Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Creatine Monohydrate Pure 500gr
Creatine Monohydrate Pure 500gr
26.00 BGL
Купи

Шейкър Explode 600мл
Шейкър Explode 600мл
7.00 BGL
Купи

Регенериращ гел Мукофикс
Регенериращ гел Мукофикс
12.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Глицеринов сапун с екстракт от охлюви
Глицеринов сапун с екстракт от охлюви
1.50 BGL
Купи
Тениска EXPLODE 2013 - синя
Тениска EXPLODE 2013 - синя
15.00 BGL
Купи
Rhodosorb-FARER 100 gr.
Rhodosorb-FARER 100 gr.
3.60 BGL
Купи
Как хормоните дирижират целия ни живот

“Най-трудно е онова, което обикновено изглежда най-лесно - да видиш това, което се разкрива пред теб.”   Й.В.Гьоте
Заслужаваше си усилието! Въпреки че асистентите от опитната лаборатория по физиология в Пратера, наречена още вивариум, изпитваха угризения на съвестта. През 1912 г световно известният, вече 51-годишен професор с бяла клиновидна брадичка, остър ум и страст към конете Ойген Щайнах се бе опитал да промени пола на плъхове. “Феминизиране на мъжки и маскулинизиране на женски индивиди” е заглавието на труда му, в който се описва как на плъхове от мъжки пол се отстраняват тестиси и се присаждат на плъхове от женски пол. Резултатите изненадали силно и самия автор - женските индивиди с присадени тестиси придобили “мъжки” тип поведение и обратно.
Вдъхновен и впечатлен от резултатите, след 5-6 години Щайнах направил още една стъпка напред. Съвместно с уролога Роберт Лихтенщерн трансплантирал на хомосексуалисти тестиси от хетеросексуални мъже с надеждата, че ще промени абнормното им поведение.

Щайнах предполагал, че тестисите на хората с хомосексуална ориентация произвеждат естрогени. Това всъщност е била единствената му фундаментална научна заблуда и експериментът не дал никакъв резултат.С друго свое откритие Щайнах събудил у съвременниците си надеждата за вечна младост. Той установил, че когато се връзва семепровода (с цел стерилизация) на възрастни плъхове, намиращата се около него тъкан (Щайнах я нарекъл “пубертетна жлеза”) се активира, което от своя страна активира и жизнената дейност на плъховете. Отново съвместно с уролога Лихтенщерн на 1 ноември 1918 г. той прави първата подобна операция и на мъж (по-късно тя е наречена “операция на Щайнах”). Резултатите са учудващо добри: пациентите внезапно придобили нови сили и жизненост. На операция по онова време се подложили стотици заможни виенчани, дори самият Зигмунд Фройд, добър приятел на Щайнах. На операционната маса легнал и професор Лоренц, достолепен 72-годишен ортопед, който отново отворил частната си практика за продължително време. Световните медии тръбели за “ерата Щайнах”, като, разбира се, прозвучали и много критики за намеса в природата.


След като установил, че заместването с хормони , а не с жлези води до възстановяване на косата, кожата и дори психиката, ученият се насочил към идеята да открие метод за синтезиране на хормони. Така Щайнах станал един от първите учени, които свързали хормоните с човешката психика. По тази и ред други причини той се смята за пионер на съвременната ендокринология. Със смелите си виждания Щайнах премахва табуто върху сексуалността и утвърждава връзката й с хормоните и с психиката. Може би той би постигнал много повече, ако не се бе появил един трагичен момент от биографията му – избухнала Втората световна война. Като евреин Щайнах бил принуден да емигрира в Швейцария и никога повече не се върнал в родината си.
Но неговият асистент и ученик, разпаленият националсоциалист Валтер Холвег, продължава усилията на Щайнах. Холвег, безспорно учен с гениални хрумвания, за първи път синтезира прогестерона, а съвременникът му, химикът от Гданск Адолф Бутенанд изолира от 1500 литра мъжка урина кристален андростендион. За своите изследвания в областта на хормоните през 1939 г. Бутенанд (който умира през 1995 г.) е удостоен с Нобелова награда.
Хормоналната революция
Едва на прага между двете хилядолетия се изяснява това, което учените (включително и Щайнах) са подозирали от векове - хормоните са тези, които до голяма степен определят човешкото поведение. Мъжът бива стимулиран и подтискан от хормоните в много житейски сфери – в професионална, социална, лична, сексуална. Ето какво ново знаем днес:
естрогените са предпоставка за мъжката потентност и фертилност – макар и революционно като виждане, това е факт. Точно женските полови хормони са тези, които стимулират подвижността на сперматозоидите и подпомагат оплодителната им способност;
остеопорозата при мъжа е зависима от двата типа хормони - мъжки (андрогени), и женски (естрогени), които се образуват в мъжкия организъм. Проблемът мъжка остеопороза ще става все по-актуален през следващите 10 години и все повече ще се прави за профилактиката на това заболяване. Трябва да се знае, че терминът остеопороза вече навлезе във всекидневния живот на цивилизованите общества. Ако преди 10 години само 5 процента от населението познаваше думата “остеопороза”, днес почти 90 процента са сравнително наясно с болестта;
липсата на андрогени стимулира затлъстяването. През последните няколко години се доказа едно свойство на андрогените, което доскоро бе абсолютно непознато - те могат да разграждат мастна тъкан. Колкото повече андрогени има един мъж, толкова по-малко са тлъстините по тялото му. (Това се отнася най-вече за мастната тъкан около ханша). И обратно - колкото по-малко андрогени има той, толкова повече мастна тъкан от женски тип натрупва - нещо особено характерно за възрастта след 45 години, когато поради андропаузата нивото на мъжките полови хормони в организма спада;
в биологичен аспект гърдата и простатата си приличат - и двата органа са изградени от хормонално-зависима тъкан, която в общи линии по един и същ начин реагира на лечението с хормони. Трябва да се знае обаче, че днес умират повече мъже от карцином на простатата, отколкото жени от рак на гърдата;
може би всички сме хермафродити - мъжете трябва да знаят, че и при тях има продукция на женски полови хормони и то в значителни количества. Това е трудно да се приеме, но е истина. Жените вече свикнаха със знанието, че яйчникът произвежда първо мъжки полови хормони, които след това се преобразуват в женски. Така че, погледнато чисто теоретично, ние наистина сме хермафродити - произвеждаме и двата типа хормони, но полът ни зависи от начина, по който рецепторите за тези хормони са разпределени в организма;
днес освен за типично мъжките полови хормони много се говори за другите хормони -мелатонин , серотонин , растежен хормон , DHЕА (дехидроепиандростерон) и за тяхното влияние върху човешкото поведение.
Натрупването на повече познания в областта на хормоните както от страна на учените, така и от страна на обществото като цяло прави по-лесен публичния дебат за мъжкия климактериум. При жените това е особено просто – тези, които години наред приемаха противозачатъчни, сега не се страхуват по време на климактериума да посегнат към хормонозаместително лечение. Мъжете също не възприемат вече остаряването като “съдба”. За много от тях е ясно: с помощта на съответните лекарства и промяна в начина на живот може да се остарява достойно.
Още малко история, свързана с хормоните
Може спокойно да се каже, че дори библейските герои са били обсебени от идеята да надвият старостта. Ной имал трима сина - Сем, Хам и Яфет, които се родили, когато баща им бил на 500 години (самият старец починал на 950 години). В глава 6 на “Сътворението” Господ известява, че дава на хората 120 години живот - на толкова умира и предводителят им по това време - Мойсей.
Още в “Книга на царете” откриваме и чудесен пример за това какво означава хормонална стимулация. Става дума за поучителната история на цар Давид, който, вече стар и уморен, не можел да прогони студа от тялото си, с каквито и дрехи да се обличал. Когато приближените му намерили младо и красиво момиче, което “легнало до него и се държало добре с него”, цар Давид възвърнал силата си и решил много проблеми. Не е ли това първото описание на ендогенна стимулация на тестостероновата продукция при възрастни мъже?

Как хормоните дирижират целия ни живот II част

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.11020588874817 Seconds