Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Kосата показва повече от кръвта

Ако ви интересува колко дълго организмът ви е подложен на стрес и какви са нивата му, направете анализ на косата си. Холандски учени от Медицинския център „Еразъм” съобщават, че анализът на косата може по-точно да покаже нивата на стрес и неговата продължителност, отколкото анализът на кръвта.
Тази методика е особено полезна за по-възрастни хора, при които нивата на хормона на стреса – кортизол – са повишени. Известно е, че повишеното ниво на този хормон увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет.

 

За разлика от анализа на кръвта, който дава информация за нивото на този хормон в конкретен момент, анализът на косата показва тенденции в изменението на нивото на кортизола в продължение на няколко месеца.
Тези изводи на холандските учени са резултат от научни анализи, като са изследвани 4-сантиметрови образци коса от 283 доброволци на възраст от  65 до 85 години. Учените са открили връзка между повишените нива на кортизола и риска от сърдечно-съдови заболявания, анализирайки образците коса.
Медиците смятат, че повишеното артериално налягане или абдоминалните мазнини, както и повишеното ниво на кортизол са тревожни сигнали за това, че индивидът се намира в рискова група за развитие на сърдечно заболяване.
Те са категорични, че косата по-дълго съхранява информация как се менят нивата на хормона на стреса, поради което тя се явява по-добро средство за оценка на риска.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.13731098175049 Seconds