Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Пирамидален метод
Пирамидален метод за нарастване на натоварването
Що е пирамидален метод за нарастване на натоварването? Как се прилага той?
Пирамидалният метод осигурява безопасно нарастване на съпротивлението чрез малки количества тежест. След подготвителното загряване се изпълнява допълнително загряване. След това постепенно се увеличава натоварването, докато се постигне най-голямото натоварване в серията. Обикновено се прилага с намаляване на броя на повторенията и повишаване на съпротивлението (това е същността на пирамидалния метод). Схемата, при която най-голямото натоварване в серията е 100 кг може да бъде следната:
Подход "А"
Непрекъснато нарастване
 60 кг15 повторения 
 70 кг 12 повторения
 80 кг 10 повторения
 95 кг 8 повторения
 100 кг 6 повторения

Забелязвате, че с всяко увеличаване се добавят по 10 кг, а при последното -5 кг. Това малко количество допълнителна тежест подготвя мускулите за предстоящата задача. По-малкото допълнително натоварване в серията с крайно натоварване осигурява безопасно увеличаване на товара в крайната серия.


Съществуват няколко подхода към тази схема. Редица трениращи подкрепят идеята за спадане на количеството добавеното натоварване с всяка следваща серия. Когато крайното натоварване е 110 кг, може да се приложи следния формат:
(Обърнете внимание на низходящата градация на добавяната тежест, представена в скоби.)
Подход "Б"
Постепенно намаляване на добавената тежест
 68 кг 15 повторения
 85 кг(18) 12 повторения
 98 кг(13) 10 повторения
 105 кг (8) 8 повторения
 110 кг (5) 6 повторения

Забележка: Обикновено, при пирамидалния метод, се изпълняват няколко серии (5 или над 5), за да се стимулира мускулната издръжливост и да се "напомпат" максимално мускулите. Трябва да подчертаем, че пирамидата (с нарастване обикновено се прилага при упражнения за придвижване на маса. Към описаните по-горе могат да се добавят и допълнителни схеми на обърната пирамида .
Ползата от пирамидален метод с на нарастващо натоварване
Основната полза от метода на нарастващата пирамида е, че обезпечава безопасно и ефективно повишаване на съпротивлението, с което работи трениращият. Повишаването на тежестта е основният принцип на тренирането с тежести. Това е принципът на "пренатоварване" или "прогресивно нарастващо съпротивление", който гласи: "за да се стимулира мускулната хипертрофия (растеж и развитие), натоварването върху мускула трябва да се повишава. Методът на пирамидата е най-ефективният и, което е по-важно най-безопасният метод за повишаване на натоварването.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.22124195098877 Seconds