Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Отслабване жени: тренирайте тежко, почивайте кратко
Александра Бернардин
Веднъж при мен дойде една жена, която сподели, че вече няколко години тренира и ме помоли да погледна и да преценя нейната програма, като искаше да знае ще може ли да отслабне, ако изпълнява всичко, предвидено в нея. Малко се поколебах, преди да отговоря, тъй като за мен беше очевидно, че досега тя не е постигнала резултати, тъй като нейната тренировка не беше достатъчно тежка. Този факт, че достатъчно опитна в тренировките жена се движеше по неправилен път, ме наведе на мисълта, че много млади девойки имат слаба представа за силовите тренировки и тяхното влияние върху организма.
Заблужденията относно тренировките често са последица от съветите на знаменитости, които твърдят, че техните постижения са само резултат на добра генетика и самите те отделят малко внимание на тренирането и храненето. Да не забравяме, че повечето знаменитости наемат лични треньори и диетолози, които ги направляват и мотивират за постигането на желаната фигура. Няма пък да споменаваме, че някои прибягват и до услугите на пластичен хирург, но твърдят, че дължат всичко на генетиката си.
Подобни сценарии се наблюдават и в света на бодибилдинга и фитнеса .
Жени, генетично предразположени към набиране на мускулна маса, нерядко участват в състезания по бодибилдинг. Само че техният начин на живот, изпълнен с многобройни тежки тренировки, строга дисциплина в храненето и съсредоточаване в целта да изградят мускулна маса, е недостъпен за повечето жени, които не са отдадени професионално на спорта. И нека да е ясно, че никой не може да постигне фигурите на тези елитни спортистки, използвайки само цветни, обикновено розови, дъмбели за домашни тренировки.
Жените, които се опитват да изменят своето тяло с помощта на упражнения или да свалят няколко килограма, често вярват, че трябва да се държат по-далече от големите тежести. Мнозина препоръчват аеробни упражнения като най-добро средство за избавление от излишните мазнини.  Вярно е, че известна доза кардио действително помага да се стегне тялото, но ако искате да получите релефни форми и стегната мускулатура, това няма да помогне. Подобни заблуждения само пречат на постигането на целта.
Да разгледаме някои факти.
 

 
Факт 1-ви  Леките тренировки – напразна загуба на време. Да започнем с опровержение на разпространеното мнение, че няма по-добро средство от леките физически упражнения. Разбира се, някои упражнения са особено трудни, като мъртвата тяга, клековете с тежести, набиранията. Но няма подходящи и неподходящи упражнения. Някои трениращи недостатъчно се натоварват и така се лишават сами от възможността да получат максимална полза от заниманията. Именно в това направление много жени трябва да променят и усъвършенстват своите навици.  Например, ако тренирате по програмата  German Body Comp или по метода „ 6-12-25” повторения и в края на тренировката оставате толкова свежи, колкото и в началото й,  вие няма да получите никакви съществени изменения.

Факт 2-ри – Тренировки с максимални тежести дават резултати. Какво означава „тренировки с максимални тежести”? Ако вие сте планирали 12 повторения, за 13-то трябва да нямате сили.  С други думи, работните тежести трябва да са такива, че вие да смогнете да изпълните само 12 повторения. Ако имате сили да направите 13-то повторение, значи трябва да увеличите с малко работната тежест. Често жените тренират с 50-75% от своя пълен капацитет. Не трябва да сте от тези, които смятат, че да ходиш в залата е достатъчно. Истината се крие в това, че работейки с недостатъчни тежести, вие получавате незначителен тренировъчен ефект.

Факт 3-ти – Времето за почивка влияе на резултатите. Кратките периоди на отдих (30-60 секунди) оказват максимално влияние на освобождаването на хормона на растежа. По-кратките почивки при работа с относително големи тежести увеличават производството на млечна киселина. Колкото повече млечна киселина, толкова повече се произвежда от организма хормон на растежа.
Също така кратките почивки увеличават обема на тренировките, което в далечен план повишава хормоналния отклик на физическото натоварване.

Факт 4-ти – Всички тренировъчни промени влияят на крайния резултат. За да се предизвика бързо хормонален отклик, който да провокира максимални изменения в композицията на тялото, е необходимо внимателно да се отнасяте към всички основни промени в тренировъчния процес. Става дума за тренировъчните тежести, повторенията, времето за отдих, общото количество на включените в  работа мускули и др.

Имайте предвид, че и най-добрата програма за силова тренировка може да даде лоши резултати, ако вие не се натоварвате на сто процента. За да се сдобиете с желаните резултати, трябва да работите с тежести, близки до вашия максимум.
В такъв смисъл розовите дъмбели няма да ви донесат полза.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.25068306922913 Seconds