Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Статична контракция
“Използвай пълната амплитуда на движение!" - тази фраза е в основата на всяка тренировка с тежести. Но има и друга, също вярна: „Честата промяна е полезна!" Изглежда като противоречие, но понякога нарушаването на закона за пълната амплитуда на движение е от полза. Един такъв начин са частичните повторения; друг - статичната контракция, за която ще стане въпрос по-долу.
Статичен значи без движение. При статичната тренировка вдигате и задържате тежестта във фиксирано положение няколко секунди. Идеята е да накарате мускула да работи само когато е в максимална контракция и с възможно най-голямата тежест - така активизирате потенциала му за растеж. Звучи разумно - въпросът е дали наистина работи?
 

Отговорът е да, но ако се приложи правилно. Когато тренирате, използвайки пълната амплитуда на движение (ПАД), тежестта, която можете са използвате, е ограничена от критичната точка на движението – там, където сте най-слаби. При статичната контракция премахвате тази точка, така че може да претоварите мускулните влакна с толкова тежест, колкото може да задържите за поне 10 секунди в най-силната позиция на конкретния мускул. Тази концепция може да ви се стори нова, но не е - още от началото на 60-те години Боб Хофман, основател на „York Barbell Company" и треньор на американските олимпийски щангисти, приложи в отбора си сходна философия с невероятен успех. Майк Ментцер също твърдеше, че статичната контракция е ефективна за изграждане на размер и сила. Е сега може да накарате тази методика да работи за вас.
Тази тренировка обаче не е като изометричната - при която просто прилагате сила върху неподвижен обект. Сходство между тях има, тъй като и двете са статични по природа. Но при изометричната тренировка можете да хитрувате: същинската контракция на мускула зависи от това колко сила ще решите да приложите - ще натискате леко или с всичка сила. При статичната контракция трябва да приложите всичката сила, която имате - иначе тежестта ще падне.
 Задържащ модел
Примерна статична тренировка за гърди и трицепс:
 упражнениесерии
време или повт.
  Седмица № 1
 Гърди
 кросовър с макара   2/1 15 секунди/ *10 повт.
 изтласкване с дъмбели от лег3
 8-10 повт.
 трицепси
 избутване на горен скрипец 
 2/1 15 секунди*/ 8-10 повт.
 кофички 3 6-10 повт.
 Седмица № 2
 гърди
 изтласкване с щанга от тилен лег 3 6-8 повт.
 флайс на пек-дек 2/1 10 секунди*
12 повт.
 трицепси
 изтласкване от лег с тесен хват3 8-10 повт.
 екстензия на машина за трицепс2/1 20 секунди/ *10 повт.

 

Следва продължение...

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.13839197158813 Seconds