Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Принцип на разтоварващи серии - част II
При разтоварването не може да се свали точно толкова от тежестта, че трениращият да изпълнява всяко следващо повторение до фалит. Например, ако трениращия е достигнал фалит на 8-мото повторение, много трудно може да се намали тежестта точно с толкова, че той да достигне фалит и на следващото 9-то повторение. Обикновено след едно разтоварване се изпълняват 2 или повече повторения до достигането на нов фалит.


Поради това аз считам, че форсираните повторения позволяват много по-голямо допълнително натоварване.
Тъй като при разтоварването трениращият повдига и контролира по-малка тежест от първоначалната, то този тип серии не натоварват допълнително ставите, ставните връзки и сухожилията. Поради това разтоварващите серии могат да се прилагат както при базови, така и при едноставни упражнения, независимо дали се работи със свободни тежести, скрипци или машини, за разлика от форсираните. (Едноставни са тези упражнения, при които действа само една става. Към тях причислявам всички изолирани упражнения, бицепсовите сгъвания и трицепсовите разгъвания, упражненията за прасци и др.)
При упражнения, които не са подходящи за прилагане на „надхитряване" или форсирани повторения, може да се използват разтоварващи серии.
Удобни за прилагане на разтоварване са упражненията с дъмбели, тъй като не е необходим тренировъчен партньор, който да разтовари от тежестта. След достигане на фалит трениращият взема по-лек чифт дъмбели и продължава до следващ фалит.
Все пак разтоварващите серии увеличават интензивността и ако се прекали с тяхното изпълнение, може да се получи претрениране. За да не се получи това, не трябва да се изпълняват повече от 1-2 разтоварващи серии за мускулна група.
Съществуват много варианти за прилагане на принципа на разтоварващите серии. При някои от тях се получава многократно удължаване на фалита поради многократното намаляване на тежестта. Аз не съм привърженик на тези подходи независимо дали се започва с максимална, субмаксимална или нормална (75-85 от макс) работна тежест. Според мен, когато се цели максимален мускулен растеж, е добре да се извърши само едно или в краен случай две намалявания на тежестта.

С колко да се намали първоначалната тежест при достигане на фалит?
По мое мнение оптималният вариант за максимално мускулно изграждане е около 10%. При по-малки стойности е възможно тежестта да е прекалено голяма, а при по-големи - прекалено малка.

Примерен вариант за прилагане на принципа на разтоварващите серии в тренировка за гърди:
1. Повдигане на щанга от лег или избутваме на машина от седеж -15, 12 и 10 повторения без да се достига до фалит (тези серии са загряващи), последвани от 8 повторения до фалит. След фалита на 8-то повторение се разтоварва около 10% от тежестта и се продължава до следващ фалит. При недостатъчно натоварване тежестта може да се намали с още 10% и да се продължи до следващ фалит.
2. Същият подход може да се приложи и при някое от следващите упражнения като например повдигане на щанга или дъмбели от горен наклон, флайс с дъмбели от горен наклон или др.
Посочените упражнения са въпрос на лично предпочитание. Няма ограничение по отношение на упражненията, в които може да се използват разтоварващи серии!
Разтоварващите серии не се препоръчват за начинаещи и средно напреднали.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1610791683197 Seconds