Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Тренировка за мускулен растеж
Ако сте начинаещ не четете тази статия сега и минете на нещо друго - вие просто не сте за това да извлечете ползата от тази атакуваща мускулите тренировка. Определете си поне шест месеца сериозна работа в залата, след това прочетете тази статия. Тези от вас които са напреднали и не се страхуват да опитат нови неща могат да четат по-нататък.Предупреждаваме: Тренирането на мускулни групи в два последователни дни не е шега и трябва да се прави от отвреме-навреме. Ето какво трябва да знаете за тази тренировка.
Възстановяването
Много атлети преценяват ефективността на своята тренировка по мускулната болезненост. Ако имате най-много болки следващия ден, това е пo-добре, нали? Говорейки изобщо, мускулите синтезират новия протеин и растат, когато възстановяват мускулните повреди. Болката говори, че повредите още не са възстановени. Но - и това е много важно - какво трябва да правим по време на възстановяването? С други думи, кога можем отново да тренираме мускула? Най-общата препоръка е да чакаме, докато болките преминат, поради две причини: 1) необходимостта възстановителния процес в клетките да завърши и 2) покачването на кортизола, главния катаболен хормон на организма, който често придружава мускулните повреди. Това благоразумие сега се оспорва.
Едно след друго
Последните изследвания на финландски учени хвърлят нова светлина как трябва да се третират мускулите по време на възстановителния процес. Когато един млад атлет прави три тежки серии от бедрено разгъване, при това двете последни серии до отказ, резултата ще бъде, разбира се, болки в квадрицепса. Но само си помислете, че наблюдавания спортист, който след два дни продължава да има болки, бъде подложен на същата тренировка. Резултатите са публикувани в списание Journal of Strength & Conditioning Research. Изследователите са очаквали да намерят падане на тестостерона след втората тренировка и едно общо увеличение на катаболният хормон кортизон. Оказало се е точно обратното, Нивото на тестостерона след втората тренировка било малко по-високо, отколкото след първата. Въпреки, че разликата не е голяма, фактът че тестостерона не е спаднал е забележителен. Кортизолът се е понижил. Единствената лоша новина е, че е спаднал породеният от тренировката връх в отделянето на хормона на растежа. Фактът, че продукцията на млечна киселина е леко понижена при втората тренировка, може да обясни това, защото се смята, че млечната киселина провокира отделянето на хормон на растежа при тренировка. важното, което трябва да се запомни е, че при повторно трениране на един болезнен мускул, само след два дни, не се появява хормонален отговор повлияващ възстановяването.
Работа на японски изследователи е показала, че при повторно трениране не са се появили субстанции потискащи възстановяването. Учените предизвикват умора и болки в бицепса при доброволци тренирани с тежко негативно сгъване. Тренировката е повторена след два и четири дни. Не се е появила разлика в силата, обема на движение и в нивото на плазма креатин киназата - индикатор за мускулна повреда. С други думи мускулното увреждане не се влошава при повторната тренировка. Всичко това, взето заедно е обратно на всичко, в което вярвахме до сега. Оказва се, че тренирането на мускулна група, която е болезнена и в период на възстановяване, не се отразява на възстановителния процес. Даже, нещо още по интересно, нивото на кортизола може да бъде понижено. Дали това се дължи на шок от тренировката или на някой все още неоткрит феномен не е ясно. Безспорно е, че тренирането на една и съща мускулна група в течение на 48 часа води до по-голям анаболен отговор и до повишен мускулен растеж. Ако тренировката ви е станала шаблон и сте стигнали нивото на застоя, шокирайте мускулите с една неочаквана тренировка, когато са очаквали почивка.

Тренировка за мускулен растеж - част ІІ
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.15691494941711 Seconds