Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Разгрявка преди тренировка - част ІІІ
По този начин, когато достигнеш до крайните тежести, вече използваш перфектна техника. Колкото по-трудно е упражнението, толкова по-вярно се оказва това.
Две поговорки са подходящи за случая. Първо, ако не можеш да направиш някое движение технически правилно с малка тежест, няма да успееш да го направиш правилно и с голяма. Второ, никога не можеш да започнеш прекалено леко, но можеш да започнеш с твърде голяма тежест. Затова в някои случаи би било мъдро да използваш само олимпийския лост като първоначална тежест при първата си серия и да направиш с него 15 или 20 повторения. Понякога е добра идея да направиш две такива серии.
Това, което предложих на силовите трибойци - да разтягат между всяка серия, важи за всички спортисти. Така или иначе в почивката между сериите не правиш нищо друго освен да си говориш с някой, а това можеш да го правиш и докато се разтягаш - поне повечето хора могат да си говорят и да правят стречинг едновременно. Ще видиш, че когато се разтягаш след серия, следващата минава по-гладко.Докато тренираш мисли за всяко упражнение от програмата си като за отделна цялост със свои собствени изисквания и се подготвяй за него съответстващо.
Силовите      упражнения се нуждаят от много специално внимание, а стречингът веднага след сгъване за прасци е просто задължителен.
Преди да минем на това, което понякога се нарича “охлаждане”, искам да акцентирам върху причините разгряването да е толкова важно за ефикасната тренировка. Когато повишиш телесната  си  температура, помагаш на артериите, вените и капилярите да доставят полезни хранителни вещества на мускулите ти, докато същевременно премахвате нежелани елементи като млечната киселина. Разгрявката също така ще ти помогне да транспортираш повече кислород към всички части от тяло ти. Хемоглобинът е отговорен за доставянето на кислород в работещите мускули и той си върши работата по-ефикасно, когато мускулните фибри са загрели. Като допълнение към вече казаното, малко повишената телесна температура създава положително напрежение между мускулите и кръвния поток, което означава, че повече кислород се изпомпва в мускулите.
По-високата телесна температура улеснява трансфера на нервни импулси, важно съображение за всеки, който планира да прави по-сложни движения. Освен това добре функциониращата нервна система ще ти помогне да се концентрираш върху детайлите с по-голяма готовност. В допълнение, когато нервната ти система работи на пълни обороти, за теб е по-лесно да се подготвиш за психологическите изисквания на тренировката си. Това е особено вярно, ако в определения ден се стремиш към лично постижение или пък се учиш да изпълняваш ново за теб движение.
Друг начин, по който загрелите мускули ти помагат да се представяш  на  по-високо  ниво,  е  като спомагат освобождаването на ензими, които са отговорни за много от химичните реакции, които стават по време на упражнението. Енергийната ти система зависи от тези ензими и спортисти, които преминават към същинската си тренировка без да са си направили труда преди това да се разгреят, ще бъдат по-бавни от тези, които са загрели предварително. Всеки спортист знае, че разгрените мускули са по-еластични от студените. Разумната преценка ни казва, че гъвкавите мускули са по-защитени от риска да бъдат контузени отколкото стегнатите.
След като си приключил със същинската си програма, трябва да направиш още малко стречинг - т.нар. “охлаждане”, което е най-ценното за дългосрочния успех. Използвай по-продължителен стречинг след тренировката, тъй като той помага при постепенното ресинтезиране на млечна киселина, премахването на изтощението от мускула чрез освобождаването на натрупаното количество кръв.
Всеки човек има определени зони, които се напрягат повече от останалите и на които трябва да се отдели по-специално внимание. При мен такива са подбедриците, прасците и раменете. Повечето спортисти забравят за “охлаждането” след тренировка и вместо да го направят, след последните си серии грабват саковете си и тръгват. Признавам си, че и аз съм виновен по този въпрос и също напускам залата преди да съм си направил стречинга. Обаче не го пренебрегвам напълно. Открих, че тялото ми реагира много добре при стречинга веднага след горещия душ. И ако все още се чувствам напрегнат по-късно същата вечер, се разтягам докато гледам телевизия.
Стречингът след тренировка е страшно ефикасен при облекчаване на болките в мускулите, което е много полезно, когато се подготвяш за следващата сесия. Ето все пак една нотка на предупреждение относно стречинга, което е в духа на твърдението, че твърде хубаво не е на хубаво. Няколко научни изследвания показаха, че прекомерното разтягане може да понижи успехите ти и да доведе до мускулни травми. Така че не откачай и не прекалявай с него.
Ако някоя от фирмите за хранителни добавки предлагаше суплемент, който да ти гарантира пълния капацитет от движения и по-ефективна тренировка, да спомага понижаването на риска от травми и по-бързото възстановяване, ти би си го купил на всяка цена. Разгрявката и стречингът правят всичко това и са безплатни. Ако досега не си ги включвал в програмата си, сега е идеалният момент да започнеш.

Бил Стар

Сп. Iron Man

Разгрявка преди тренировка - част І
Разгрявка преди тренировка - част ІІ
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16858577728271 Seconds