Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:



Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход





Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Oптимизиране на цялата тренировка или тренировъчен период
 

Priority Principle (принцип на приоритета) – приоритетна тренировка означава, че най-важната мускулна група се тренира първа, т.е. когато организмът все още не е изморен. Бодибилдърите често тренират в началото на всяка тренировка „слабото си място”, тъй като тогава имат висока мотивация и концентрация.
Instinctive Principle (принцип на инстинкта) – опитните атлети по същество тренират по усещане, защото са много чувствителни към сигналите на тялото си  (инстинктивно, индивидуална тренировка). Упражненията се изпълняват по тренировъчен план, но трениращият следи усещането на тялото си и съобразно това модифицира тренировката си (напр.променя последователността на изпълнение на упражненията в сравнение с плана).

ОIsotension Principle (принцип на изометричното мускулно напрягане) – английското наименование този принцип буквално означава „еднакво напрежение” и в тази връзка е леко заблуждаващо.При този вариант на тренировка, в паузите между сериите мускулите се напрягат интензивно изометрично в продължение на 8-10 секунди, като при позиране.Този принцип може да се използва и в отделна тренировка, при която да се изпълняват 30-40 повторения за мускулна група с по 10 секунди пауза.



Split System Principle (сплит, принцип на разделяне) – при повече от три тренировки седмично с по три или повече серии на упражнение е препоръчително да се тренира по сплит-принципа.Докато начинаещите могат да тренират всички мускулни групи на тялото си по време на една тренировка с обхват 15-20 серии, тъй като изпълняват по едно упражнение на мускулна група, то повечето напреднали се нуждаят от повече упражнения и серии, за да подобрят постиженията си. Но поради факта, че няма особен смисъл тренировката да се разтегля повече от 90-120 минути и броят на сериите да се увеличава значително над 30, препоръчва се една част от мускулите да се упражнява в една тренировка, а другата част- в друга. При четири тренировки седмично например може да се тренира два пъти горната част на тялото и два пъти долната половина (еднократно разделяне), при шест тренировки съответно по три пъти всяка половина. Тялото  може да бъде мислено разделено на три части, които да се натоварват последователно (двукратно разделяне). Чрез тази система може да се постигне, от една страна по-голям обхват на тренировката за дадена мускулна група, от друга- по този начин се осигуряват и по-дълги паузи за мускула до следващото натоварване. Много бодибилдери разделят тренировките си на шест различни единици (с по един ден почивка), т.е. минава една седмица преди да изпълняват отново същата тренировъчна програма.

Разделянето на упражненията се прави според анатомични и специфични функционални гледни точки.

Пример за програма при двукратно разделяне
Всяка мускулна група се тренира два пъти седмично
Понеделник/четвъртък Вторник/петък Сряда /събота

Пример за програма при двукратно разделяне
Всяка мускулна група се тренира два пъти седмично

Понеделник/четвъртък
Вторник/петък
Сряда /събота
 • Широк гръбен мускул
 • Трапецовиден мускул
 • Бицепс
 • Делтовиден мускул (задна част)
 • Гърди
 • Делтовиден мускул (предна и средна част)
 • Трицепс
 • Коремни мускули
 • Бедрена мускулатура
 • Прасци
 • Долна част на гърба

Пример за програма при еднократно разделяне
Всяка мускулна група се тренира два пъти седмично
Понеделник/четвъртък Сряда /събота

Пример за програма при еднократно разделяне
Всяка мускулна група се тренира два пъти седмично
Понеделник/четвъртък
Сряда /събота
 • Гърди
 • Бицепс
 • Бедрена мускулатура
 • Коремна мускулатура
 • Гръб
 • Трицепс
 • Делтовиден мускул
 • Прасец

Progressive Loading-Overload Principle (принцип на увеличаващото се натоварване, принцип на свръхнатоварването) – основна предпоставка за увеличаване на постиженията е постоянното адаптиране на натоварването към актуалното ниво на постиженията, т.е. с увеличаване на силата трябва да се увеличава и натоварването (тежестта).
Muscle Confusion / Variation Principle (принцип на изненадата за мускула, принцип на вариациите) – тренировъчната програма, най-рядко на всеки 8-12 седмици трябва да се променя, например чрез подходящ избор на упражнения, изходна позиция, брой повторения/серии, скорост на изпълнение на движенията, смяна на интензивна с по-малко интензивна тренировка и други, защото в противен случай мускулатурата се адаптира към натоварването и увеличаването на постиженията се забавя (или дори въобще не се забелязва).

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1436550617218 Seconds