Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Тренировка до отказ

Мислехме, че вече всичко е изяснено  и че тренировката до отказ е единственият начин за прогрес. С невероятния си успех Дориан Йетс наложи това мнение. След това се намеси науката  и билдерите във фитнес залите започнаха да намаляват интензивността - и като че ли започнаха да стават по-големи. Появиха се различни мнения за тренировката до отказ. За да решим тази дилема, първо трябва да дефинираме понятието тренировка до отказ: Това е невъзможността да се направи още едно повторение в дадена серия само със собствената  сила при правилно изпълнение. Ето две мнения на експерти. Разбира се, трябва да гледате на казаното само като мнения, а не като окончателна присъда.


В ЗАЩИТА НА ТРЕНИРОВКАТА ДО ОТКАЗ

Тренировката до отказ често се свързва е натрупването на млечна киселина - затова след интензивна тренировка имате мускулна треска. При този процес мускулните влакна се травмират и в резултат от това веднага след тренировката започва възстановителен цикъл -мускулът се адаптира и става по-голям. Тази хипертрофия увеличава капацитета за максимално натрупване на мощ в мускула - казано иначе, на силата. Към колкото по-голям стрес мускулът се приспособи, толкова по-голям ще стане. И обратно, при no-малко стрес от обикновено, той атрофира.

Щом нивото на млечната киселина е високо, то е такова и при другите метаболити като фосфатните и хидрогенните йони, които са гориво за мускулната контракция и стимулират растежа. Ще расте ли мускулът при липса на метаболитно натрупване? Донякъде да, но тези метаболити са силни прекурсори на бъдещия растеж. Целта на бодибилдинга е да подлага тялото на системен стрес, за да подобри капацитета му да произвежда по-големи мускули. Ако стресът не е достатъчен, за да претовари тялото, няма да има и адаптация. Значи мускулите се увеличават на размер и сила, когато са принудени да правят контракция под напрежение близо до максималното - при тренировка до отказ. Ако спрете серията на 10-ото повторение, а можете да направите още 3-4, това серия от 10 повторения ли е? За мен е истинска само серия, при която не можете да направите още едно - ако направите 10 и не успеете на 11 -ото, сте направили истинска десетка. Силата е пряко пропорционална на размера на мускула. Ако при същите условия - хранене, почивка, същото време през деня и т.н., след месец опитате същата серия и направите 12 повторения, значи сте качили размер (приемайки, че няма нервно мускулни промени).

Говорейки за отказ, хората си представят екстремна тежест. Но разбрахте, че отказ е невъзможността да поддържате дадена интензивност и това е независимо от тежестта - можете да стигнете до отказ и при малка тежест. Дали тежест под максималната ще предизвика максимален растеж, или трябва да се придържате възможно най-близо до максималната си единица? Тренират ли кънкобегачите, които по принцип са със свръхразвити крака, при максимална интензивност? Не - те ги използват с подмаксимална интензивност и въпреки това те са огромни. Същото е и с работещите с пневматичен чук - те развиват огромни предмишници при ниско ниво на интензивност. Но въпреки че тези две групи имат добро мускулно развитие, те яма да станат по-големи, ако не стресират конкретните мускули с по-интензивни натоварвания. Затова, въпреки че може да тренирате до отказ с подмаксимални тежести, за да ангажирате мускулни влакна в количество достатъчно да предизвика растеж, всяка серия трябва да е до отказ с тежест близо до максималната интензивност.

Най-големите хора на света тренират до отказ. От Майк Ментцер преди до Рони Колман и останалите билдери днес порасналите най-много са тези, които ежедневно тренират до абсолютен мускулен отказ. Може да вземете колкото искате нетренирани начинаещи и да докажете, че подобен растеж е постижим, но станат ли те средно напреднали или напреднали, растежът спира, докато не почнат да използват истинските серии. Не може да игнорирате факта, че хората, чиято цел и професия е да качват размер и сила, тренират до отказ.
ПРОТИВ ОТКАЗА

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.15275502204895 Seconds