Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

10-те заповеди за безопасна ефективна тренировка - част ІІ
7. Прилагайте тясно свързано синхронизирано възбуждане на двигателните единици за постигане на плавно и добре контролирано изпълнение на движението.
Често пъти начинаещите разчитат на спорадични резки движения (предимно в концентричната фаза на контракцията на движението) в усилието си да „направят" вдигането.
8. Тренирай, прескачайки бариерата на болка (натрупването на млечна киселина), като строго се придържаш към третиране на точно определен мускул, към когото е насочено упражнението. Много начинаещи се поддават на „щипането" при събирането на млечна киселина в мускула и включват съседни мускули, за да подпомогнат вдигането. Оттам и поговорката „Без мъка, няма сполука". Тренирането на мускула след като се усети умора дава възможност да се възбуждат повече двигателни единици. В това се състои и основната концепция на тренировката с тежести, която представлява прогресиращо съпротивление" или „принципа на претоварването", който гласи: „За да се постигне мускулна хипертрофия (растеж и развитие), мускулът трябва да се подложи на нарастващи натоварвания."
 

9. Не трябва да се поддаваш на изкушения. Начинаещият е силно подложен на изкушението да включи инерцията в изпълнението на движението. Необходима е огромна концентрация и още по-силна воля, за да не допуснем това. Разликата между това да осъзнаваш напълно тренировъчните цели и привидното им постигане в повечето случаи е пряко свързано с обема на използваната инерция по време на изпълнението.
10. Интелигентно избирайте тежестта. Споменахме, че известна степен здрав разум е от голяма полза за начинаещия в стремежа му към провеждане на безопасна и ефективна тренировка. Общата тенденция (особено сред мъжете) е да се пробват с твърде големи тежести в първите седмици на тренировка.
Няма защо сами да си „изпречвате дърво на пътя" или да развивате синдрома на натъртените пръсти, все едно сами си прострелвате крака. Прекалено оптимистичната оценка на силата ви изправя пред голямата опасност от травми. Помнете, че се състезавате със себе си, а не с някой друг или нещо друго. Много полезно е да се стремите да влезете в залата, но е особено жалко и срамно, ако сте принуден да я напуснете и да потеглите към болницата, само защото не сте се придържали към принципите на здравия разум по време на тренировката. Съветваме читателите да се запознаят добре с 10-те заповеди за правилно изпълнение на упражненията, за да разберат и оценят напълно значението на основните принципи на тренировката.

10-те заповеди за безопасна ефективна тренировка - част І
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.29540991783142 Seconds