Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Тренировка - мъртва тяга - част ІІ
2. Сумо тяга. При нея заставате широко като за патешко клякане - пръстите са обърнати навън, петите - навътре. Намерете най-стабилната позиция, при която не губите равновесие и щангата не ви бута назад. Ако пък тя ви дърпа напред, значи в момента, в който сте я изтеглили, сте отпуснали рамене или сте навели глава надолу. Цялото тяло трябва да е стегнато, като и тук движението е като клякане с щанга в ръце, а тегленето на щангата е плътно по бедрата.
Сумо тягата е подходяща за хора със силни крака и по-слаб гръб, тъй като тук той почти не участва - работят основно бедрата и по-специално вътрешната им част. Тук труден е стартът, но веднъж отлепили щангата, почти винаги ще я изтеглите до края. Културистите могат да използват тази тяга, за да обработят и заздравят вътрешната част на бедрата си, като умишлено могат да изключат гърба - в случай, че той е достатъчно развит.
3. Мъртва тяга с прави крака и двете и разновидности - с щанга и с дъмбели. Препоръчвам я както за културисти, така и за трибойци - за обработка на задната част на бедрата. Аз я изпълнявам след клякането, като слагам на пода 2-3 диска и стъпвам върху тях, за да разтегна максимално задната част на бедрата. Тук изключително важно е правилното изпълнение - трябва да внимавате гърбът ви да е прав през цялото време. Правя 4 серии с по 4-5 повт. на 30-45% от максималната си тяга.Хватът. В залата често питат как е правилно да се хване щангата при тягата. Ако няма да ставате силови трибойци, съветът ми е да ползвате фитили - така ще се средоточите единствено върху движението и работата на мускулите. Трибойците използват срещуположен хват, тъй като тежестите при  тях са огромни. Така са сигурни, че рискът да изпуснат щангата е минимален. Ключовият хват - когато и двете ръце хващат щангата отгоре в надхват, е доста болезнен и малцина успяват да я удържат по този начин. Ако ще използвате фитили, изберете надхвата, тъй като той е анатомически естествен.
Магнезият и талкът. На състезания трибойците мажат дланите си с магнезий за по-сигурен хват. С талка мажат бедрата, за да се намали триенето между тях и лоста на щангата. Самият аз някога бърках талка с магнезия и така докарах доста главоболия на щангистите от "Славия" - сложих (не нарочно!) кутията си с талк в техния магнезий.

Общи положения за културисти и трибойци
- Използвайте задължително колан
- преди тягата загрейте добре. Не бързайте с големите тежести - първо трябва да усвоите правилната техника.
- при изпълнението дръжте винаги гърба изправен. Ако се случи да го извиете, пуснете щангата веднага - иначе рискувате травма.
- никога не теглете на тласъци! Ако не можете да изтеглите щангата с едно движение, пуснете я! Тласъците се отразяват много зле на гръбнака и рискувате да получите тежка травма.
- при дърпането не се оглеждайте наляво и надясно.
- ако хватът ви изпуска, използвайте фитили, както и обувки с ниска подметка. Движението трябва да е експлозивно.
Аko ще гоните максимални тежести
- вложете тягата в началото на тренировката
- използвайте трибойски колан - той държи и коремната преса. Ако усещате слабост в коленете, използвайте и бинтове.
- важно е да откриете "вашия" тип тяга - сумо или обикновена.
- загрявайте добре, преди да минете на работните тежести и серии.
- според това как се чувствате, направете 2-3 серии с 1-3 повторения.
- за повишаване резултатите в тягата ползвайте и споменатите в началото патешко клякане, мъртва тяга от 5-10 см поставки, гребане с щанга и всички други, които заздравяват гърба.
- абстрахирайте се от мнението на другите, поставете си реални цели и ги гонете ден след ден.

от Константин Бахчеванов
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.19603109359741 Seconds