Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Супер серии
Що е супер серия? Как се прилага тя?
Супер серията включва едновременно изпълнение на две движения. Tя може да се изпълнява за две различни или за една и съща част на тялото. Когато се прилага към една и съща част, целта е да се атакува мощно мускула за стимулиране на максимален брой двигателни единици. Когато се прилага за две отделни части на тялото, се цели да се задейства връзката между мускулите агонист/антагонист, обяснена по-долу, за стимулиране на растежа и развитието. Предлагаме ви анализ на двата вида приложение на супер сериите.
Подход "А" - Приложение към една и съща част на тялото
Какви упражнения трябва да използваме?
При този поход се изпълняват упражнения от две различни категории. Трениращият подбира едно упражнение за придвижване на маса и едно за изолирано движение. Не е полезно да се изпълняват две упражнения за придвижване на маса, тъй като това не води до възбуждане на максимален брой двигателни единици и изразходва твърде голямо съпротивление за изпълняване на двете силови движения. Не трябва да се подбират и две изолирани движения, тъй като максималното натоварване няма да бъде използвано оптимално. Най-ефективният подход към супер серията е използването на максимален натиск на мускула, без да се жертва толкова важният елемент, възбуждането на максимален брой двигателни единици.
Ползата от комбинацията упражнения за придвижване на маса/изолатор
Подходът, включващ упражнения за придвижване на маса/изолатор е най-ефективен при супер сериите, защото стимулира мускула от две гледни точки. Движението за мощ стимулира максимална хипертрофия на напречната повърхност на белите мускулни влакна, а изолиращото движение, изпълнено веднага след това, възбужда допълнителни двигателни единици, което води до оформяне контурите на мускула.
Значение на вариантите на комбинацията от упражнения със супер серии
В супер сериите с комбинация от упражнения за придвижване на маса и изолатор може да се използват няколко варианта:


  1. Промяна на положението на ръцете:  
 Пример:Бенч преса  (надхват) 
  Флайс  (надхват под ъгъл)
 2. Промяна на равнината на движение:  
 Пример: Бенч преса  (вертикалната равнина)
  Крос оувър с кабели (наклонената равнина)
 3.  Промяна на посоката на движение:  
 Пример: Бенч преса (от тялото)
  Пек-дек
 (към тялото)
 4. Промяна на категорията на упражнението:  
 Упражнение Категория Вид контракция
 Бенч преса  Свободна тежест Изотонична
 Пек-дек Променливо съпротивление Изокинетична
 Крос оувър с кабели Скрипец/установка с дискове * Изокинетична

*Посочва, че контракцията при работа с кабели се разглежда като изокинетична, но не дотолкова, доколкото е при работа на машина с променливо съпротивление. Така, изпълняването на упражнения от 3 категории води до ефективно специфично натоварване на мускула.
Промяна на акцента върху мускула при упражненията за придвижване на маса/изолатор.
И при упражненията за придвижване на маса, и при упражненията "изолатор", подбрани от трите категории упражнения, може да се поставя различен акцент върху мускула. Изпълняването на две движения от подобен тип категории е също ефективно. Пример за това могат да бъдат две движения със свободна тежест (бенч преса с наклон/флайс от тилен лег) или две движения с променливо съпротивление (преса в седеж на машина/пек-дек). В общи линии, ако се използват движения от една и съща категория, те трябва да са със свободна тежест. Изпълняването на подбраните упражненията в дадената комбинация под два различни ъгъла е също много ефективен метод.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.12226104736328 Seconds