Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Боралин- 5
Боралин- 5
28.80 BGL
Купи

Explode L-Glutamine 500гр
Explode L-Glutamine 500гр
84.00 BGL
Купи

Rhodosorb-h Capsules
Rhodosorb-h Capsules
49.60 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

BCAA Amino capsules
BCAA Amino capsules
23.00 BGL
Купи
Explode Amino Liquid 500мл
Explode Amino Liquid 500мл
27.00 BGL
Купи
Фитили
Фитили
10.00 BGL
Купи
Истерия за маса - II част
Ами примерът със свиването на рамене за трапец от по-горе? Използвайки твърде големи тежести за да се изпълни с тях пълната амплитуда на движението, бодибилдърът работи само върху крайната фаза на упражнението и никога не достига дори близо до положение на свиване. Макар че работи само полуразтегнатата позиция, той го прави с твърде голямо претоварване. Затова и трапецът му е гигантски!
Тренировките на Арнолд за Олимпия съдържат няколко примера. Едно от любимите му упражнения за бицепс са сгъванията с щанга с чийтинг. Той взимал тежка щанга, накланял се леко напред, и след това дърпал тежестта до раменете си. Къде се появява най-много сила в такъв тип серия? В полуразтегнатата позиция, при която ръцете не са напълно свити на 90° - точно под мъртвата точка на движението. Иначе има много малко съпротивление във всяка друга точка на свиването. Може ли това да е поне част от причината за гигантските бицепси и невероятните ръце на Арнолд? Вероятно.
Всяко упражнение си има своята мъртва точка, а големите културисти явно инстинктивно знаят къде е тя и я използват за огромно натрупване на маса. Те правят голяма част от повторенията си с малко по-къс диапазон и с големи тежести. (Гледай видео тренировките на Рони Колман и ще видиш за какво ти говоря). Точно това е, което им дава огромния хипертрофичен заряд в мъртвата точка на основните упражнения.
С всичко казано дотук карам ли те да започнеш да оттласкваш рязко големите тежести, които си започнал да използваш? Абсолютно не! Нека повторя отново: не прави резки движения с големи килограми - особено ако не използваш растежен хормон и други подобни субстанции, за да укрепиш връзките и сухожилията си. Това е грешната стратегия, въпреки действията на професионалистите (запомни, дори с фармацевтична помощ много професионални състезатели са получили контузии докато са тренирали по този начин - от разкъсване на мускулни влакна в пекторалисите и бицепсите до травми на гръбнака и разбити рамене). Има по-добър начин да увеличиш масата си -такъв, който не те излага на риск от наранявания и контузии, както прави рязкото движение на свръхголеми килограми. (Сега ще стигнем и до там; продължавай да четеш.)
Сила за напомпване
Разбира се, има упражнения, които големите бодибилдъри наистина правят с чийтинг рядко - обикновено изолиращи движения с продължително натоварване като разгъвача. Какво им е толкова специалното на упражненията с продължително напрежение? Те блокират притока на кръв към натоварения мускул, което може да има зрелищен ефект върху мускулния размер и растеж.
Нарича се оклузия и едно проучване, което е отразено в Журнала за изследване на силовите състояния (15:362-366), я е приложило на предмишниците на група участници, поставяйки ръкав за мерене на кръвно налягане в горната част на ръката им в продължение две минути. След това махнали ръкава и участниците правили свиване в китката за предмишница. Резултатите: онези, чийто кръвен поток бил забавен преди изпълнението на упражнението, показали 20% повишаване на силата в сравнение с останалите участници, които не използвали ръкава за кръвно. Да, цели 20%!
 

Ами мускулният размер? (Приготви се много да се развълнуваш!) Роб Тоборн, сътрудник на IRON MAN и изследовател в областта на мускулната наука, си кореспондира с японски учени, които експериментират с каатсу, т.е. с техники на оклузията. Тоборн докладва, че Д-р Такаши Абе е отчел 7% растеж на квадрицепса за четири месеца стандартни тренировки, а когато е използвал оклузия - 8% растеж за невероятните две седмици. Точно така - по-добри резултати за 1/8 от времето - две седмици в сравнение с 16. Това е около 800% увеличаване на резултатите, когато кръвният поток е временно спрян. Уау! Сега разбираш защо бодибилдърите включват серии с продължително напрежение в своите тренировъчни програми - те изкарват кръвта от мускула и създават ефектите на оклузията, предизвикващи увеличение на масата и силата.
Защо блокирането на кръвния поток води до толкова невероятно увеличаване на мускулния размер и сила? Част от него може да се дължи на забележителния приток на кръв в съответния мускул след възстановяване на нормалния кръвен поток (аха, значи може би напомпването има значение!). Учените предполагат, че кръвната баня в мускулите, която се отчита след оклузия, може да доведе до всичко от увеличено отделяне на шокираните от топлината протеини до изменения в мускулния
метаболизъм на калция (калцият допринася за контракциите) и по-бързо възстановяване на бързо-съкращаващите се мускулни влакна. Интересно- и вълнуващо – особено когато направиш няколко прости сметки: да видим, умерен 8% растеж на квадрицепсите по 12 месеца- майко мила! Това значи, че ще удвоиш обиколката на бедрата си за една година!
Но почакай! Нали и ти правиш екстензия, когато тренираш квадрицепсите си. Защо тогава не получаваш 8% увеличение в размера на всеки две седмици или дори на всеки два месеца? Защото си слабак поне отчасти. Виж, част от причината е, че точно когато ефектите от окулазията са най-осезателни точно към края на продължителна напрегната серия - ти спираш. Това е прост случай на твърде бързото прекратяване на сериите- когато не можеш да правиш повече пълни повторения- и това сериозно ограничава  ефектите на оклузия при теб.
Големите бодибиллъри като Джей Кътлър, който е привърженик на продължителното натоварване, отчитат изключителна нервно-мускулна ефикасност (или връзка между нервите и мускулите), както и търпимост към болката. Те могат да държат мускула да „гори" докато оклузията действа. (Винс Джиронда винаги е казвал, че това, което различава шампионите от аматьорите, е психическото съсредоточаване и търпимостта към болката.)
Когато оклузията е налице, болката е страшна, тъй като мускулът стене и цвърчи заради липсата на кръв и кислород. Повечето от нас, обикновените простосмъртни, не могат да издържат тази болка и прекратяват серията много преди да получат добра доза растежна стимулация като резултат от оклузията. Шампионите просто продължават да упорстват срещу болката - но дори и те спират сериите си твърде рано.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.11112308502197 Seconds