Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Аеробика или силови упражнения първо – няма значение
Едва ли има фитнес маниак, който да не си е задавал въпроса какво първо да прави - аеробна тренировка или анаеробна и кой начин на подреждане ще даде по-добър ефект за целите му.
Този проблем явно е важен за много спортисти и по тази причина екип учени от катедрата по биология и физическа активност към Университета Ювяскюл във Финландия е провел различни изследвания, съобщава сайтът aka.fi/eng .
В периода 2011-2013 година с помощта на учени от други страни под ръководството на Keijo Hakkinen финландските изследователи са събрали сведения за проведени експерименти, свързани с темата. В различните експерименти са участвали над 200 активно спортуващи мъже и жени, които обаче не са професионални спортисти.
Учените изследвали кратковременния ефект и дългосрочната адаптация в отговор на различно подредените тренировки. Участниците в изследванията били на възраст от 18 до 40 години.  От тях се изисквало да провеждат през 24-седмичното наблюдение тренировките си по различен начин: първо аеробната, после силовата и обратното. Средно на седмица са провеждани по 2-3 комбинирани тренировки, като доброволците били разделени в две големи групи.
Учените имали за цел да анализират анаболните ефекти при различния начин на подреждане на тренировката, а също така ще се отрази ли това на физиологичната адаптация, ако програмата се изпълнява в продължение на шест месеца.
Учените очаквали да регистрират слабо изразени анаболните ефекти при групата, която първо изпълнявала аеробика. Естествено според предварителните очаквания прирастът на сила и мускулна маса бил очаквано по-малък в сравнение с групата, която първо изпълнявала силовата си тренировка.

Резултатите показват следното: независимо от различията в продължителността на постренировъчното възстановяване, върху дългосрочната адаптация редът на двата вида тренировки с нищо не влияе.
В групата, започваща с аеробика, анаболните ефекти са по-изразени в рамките на една тренировъчна сесия. Особено прави впечатление понижаването на концентрацията на тестостерон  в кръвния серум в продължение на два дни, а това наистина може да повлияе на мускулите и развитието на силата негативно. В крайна сметка обаче след 24 седмици различията във времето за възстановяване изчезват и накрая спортистите от двете групи имат еднакъв прираст на мускулна маса и спортна резултатност.
Изводите на учените са, че редът на аеробните и анаеробните тренировки не е от значение и всеки може да подреди тренировката си според своите лични предпочитания. Трябва да се помни обаче, че в началната фаза започващите с аеробна дейност се нуждаят от по-дълго възстановяване и е нужно да бъдат внимателни с тренировъчния обем и да обмислят правилно броя на тренировките си за седмицата.
Екипът определено е на мнение, че 2-3 комбинирани тренировки седмично с обем от по  90-120 минути не предизвикват отслабване на физиологичната адаптация, независимо как са подредени.
Медиците предупреждават, че тези изводи важат за любители, а не за професионални спортисти.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.17039585113525 Seconds