Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Отрицателни повторения
В силовата тренировка повторенията са съставени от положително (избутване на тежестта) и отрицателно (отпускане на тежестта) движение. При първото има контракция на работещия мускул и след това неговото отпускане. При мускулните групи като гръб и бицепс има придърпване и съответно сгъване към тялото, а отрицателното повторение е отдалечаването на тежестта от тялото и отпускане на ръцете. За мускулните групи като гърди и рамене, където движението е насочено към избутване на тежестта пред и над тялото, отрицателното повторение е отпускане на тежестта към него.


Аз мисля, че отрицателната част на всяко повторение е изключително важна част от самото повторение, която много хора подценяват. Много аматьори културисти се интересуват само от повдигането на тежестта от точка А до точка Б, с което завършват положителната част от повторението и после просто позволяват на тежестта да свърши цялата работа преминавайки транзит през негативната част на повторението. Това не е оптималният начин да се изпълни едно повторение. Голяма част от мускулното натоварване се осъществява по време на отпускането и това натоварване е стимул за растеж на мускула. При отпускането физиологично мускулът се удължава. Натоварването в този момент го шокира и този шок го кара, по време на почивката, да се старае да се възстанови в по-голяма степен - това е мускулният растеж.
Ето защо отрицателната част от повторението е много важна, но аз не съм привърженик да се изпълняват само отрицателни повторения. Факторът контрол се губи, когато не изпълнявате цели повторения и това може да доведе до травми. Мисля, че е много по-безопасно да се правят двата елемента на повторението. Не съм сигурен относно физиологичното тълкуване,  но инстинктивно мисля, че мускулът се нуждае от положително натоварване първоначално и след това идва ред на отрицателното.
Когато изпълнявам моите повторения винаги наблягам на отрицателната част, като изпълнявам тази част от повторението по-бавно. В действителност отрицателната част е значително по-лесна, затова съществува тенденция да се преминава бързо през нея. Когато забавите скоростта, нещата стават значително по-трудни, което е и целта на тренировката.
За вас начинаещи, не препоръчвам изпълняването на отрицателни повторения самостоятелно. Вместо това препоръчвам: Наблегнете върху отпускането на тежестта! Изпълнявайте положителната част от повторението малко по-бързо и по-експлозивно, после преминете към отрицателната част и я изпълнете по-бавно, под стриктен контрол. Когато достигнете до отказ в положителната фаза, вие се нуждаете от помощта на партньор, за да направите няколко форсирани повторения, но все още имате възможност да контролирате тежестта по време на отпускането.
Прилагането само на отрицателни повторения е нещо, което прилагам периодично, но никога не изпълнявам цяла серия само от негативни повторения. Вместо това правя няколко негативни повторения в края на една обикновена серия. Партньорът ми повдига тежестта и после аз бавно я отпускам. Правим това за няколко повторения, но никога повече от три.
Машините са добър избор, когато се правят отрицателни повторения, тъй като пътя на тежестта е контролиран и рискът от травма е значително намален. Например, ако изпълнявам бенч прес на хамър стрейндж машина, стигам до отказ и правя едно форсирано повторение. После партньорът ми повдига тежестта и аз я отпускам за още едно или две повторения.
Техниката на отрицателните повторния не се препоръчва за начинаещите. За момента се насочете към базовите упражнения с щанги и дъмбели. Начинаещите трябва да научат функциите на всяка голяма мускулна група, как да движат тежестта правилно, как да съкращават мускула и да чувстват работата му и как да натоварват работещия мускул. На това ниво на развитие работата с тежестите е достатъчна, за да индуцира растеж. Ако започнете да прилагате техники за напреднали твърде рано, ще увеличите риска за получаване на травми. Аз самият тренирах две години преди да приложа форсираните и негативните повторения.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.19556903839111 Seconds