от Харвард, който провежда проучване сред 29 480 души. Той открива значително намаление от 36% на риска от развитие на доброкачествени заболявания на гърдата (ДЗГ) при жени, които са консумирали ядки повече от два пъти седмично през юношеските си години. Известно е, че жените с ДЗГ са изложени на по-голям риск от развитие на рак на гърдата 

Ядките и пълнозърнестите храни притежават вещества с антираково действие, твърдят от Харвард.

Лешниците, фъстъците и орехите съдържат антиоксидантите кверцетин и кампферол, омега-3 мастни киселини, като и фитостероли, които подтискат растежа на рака .
Подобни съставки има и в рибата.
Затова е добре да включите 60 гр. ядки в дневното си меню, съветват от Харвард. Желателно е те да се съхраняват на хладно и сухо място и в непрозрачна опаковка, най-добре трипластова. Здравословното хранене и физическата активност са особено важни, както за предпазване от коварното заболяване, така и за удължаване живота на хората, които вече са болни от него. Други полезни храни са моркови, зеле, броколи, чесън, смокини, лимони, гъби, соеви продукти, зелен чай и др.
Ракът на гърдата е най-често срещаната форма на рак, от която страдат жените по света. Разпространението на това заболяване се увеличава значително през втората половина на ХХ век. Все още не е доказано какво точно причинява този вид рак, но са известни някои от рисковите фактори. Сред тези, върху които не може да се влияе, са полът, възрастта, наследствеността, особеностите в менструалния цикъл.
Рискът от възникване на рак на гърдата намалява наполовина, ако жената е раждала или е кърмила (особено за по-дълъг период). Наднорменото тегло и ниската физическа активност значително увеличават риска.

 

 

1. Su X., Tamimi R.M., Collins L.C., Baer H.J., Cho E., Sampson L., Willett W.C., Schnitt S.J., Connolly J.L., Rosner B.A., Colditz G.A. Intake of fiber and nuts during adolescence and incidence of proliferative benign breast disease. Cancer Causes Control. 2010 Mar 14. [Epub ahead of print]

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.17595601081848 Seconds