Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Бойна гръд
 Бойна гръд - арсеналът на Гари Страйдъм

 Aрсеналът на Гари Страйдъм при тренировката за гърди.
Страйдъм е вече 46-годишен и е родом от Дурбан, Южна Африка. До момента той е спечелил всички големи награди в професионалния културизъм с изключение на Мр. Олимпия. В основата на неговата фигура стоят 10 години ръгби, един от най-популярните спортове в Южна Африка, и плуването. Той започва заниманията в залата с тежести относително късно на 20 години. Висок е 185 см и когато започва да тренира културизъм тежи, едва 85 кг.

За година той натрупва близо 10 кг мускулна маса. Не след дълго той прелита до Венис, Калифорния, сериозно решил да превърне мечтите си за успех в културизма в реалност. Останалото, както казват някои, е история.
Въпреки че моделът  културист на Гари не можа да се наложи, той си остава един от динозаврите в състезателния спорт с неговите 120 кг чиста мускулна маса.
С тази си форма и тегло той се нарежда сред най-големите имена, като Йейц, Леврон, Дилет, Ел Сонбати, Рони Колман и сегашния шампион Джей Кътлър.
Гари има уникално бърз метаболизъм, затова на състезания той е изключително релефен. Това му позволява да приема много калории. Още от малък обича спорта и играе ръгби и се състезава на състезания по плуване. Приятелите му го помнят като голям гладник, унищожаващ всяка попаднала му храна. Ето какво казва и самия Гари за мускулния растеж:
„Да растат мускулите като че ли трябва нещо повече от ядене. Първо вие не трябва да претоварвате мускулите с упражнения и серии. Балансът в тренировката предотвратява предозирането. Прекаленият ентусиазъм в тренировките е лош съветник и води до лоши резултати. Аз съм изцяло обвързан и изключително дисциплиниран. Същевременно и много търпелив. Не тренирам часове в залата. Не правя дълги и изморителни тренировки. Тренирам 45-75 мин. Всеки четвърти ден е за почивка, но ако имам нужда от почивка, винаги си я осигурявам.
Моят стил на тренировка се състои в къси интензивни занимания. Не претоварвам щангата. Аз съм голям мъж и мога да повдигна много голяма тежест, но в интерес на безопастноста използвам тези тежести, ти ми дават всичкия ефект върху мускула, от който се нуждая. Свободните тежести (щанги и дъмбели) трябва да бъдат първото нещо, към което да се насочите при влизането ви в залата. Освен че натоварват гърдите, те форсират и стабилизиращите мускули — много важен фактор. Машините от, друга страна, осигуряват прецизна мускулна изолация.
За предпочитане е да правите движения в пълния обсег на упражнението, отколкото частични повторения. Започнете повторението на най-долната точка, когато мускулът е напълно разтегнат до върха на повторението при, което мускулът е в пълно съкращение. Вдигайте до отказ! Правете първи бутателните упражнения за гърди като бенч прес например. Едва след това преминете на тези с разтворени ръце, като флайс, пек дек и кросоувър. Бутателните упражнения изискват значително повече сила, а флайсът и останалите изолират гърдите и могат да бъдат правени с леки тежести в повече повторения. Това ще ви вкара навътре в зоната на растежа.
Обикновено използвам средна до бавна скорост при повдигане на тежестите, но увеличавам значително скоростта в последните 10 % от повторенията, като завършвам с един експлозивен финал. Това ми помага да получа по-добра върхова контракция и да включа в работа и дълбоките мускулни фибри.
Бенч прес с дъмбели
В началото на упражнението ръцете ми са разтворени спрямо тялото под ъгъл от 90°. В долно крайно положение разтягам гърдите добре. Опитайте се да увеличите влаганото усилие, когато започнете да избутвате тежестта.
Кросоувърът с кабел
Това е чудесно завършващо упражнение, защото то дооформя и изгражда детайлите в областта на гърдите. Тогава когато не можете да правите повече бутателни упражнения в тренировката за гърди, вие можете, разбира се, да се обърнете към детайлите и тогава е ред на изолиращите упражнения. Кросоувърът е изолиращо упражнение. Започвам с бавна до средна скорост и когато ръцете се доближат до тялото ми в последните сантиметри, преди да се допрат, увеличавам експлозивно скоростта, и постигам една чудесна върхова контракция.”
Гари обича да комбинира изграждащи масата упражнения и изолиращи-оформящи упражнения, в една тренировка. Това му помага да атакува мускула по различни фронтове едновременно. Гари отделя значително внимание на скоростта, тъй като от нея фактически зависи усилието, което упражнява върху тежестта. Ето защо той увеличава скоростта в края на всяко повторение и така стимулира върховото съкращение.

 

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.18810892105103 Seconds