Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Двойникът на Ли Хейни
Примамливо е да бъдете сгрешен с някоя знаменитост. Все пак едно нещо е да бъдете сгрешен с популярен изпълнител, а съвсем друго е хората да ви помислят за шампион по културизъм. Ако например изглеждате като Майкъл Джексън никой няма да очаква, че ще запеете като него. Но когато хората мислят, че сте осем пъти „Мистър Олимпия" Ли Хейни, това може да означава само едно нещо - имате изключителна физика. Такъв е Стан Мак Крей от Атланта, Джорджия. Той не само има физиономия като Ли -те биха могли да бъдат братя, но притежава и същия тип масивна мускулатура като Ли. Тяхната прилика е предмет на много коментари. Никой няма да ви се присмее, ако видите Стан да тренира в залата и го помислите за Ли. Това между другото е един дяволски хубав комплимент за Стан.
Стан Мак Крей работи за Ли. Той е ръководител на неговата зала „Животинско царство" в Атланта и тренира заедно с него. Той е научил това от най-добрия, самия Ли Хейни. Когато Ли атакува рекорда на Арнолд от седем последователни титли „Мистър Олимпия", Стан тренира с него и му помага да достигне върховата си форма за неговата рекордна осма победа. Така че Стан има предимството, че се е учил на тренировки, диета и подготовка за състезание при един от най-великите на всички времена, самия Ли Хейни.

Стан е на 33 години, висок е 175 см и се състезава на 109 кг. Извън състезателния сезон тежи 120-122.5 кг. Този бивш футболист и лекоатлет е природно надарен да трупа лесно мускулна маса. Той има същия тип страхотна мускулна плътност особено на гърба, която прави Ли Хейни толкова впечатляващ.
Връзката между Стан и Ли Хейни започват преди много години. Стан получава сериозна травма на рамото , което слага край на неговата футболна кариера, за да възстанови рамото си, започва тренировка с тежести. Насърчен от собственика на залата, който вижда добрите му генетични заложби и му предсказва добро бъдеще като културист, започва сериозни тренировки. В 1986 г. печели първото си състезание - „Мистър Атланта". Наскоро след това оглавява залата на Хейни „Животинско царство". За пръв път има възможност да се учи от Ли Хейни, когото до тогава само е гледал. Той се подготвя за своите състезания заедно с Ли, който се готви за своята „Мистър Олимпия". фактът, че го прави управител на залата си, говори колко Хейни е имал доверие и уважавал Стан като личност. От своя страна Стан е могъл да наблюдава как Ли се отнася към хората, как се държи с достойнство и изобщо как живее. Това му прави голямо впечатление и той решава да стане същия тип човек като Ли Хейни.


Той не би могъл да намери по-добър модел за подражание. Ли Хейни е от класа във всяко отношение - скромен, любезен и дълбоко религиозен  мъж,  обичащ и държащ на семейството си, упорито работещ и преуспяващ бизнесмен и велик културист. Кои са обаче най-важните уроци от тренировката, които Стан е научил от  Ли. Преди всичко мускулът да работи с умерени тежести, които може да контролира, отколкото със суперголеми тежести, които водят до лошо изпълнение на упражненията и до читинг. Ли обичал да казва: „Качеството над количеството - качествените повторения изграждат качествени мускули". Ли научава Стан, че как тренираш е по-важно, от колко тренираш. Важно е също така съзнанието да участвува в упражненията, за да кара мускулите да работят. Трябва да се научим да изстискваме мускулите и да чувстваме тежестите.
Тренировъчна практика, Стан тренира по същия начин, както и Ли Хейни.
Той тренира два дни и почива един ден през несъстезателния период и три дни тренировка (един ден почивка предсъстезателно). Разделя мускулните групи по дни:
- първи ден - гърди и ръце;
- втори ден - гръб и рамене;
- трети ден - почивка;
- четвърти ден - крака.
- Пресата и прасците тренира всеки ден. Подобно на големия Ли, Стан предпочита да се придържа към базовите упражнения. Мак Крей разделя упражненията на две групи. Първата е съставена от базови, силови упражнения като бенч прес, раменни преси зад врат, биципсово сгъване с щанга, придърпване на т-образна щанга към гърдите, които се изпълняват експлозивно. Втората група е съставена от изолиращи упражнения, като флайс, бедрени разгъвания и др., които се изпълняват ритмично. Обикновено той изпълнява 4 упражнения по 4 серии за големите мускулни групи, към които спадат краката, гърдите, гърбът и 3 упражнения по 4 серии за малките мускулни групи (бицепс, прасци).
С изключение на прасците, пресата и предмишниците, повторенията му са обикновено в диапазона от 8 до 10 в базовите упражнения, а 12-15 при изолиращите упражнения. При базовите упражнения той обича да започва с лека тежест и постепенно да я покачва във всяка серия (т.н. пирамида). Това постепенно покачване му позволява да достига до големите тежести безопасно, с минимален риск от травма. Подобно на Ли Хейни той прави пълни повторения. Ли казва:
- Ако правите половин повторение, ще имате половин мускул, затова аз винаги започвам от   напълно   разтегнат мускул и завършвам до пълна контракция.
Стен изпълнява повторенията бавно и под контрол. Прави лека пауза на върха на повторението, за да изцеди мускула. След това тежестта се отпуска бавно, за да използва и негативното натоварване.
Хранене
“Ли  беше  майстор, когато става въпрос за хранене” - казва Стен. Той ме учеше, че трябва да опознаеш тялото си. Винаги включваше качествени храни в неговата диета. Ако ядете качествена храна и държите настрани сладките и мазни храни, вашето хранене ще бъде добро и   ще   получите максимални резултати от тренировката си.
През несъстезателния период Стен се храни по следния начин.
Първо хранене в 8 часа - 10 яйчни белтъка и купа овесени ядки.
Второ хранене - в 11 часа - пилешки гърди 1 бр. и печен картоф.
Трето хранене в 13 часа - риба и купа ориз.
Четвърто хранене 15 часа (преди тренировка) - пилешки гърди - 1 бр.,печен картоф, ябълка.
Пето хранене - риба, салата, картоф.
Стен консумира 4500-5000 калории дневно с около 380 гр. протеин и 500 гр. въглехидрати, при много ниско количество на мазнините. Когато се готви за състезание, намалява въглехидратите и понижава дневния прием на калории около 3500 дневно.
Набляга на аеробната програма, за да се изчисти и подготви за състезание. Прави аеробни упражнения по 30 минути дневно, три пъти седмично в несъстезателния период, за да се поддържа сравнително чист. Предсъстезателно увеличава аеробните упражнения на 45 мин. и ги изпълнява по 2 пъти дневно, ежедневно.
Тренировка за гръб
Стен копира тренировката на Ли Хейни и като резултат е изградил гръб като на Хейни. Неговият подход е същия -4 упражнения в 4 серии. Стен тренира с партньор и почива дотолкова, колкото е необходимо на човека до него да направи своята серия. Когато единият свърши, другият незабавно заема мястото му, така че те не почиват повече от минута между сериите, а дори и по-малко. Цялата тренировка не заема повече от 75 минути.
Обича да започва тренировката за гръб с придърпване на скрипец към гърдите. Стартира със 70 кг в 12 повторения. После добавя по 10 кг за всяка следваща серия: 80 кг в 12 повторения, 90 кг - 12 повторения, 100 -12 и 110 кг за 8-10. Повторенията му са стриктни и той се концентрира в тях. Ръцете му работят като куки, насочващи натоварването към широкия гръбен мускул.
Второто му упражнение е придърпване на т-образна  щанга. Хейни обича да изпълнява това упражнение с 10 килограмови дискове,а не с такива от 20 кг. Така иска  да  получи  по-голям обхват на движението.  Стен прави същото. С малките дискове може да издърпаш лактите  назад значително повече и получаваш една  здрава  контракция след което отпускаш отново по-надолу и получаваш добро разтегляне. Доста културисти прилагат читинг при това движение. Вкарват краката в упражнението, изправят се, вместо да придърпват тежестта. Този стил на изпълнение натоварва кръста и задната част на бедрата, вместо широкия гръбен мускул.
Правилният начин на придърпване на т-щангата е да държите коленете свити, главата изправена, гърбът изпънат, а не изгърбен. Стен прави 4 серии по 8-10 повторения. Започва с 4 диска първата си серия и стига до 7 във финалната си серия.
Третото упражнение е придърпване на щанга от водоравен наклон. Той започва със 100 кг и завършва на 140 с 8-10 повторения. Стен казва, че когато е тренирал с Ли Хейни, Ли никога не е поставял повече от 100 кг -на щангата. Според него не ти трябва супертежест, за да изградиш голям и плътен гръб. Гърбът на Ли е един от най-големите и най-плътните в културизма. Той е изграден с разумни тежести.
Финалното упражнение е придърпване на скрипец от седеж на земята.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14951682090759 Seconds