Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Creatine Monohydrate Pure
Creatine Monohydrate Pure
11.00 BGL
Купи

Explode L-Glutamine 500гр
Explode L-Glutamine 500гр
84.00 BGL
Купи

Taurine
Taurine
15.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Фитили
Фитили
10.00 BGL
Купи
Reload
Reload
45.00 BGL
Купи
Explode Whey Protein
Explode Whey Protein
29.00 BGL
Купи
Аеробика или силови упражнения първо – няма значение
Едва ли има фитнес маниак, който да не си е задавал въпроса какво първо да прави - аеробна тренировка или анаеробна и кой начин на подреждане ще даде по-добър ефект за целите му.
Този проблем явно е важен за много спортисти и по тази причина екип учени от катедрата по биология и физическа активност към Университета Ювяскюл във Финландия е провел различни изследвания, съобщава сайтът aka.fi/eng .
В периода 2011-2013 година с помощта на учени от други страни под ръководството на Keijo Hakkinen финландските изследователи са събрали сведения за проведени експерименти, свързани с темата. В различните експерименти са участвали над 200 активно спортуващи мъже и жени, които обаче не са професионални спортисти.
Учените изследвали кратковременния ефект и дългосрочната адаптация в отговор на различно подредените тренировки. Участниците в изследванията били на възраст от 18 до 40 години.  От тях се изисквало да провеждат през 24-седмичното наблюдение тренировките си по различен начин: първо аеробната, после силовата и обратното. Средно на седмица са провеждани по 2-3 комбинирани тренировки, като доброволците били разделени в две големи групи.
Учените имали за цел да анализират анаболните ефекти при различния начин на подреждане на тренировката, а също така ще се отрази ли това на физиологичната адаптация, ако програмата се изпълнява в продължение на шест месеца.
Учените очаквали да регистрират слабо изразени анаболните ефекти при групата, която първо изпълнявала аеробика. Естествено според предварителните очаквания прирастът на сила и мускулна маса бил очаквано по-малък в сравнение с групата, която първо изпълнявала силовата си тренировка.

Резултатите показват следното: независимо от различията в продължителността на постренировъчното възстановяване, върху дългосрочната адаптация редът на двата вида тренировки с нищо не влияе.
В групата, започваща с аеробика, анаболните ефекти са по-изразени в рамките на една тренировъчна сесия. Особено прави впечатление понижаването на концентрацията на тестостерон  в кръвния серум в продължение на два дни, а това наистина може да повлияе на мускулите и развитието на силата негативно. В крайна сметка обаче след 24 седмици различията във времето за възстановяване изчезват и накрая спортистите от двете групи имат еднакъв прираст на мускулна маса и спортна резултатност.
Изводите на учените са, че редът на аеробните и анаеробните тренировки не е от значение и всеки може да подреди тренировката си според своите лични предпочитания. Трябва да се помни обаче, че в началната фаза започващите с аеробна дейност се нуждаят от по-дълго възстановяване и е нужно да бъдат внимателни с тренировъчния обем и да обмислят правилно броя на тренировките си за седмицата.
Екипът определено е на мнение, че 2-3 комбинирани тренировки седмично с обем от по  90-120 минути не предизвикват отслабване на физиологичната адаптация, независимо как са подредени.
Медиците предупреждават, че тези изводи важат за любители, а не за професионални спортисти.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.15721607208252 Seconds