Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Сгъване с щанга
Значение на подход "А"
Последователен "висок" брой на повторенията
При подход "А" намаляването на тежестта е по-голямо в началните фази и постепенно спада (10 - 5 - 2.5 кг). Забелязвате, че разликата в спада спомага за поддържане на еднакъв брой повторения. Във връзка с този подход съществуват редица проблеми:
1. Поддържането на постоянен брой повторения налага свалянето на голямо количество тежест на всеки етап на стрипинг, което намалява неговата ефективност.
2. Постоянният брой повторения (в този пример 10) увеличава опасността от "прегаряне" на мускула поради големия брой повторения през цялото изпълнение.
3. Необходима е голяма концентрация, за да се изпълняват един и същ брой повторения на всяка фаза от стрипинга. Има опасност от "читинг" движения. Би трябвало трениращият да има достатъчен опит в тренирането с тежести и в прилагането на стрипинг преди да започне да изпълнява стрипинг с постоянен брой повторения. По-разумно би било начинаещите да избягват този подход.

 Подход "А"
 2 загряване+3 х 10
 50 кг
 10 повт.
40 кг
 10 повт.
 30 кг
 10 повт.
 25 кг
 10 повт.
 23 кг
 10 повт.Значение на подход "Б"
Низходящ брой на повторенията
Подход "Б" съчетава хармонично намаляването на съпротивлението и броя на повторенията за обезпечаване на безопасна и ефективна тренировка чрез стрипинг. Този подход изисква от трениращия да започне с голям брой повторения и постепенно да ги намалява. Тежестта, използвана в началото, трябва да е такава, че да дава възможност спокойно да се справи с натоварването. Низходящият брой на повторенията спомага и за намаляване на общия брои повторения, което предпазва от "прегаряне" на мускула. Това спомага и за по-добрата концентрация при всяко повторение на всеки етап от стрипинга. Поради горе споменатите фактори, този подход е идеалния начин за въвеждане на студентите в метода стрипинг.

 Подход "Б"
 2 загряване+3 х 10     
50 кг
 10 повт.
 45 кг 8 повт.
40 кг 7 повт.
35 кг
 6 повт.
 30 кг 5 повт.


Значение на подход "В"
Възходящ брой на повторенията
Третият подход включва възходящ брой на повторенията. При него студентът прилага методът на нарастващата пирамида, за да достигне желаното натоварване. Тъй като крайното натоварване представлява максималното съпротивление, с което спортистът може да се справи за една серия (с малък брой повторения), съществува известен риск, породен от необходимостта да се работи с една и съща тежест. Факторът загуба на сила също влияе при този подход поради повтарянето на серии с малко брой повторения и голямо натоварване. Като се вземат под внимание тези фактори, началната фаза на стрипинга трябва да се изпълни с едно повторение по-малко от началната серия с най-голямо натоварване. (Трениращият започва с 5 повторения вместо с предишните 6.)
С намаляването на натоварването, способността на мускула да възбужда по-мощно двигателни единици се увеличава и се забелязва повишаване на силата. Тъй като в началните фази на стрипинг се използват по-малък брой повторения, мускулът е достатъчно издръжлив и силен, за да устои на прогресиращия брой повторения. Важно е обаче трениращият да работи при високо ниво на концентрация, за да избягва грешките в изпълнението, които могат да доведат до травма или, в най-добрия случай, до значително намаляване на ефективността на стрипинга. Това е добър подход за въвеждане на студентите в стрипинга след прилагане на подход "Б".

 Подход "В"
 12- 10-8-6
 50 кг
 6 повт.
 43 кг
 7 повт.
 35 кг 8 повт.
 30 кг 9 повт
28 кг10 повт.


Не се препоръчва при клековете
Трябва да подчертаем, че методите на обърната пирамида и стрипинг не се препоръчват за начинаещи, тъй като съществува голяма опасност от травми, свързана с честотата/ непрекъснатостта на сериите. При тях се изисква силно нервно импулсиране. И най-малкото отклоняване на вниманието би довело до погрешно изпълнение и би предизвикало травма. Много по-разумно би било да се прилагат методите на обърната пирамида и стрипинг за пресите за крака. Там рисковият фактор и много по-малък.
Не се препоръчва при тренировка за раменете
Методите на обърната пирамида и стрипинг се считат за твърде рисковани и за работа върху рамената. Рамената са силно уязвима област поради слабата конструкция на ставата. Връзките и сухожилията, както и самите мускули, могат лесно да се увредят, ако се допусне и най-малко отклоняване на вниманието. Начинаещите студенти би било най-добре да прилагат конвенционалните методи на тренировка за тази лесна наранима област на рамената.


 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16448616981506 Seconds