Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Метод на обърната пирамида
Що е обърната пирамида? Как се прилага тя?
(С намаляване на нарастващата тежест)
Това е друга форма на пирамидалния метод, при която трениращият повишава натоварването, докато достигне серията с максимално натоварване , а след това намалява тежестта с всяка следваща серия. Целта на този метод е да се даде възможност на мускула да работи по-продължително време, което ускорява растежа и развитието, поради по-продължителния период на възбуждане на двигателните единици.
Значение на ограничения период от време
Обърнатата пирамида обикновено се прилага заедно с нарастващата пирамида. Препоръчва се да увеличавате тежестта до серията с максимално натоварване чрез 3 увеличения, а не чрез препоръчаните 5 серии.
Крайната серия с намалена тежест- предпазна мярка
Тежестта за крайната серия трябва да бъде приблизително 25% под максимално възможната тежест, за да се избегне рискът от травми . Не трябва да се тревожатите, че лишавате мускулите си от особено голямо внимание, тъй като ще ги натоварят извънредно много по време на сериите с прилагане на обърнатата пирамида. Нека приемем, че даден спортист е в състояние да изпълни серия с крайно натоварване от 113 кг с 6 повторения. Максималното натоварване трябва да се намали и достигне до 100 кг в серията с най-голяма тежест.
Схемата би имала следния вид:
 68 кг 15 повторения
 85 кг12 повторения/ нарастване
 100 кг 10 повторения
 93 кг 10 повторения
 85 кг 12 повторения/ спадане
 75 кг макс.-прибл. 13 - 15 повторения


Забелязваме, че преди крайната серия броят на повторенията остава един и същ. При това, финалната серия е с повече повторения отколкото началните загряващи серии на схемата.
Ползата от обърнатата пирамида
Методът на обърнатата пирамида води до повишаване на мускулната издръжливост, което дава възможност на трениращия да постигне основната цел на нарастване на съпротивлението. Повишаването на мускулната издръжливост означава, че точката на умора се достига след много по-дълъг период от време отколкото до сега. Това дава възможност мускулът да продължи да включва в работа допълнителни двигателни единици. Щом мускулът е в състояние да поддържа във възбудено състояние двигателните единици по-дълго време и по този начин да удължава неговата контракция, спортистът е в състояние да работи по-ефективно и с по-голямо натоварване.
Ползата от мускулната издръжливост при големи натоварвания
При максимално натоварване настъпва съответно и забавяне на движението. Когато товарът заплашва да превиши мощта на мускула, се получава все по-силно забавяне на движението, в резултат на което тежестта почти спира. На практика се стига почти до пълно изчерпване на възможностите на мускула да включва в движението двигателни единици. Тренировъчният ефект от непрекъснатото намаляване на тежестта чрез метода на обърнатата пирамида дава възможност на трениращия да поддържа процеса на възбуждане на двигателните единици отвъд предишната точка на изтощение.
Засилен потенциал за растеж и развитие
Изпълняването на допълнително повторение, което не би било възможно до сега (или дори добавяне на още няколко повторения в серията), дава възможност за засилен растеж и развитие.
По този начин методът на обърнатата пирамида не само стимулира червените мускулни влакна (за мускулна издръжливост), но има и допълнителен тренировъчен ефект върху белите мускулни влакна (повишава мускулната хипертрофия).
Възможности за различни варианти на схемата
Възможни са различни варианти. Някой предпочитат да се придържат към постоянен спад в повишаването на тежестта, а за други това е неприемливо. Трети се придържат към един и същ спад в добавената тежест и еднакъв брой на повторенията в сериите. Може да опитате да прилагате различна схема на обърнатата пирамида, за да намерите най-подходящия вариант на мускулен отговор.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14858913421631 Seconds