Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Пакет DETOX
Пакет DETOX
72.80 BGL
57.80 BGL
Спестявате: 15.00 BGL
Купи

Explode Mass Gainer 5 kg
Explode Mass Gainer 5 kg
115.00 BGL
Купи

Sinephrine
Sinephrine
34.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Explode Amino Liquid 50ml
Explode Amino Liquid 50ml
3.00 BGL
Купи
Reload
Reload
45.00 BGL
Купи
Explode Silver Pro 5 кг
Explode Silver Pro 5 кг
278.00 BGL
Купи
Тренировка до отказ

Мислехме, че вече всичко е изяснено  и че тренировката до отказ е единственият начин за прогрес. С невероятния си успех Дориан Йетс наложи това мнение. След това се намеси науката  и билдерите във фитнес залите започнаха да намаляват интензивността - и като че ли започнаха да стават по-големи. Появиха се различни мнения за тренировката до отказ. За да решим тази дилема, първо трябва да дефинираме понятието тренировка до отказ: Това е невъзможността да се направи още едно повторение в дадена серия само със собствената  сила при правилно изпълнение. Ето две мнения на експерти. Разбира се, трябва да гледате на казаното само като мнения, а не като окончателна присъда.


В ЗАЩИТА НА ТРЕНИРОВКАТА ДО ОТКАЗ

Тренировката до отказ често се свързва е натрупването на млечна киселина - затова след интензивна тренировка имате мускулна треска. При този процес мускулните влакна се травмират и в резултат от това веднага след тренировката започва възстановителен цикъл -мускулът се адаптира и става по-голям. Тази хипертрофия увеличава капацитета за максимално натрупване на мощ в мускула - казано иначе, на силата. Към колкото по-голям стрес мускулът се приспособи, толкова по-голям ще стане. И обратно, при no-малко стрес от обикновено, той атрофира.

Щом нивото на млечната киселина е високо, то е такова и при другите метаболити като фосфатните и хидрогенните йони, които са гориво за мускулната контракция и стимулират растежа. Ще расте ли мускулът при липса на метаболитно натрупване? Донякъде да, но тези метаболити са силни прекурсори на бъдещия растеж. Целта на бодибилдинга е да подлага тялото на системен стрес, за да подобри капацитета му да произвежда по-големи мускули. Ако стресът не е достатъчен, за да претовари тялото, няма да има и адаптация. Значи мускулите се увеличават на размер и сила, когато са принудени да правят контракция под напрежение близо до максималното - при тренировка до отказ. Ако спрете серията на 10-ото повторение, а можете да направите още 3-4, това серия от 10 повторения ли е? За мен е истинска само серия, при която не можете да направите още едно - ако направите 10 и не успеете на 11 -ото, сте направили истинска десетка. Силата е пряко пропорционална на размера на мускула. Ако при същите условия - хранене, почивка, същото време през деня и т.н., след месец опитате същата серия и направите 12 повторения, значи сте качили размер (приемайки, че няма нервно мускулни промени).

Говорейки за отказ, хората си представят екстремна тежест. Но разбрахте, че отказ е невъзможността да поддържате дадена интензивност и това е независимо от тежестта - можете да стигнете до отказ и при малка тежест. Дали тежест под максималната ще предизвика максимален растеж, или трябва да се придържате възможно най-близо до максималната си единица? Тренират ли кънкобегачите, които по принцип са със свръхразвити крака, при максимална интензивност? Не - те ги използват с подмаксимална интензивност и въпреки това те са огромни. Същото е и с работещите с пневматичен чук - те развиват огромни предмишници при ниско ниво на интензивност. Но въпреки че тези две групи имат добро мускулно развитие, те яма да станат по-големи, ако не стресират конкретните мускули с по-интензивни натоварвания. Затова, въпреки че може да тренирате до отказ с подмаксимални тежести, за да ангажирате мускулни влакна в количество достатъчно да предизвика растеж, всяка серия трябва да е до отказ с тежест близо до максималната интензивност.

Най-големите хора на света тренират до отказ. От Майк Ментцер преди до Рони Колман и останалите билдери днес порасналите най-много са тези, които ежедневно тренират до абсолютен мускулен отказ. Може да вземете колкото искате нетренирани начинаещи и да докажете, че подобен растеж е постижим, но станат ли те средно напреднали или напреднали, растежът спира, докато не почнат да използват истинските серии. Не може да игнорирате факта, че хората, чиято цел и професия е да качват размер и сила, тренират до отказ.
ПРОТИВ ОТКАЗА

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1422131061554 Seconds