Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Интензивност на тренировката - част ІІІ
Автор: Доц. д-р Юлиан Карабиберов

Скъсявайки времето за почивка, продължаваме да тренираме мускул, който не се е възстановил напълно. Зная, че не ви се ще да продължите да работите върху мускул, възстановен само 80%, но трябва да се откажем изцяло от идеята да работим само върху 100% възстановени мускули.


Не забравяйте, че това отнема далеч по-дълго време. Докъде можем да съкращаваме почивката? Щом като се постига 80% възстановяване през първите 22 секунди, колко време отнемат следващите 15%? Трудно е да се каже. За да сме в безопасност, казваме: "доста дълго"! Доста време трябва да мине, за да ни кажат мускулите: “хайде, продължавай”.
Може би ще отхвърлите идеята да работите върху не добре отпочинал мускул, за да не намалите интензивността. Ако сте стигнали до тайната серия, след която следва загрявката,  и  искате да  направите още три серии с по десет повторения 150кг, все трябва от нещо да се откажете. Дори с удължена почивка от по 5 мин. и повече мускулите ви няма да се възстановят напълно. Ако първото ви упражнение е било с максимално натоварване, максимален брой повторения и серии, предполагаме, че ни е изтощило. Как можем тогава да очакваме, че ще сме в състояние да направим същия  брой  повторения същите килограми след почивка, кояро макар и да не ни е възстановила напълно, е възвърнала голям процент от силите ни. Все нещо трябва да се жертва.
Програмите обикновено неизменно изискват постоянен брой повторения(3x10, 3x12, 3x15, 3x7, 4х6 и дори съсипващите 10x10 при най-интензивните случаи). Можем само да гадаем какво ще е качеството на изпълнение. Обяснимо е желанието да се повишава интензивността. Колко продължава обаче времето за почивка между сериите? И което е по-важно, какво е качеството на изпълнение през цялата тренировка? Не ми казвайте, мога сам да се сетя. А защо да не променим тази традиция и да не приемем схемата 10-9-8 или 10-8-6 с увеличаване  на тежестите.
Нека разгледаме по какъв начин този подход допринася за увеличаване на интензивността на тренировката като преразгледаме описаната по-горе тренировка, изпълняваща сгъвания и разгъвания с 50-килограмова щанга с З серии от по 10 повторения за 15 мин. Ще бъде интересно да променим този модел. Вместо по 10 повторения, нека броят им спадне в низходящ ред със същата тежест и със същите 3 серии по следния начин: 10-9-8. Получава се следното:

    50кг съпротивление х 10 повторения = 500кг 
50кг съпротивление х 9 повторения = 450кг
50кг съпротивление х 8 повторения = 400 кг

Вместо 15 мин., нека да отделим 10 минути за цялото упражнение. Повдигате 1350кг, не 1500кг и сте съкратили с 5 минути времетраенето. Намали ли сте съпротивпението със 150кг, т.е. с 10%. Намаленото време (10 мин.) - с 1/3 от първоначалното време. Тези цифри сочат повишаване на интензивността. Нека да изчислим:

Първоначална интензивност:
1500 кг/15 мин. = 100 интензивност
 
Нова интензивност.
1300кг./10мин. = 130 интензивност

Нека спрем дотук. Надявам се с помощта на модела на Глен съм ви дал възможност да намерите един начин да интензифицирате тренировката си. Този подход е дал резултати при много хора, занимаващи се с фитнес, ще даде и при вас. А колкото до престоя ви в залата - ще го съкратите. За сметка на това ще увеличите този в протеиновия бар, защото ще Ви е нужно по-добро възстановяване.

Сп. Iron man

Интензивност на тренировката - част І
Интензивност на тренировката - част ІІ
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.13198709487915 Seconds