Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Кросфит

Ще ви помогне ли да станете огромен и мускулест?
Джоел Файнберг (Joel Feinberg)

Само ако живеете посред тайгата, навярно не сте чували за Кросфит. Тази крос-тренировъчна система я практикуват във всеки мегаполис и във всеки малък град по цялата територия на САЩ и във целия свят.
Кросфит - това е силова и кондиционна тренировъчна програма, която се е зародила в една спортна зала в Северна Каролина през 1995 година. А в течение на следващите 10 години тя постепенно доби яснота и получи лицензирана програма. Към 2005 година концепцията вече беше готова за разпространение и вече се прилага в над 2500 спортни зали.
Основната теория, лежаща в основата на кросфит-тренировката, се заключава в това, че има отказ от причудливото и скъпо фитнес оборудване и са обединени тежка атлетика, гимнастика, плиометрия, бягане, гребане във високоинтензивна тренировка, продължителността на която трябва да е най-много 30 минути, дори по-малко. Такива сесии се наричат дневни тренировки. Започват с разтягане и разгряване и обичайно се фокусират в развитие на техника за определени упражнения.

Тежкоатлетическата част на кросфит-тренировката включва в себе си основа за мощност - клекове и мъртва тяга например, а също така и специални тежкоатлетически упражнения, като вдигане на щанга на гърди с изтласкване и изхвърляне. Добавете, към това гимнастически движения, базови упражнения със собствена тежест, боксови подскоци, махове с гири, а също така кратки пробягвания и гребане в качеството на аеробика и вие ще получите пълноценна интензивна тренировка, която ще разгорещи всеки атлет. Освен че интензивната тренировка подобрява общата резултатност, увеличава издръжливостта, гъвкавостта, мощността, скоростта, ловкостта, баланса и координацията тя е добър начин да прекарате времето си извън залата. Тези, които строго се придържат към дадената методика, ги очакват бързи и съществени резултати.
Между другото този функционален фитнес-протокол не само е получил широко разпространение, но и се обзавел със собствен турнир на национално ниво под названието CrossFit Games, който това лято се проведе в Калифорния. Повече от 20 000 атлети от целия свят се включиха с надеждата да завоюват титлата „Most Fit”. В резултат на подбора бяха избрани 50 мъже и 50 жени, които през юли ще се срещнат на финала.


След като разбрахте какво е Кросфит, трябва да преминем към втората част на въпроса, а именно може ли с помощта на такава тренировка да нарасне мускулната маса и подобрява ли се релефът.
Отговорът има много компоненти и в края на краищата зависи от желанието и предпочитанията на атлета. Кросфит може да предложи за всеки по нещо. На групови занимания може да се види как възрастни хора тренират рамо до рамо с професионални атлети. Очевидно всеки от тези трениращи се стреми да достигне достойна форма. Повечето хора в групите са средностатистически трениращи, които се занимават три пъти в седмицата за добра форма, а Кросфит може да им помогне със сигурност. От друга страна има и такива, които  стават кросфит-атлети и се занимават пет пъти в седмицата, спазвайки и определена диета.
Да предположим, че вие редовно тренирате в обичайна зала 3-4 пъти седмично. Занимавате се по стандартна схема – гърди и гръб в един ден, рамене и крака в друг, след това аеробика на елептикал. В един момент от вашия живот това е било продуктивно, но този период е приключил. Светът на фитнеса се изменя, затова и вие решавате да пробвате Кросфит, защото сте чели или гледали за този вид тренировки.
Вие отивате на първо занятие и си мислите „аз съм във форма, аз ще се справя”. Но вие грешите! Скоро ще почувствате какво значи пълноценна тренировка от глава до пети, каквато преди не сте изпитвали.
Добрата новина е, че дори организмът ви да се окаже в пълен шок, то след време той ще се адаптира и само след няколко подобни сесии вие ще плавате по течението и пълноценно ще тренирате в нов стил, като че ли сте правили това цял живот. Обикновено атлетите на средно ниво виждат съществени резултати в увеличението на силата и издръжливостта само след няколко седмици, във връзка с това, че променят тренировъчните предели на всяка сесия и подобряват техниката си.
Аз съм изпитал на себе си как мога да изведа своята мощност на тренировката на ново ниво – кросфит-ниво. За 6 месеца аз свалих примерно 5 килограма излишно тегло и ги замених със суха мускулна маса, едновременно довеждайки издръжливостта и работното натоварване до невиждани висоти.
В този план може да се каже: Да, Кросфит определено ще ви позволи да постигнете резултати в чистенето на мазнини и постигане на суха маса, но при условие, че ще тренирате сериозно и максимално интензивно.
Колкото до обема на мускулите, това зависи от предприетия подход.

Следва

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.10566401481628 Seconds