Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Истерия за маса
Стив Холман
Защо професионалните бодибилдъри имат огромни мускули и как ти можеш размера на своите, правейки същите упражнения като тях - без анаболни стероиди
Попитай един професионален състезател по бодибилдинг как е станал толкова невероятно огромен и той ще те излъже на момента, гледайки те право в лицето. Е, може би не съзнателно, но те рядко казват цялата истина и нищо друго освен истината. Това даже повече те затруднява да придобиеш дори малко от зашеметяващите размери, които те показват - защото, честно казано, това е като да караш самолет почти напълно сляп. Все едно да питаш пилот как да управляваш боинг 747: „Ами, движиш се бавно по пистата, после увеличаваш скоростта и издърпваш управляващите механизми." С други думи, „Просто прави много упражнения по шест до осем повторения." Нищо чудно, че повечето трениращи се провалят толкова често, но може би има решение на тази истерия за маса, както скоро ще видиш.
И така, ако шампионите не ти разкрият цялата истина, как някога изобщо ще постигнеш страхотната мускулна метаморфоза, към което се стремиш?
Трябва да си наблюдателен и да мислиш. Гледай ги как тренират, анализирай техниките им и след това приложи видяното в своите тренировки - но интелигентно и позовавайки се на науката. (Продължавай да четеш, ще видиш какво имам предвид) Остави стероидите настрана - можеш да отбележиш невероятен растеж в посока към професионалната мускулатура, ако правиш това, което професионалните състезатели правят, а не което казват.
Чийтинг за по-бърз растеж?
Колко пъти си чувал огромно чудовище в залата, където тренираш, или в статия в списание да говори безспирно колко е важно да се тренира чисто, но когато го видиш да тренира, повечето от повторенията му да изглеждат като фаулирано олимпийско движение? („Чисти ли са тези движения?" Гледай серия на Рони Колман и ще придобиеш идея.) Или при някои упражнения тежестта е толкова голяма, че няма почти никакво движение. При повдигане на рамене за трапец, например, обикновено виждаш голям мъж да товари невероятни килограми, да хваща лоста с фитили и да дърпа с всички сили, но раменете му едва едва да помръдват. Цялата картинка напомня на средновековно мъчение с цел да ти се разтеглят ръцете.
Ако трябва да съм честен, не всичките му серии и повторения са експлозивни и/или с частичен обхват, но много от тях са - особено при големите съставни упражнения като пресите - и причината за това е основателна: чийтингът е един от начините да предизвикаш необичаен мускулен растеж. Я пак?!
 

Повечето учени казват, че един от големите ключове към мускулния растеж е силата. Колкото повече сила накараш да произведе даден мускул, толкова повече стимулираш растежа му. Това е една от причините съставните или сложните упражнения да водят до качването на повече маса, отколкото изолираните движения -използваш по-големи тежести, когато няколко мускула работят заедно, и можеш по-лесно да ги увеличиш с течение на времето. Това се нарича прогресивно натоварване. (Сега ще пристъпя към чийтинга, имай търпение.)
Бла-бла-бла. Постепенно увеличавай тежестите, с които изпълняваш големите съставни упражнения като клека, и ще качиш маса. И какво друго ново по въпроса? Всъщност, доста! Има още много какво да се каже по темата освен вече споменатото, много повече (също като управляването на боинг 747). Например, много изследователи вярват, че истинският растежен стимул при определени упражнения е близо до зоната на обратно действие, където минаваш от отрицателната страна към положителната. Защо? Защото това е моментът, в който се появява най-много сила. А къде повечето бодибилдъри не тренират често или избухват? Близо до момента, който предлага грешен, но пък ефикасен начин да се претоварят мускулите с цел растеж. (Силови експерименти показват, че когато трениращият рязко се изправи преди да е достигнал крайната точка от амплитудата на движение при преси например, силата, която се произвежда, може да се удвои или дори повече.)
Помисли върху това. В долната фаза на полулег гърдите ти трябва да си сложат спирачки и след това да сменят посоката на движение на лоста. Така има много потенциал за максимално претоварване или сила.
Проблемът: много учени казват, че пекторалисите не могат да правят максималната си сила в самия край на движението, тъй като има прекалено голямо разтягане. Това означава, че мускулът трябва да се удължи, за да покаже максималната си сила, но без да се стига до крайности. Ключовият момент при максималната сила в такъв случай е под мъртвата точка, но не чак в долната част на движението при разтегнато положение (и не при напълно съкратена позиция, както много хора смятат). Намира се при полуразтегната позиция. Следователно, ако можеш да претовариш позицията, която е точно над разтегнатата, но не е самата мъртва точка, можеш да увеличиш анаболния заряд на всяка серия. (Имай предвид тази полуразтегната позиция, тя е въпрос, към който ще се връщаме отново).
Това е, което много от най-добрите бодибилдъри правят при почти всяко повторение. Гледай ги как правят полулег и ще видиш, че започват да вдигат лоста още преди да са докоснали горната част на гърдите си, експлодирайки нагоре. (Някои дори изтласкват лоста от гърдите си, за да им е по-удобно при мъртвата точка.) Спирайки малко по-рано и бутайки нагоре, те атакуват полуразтегнатата позиция с по-голямо натоварване. Това npaви упражнението много по-ефикасно макар че го прави и по-опасно.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.18892383575439 Seconds