Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Авокадо - ползи

Авокадото не е сред най-консумираните у нас плодове, но може би скоро ще намери полагащото му се място и на нашата трапеза заради многото си полезни свойства.
Според едно ново изследване редовната консумация на авокадо може да допринесе за подобряване на някои ключови маркери на човешкото здраве.
Анализирайки данни от National Health and Nutrition Examination Survey, NHANES (изследователска програма за статуса на здравето и храненето на американското население) от 2001 г. до 2008 учените са установили, че употребата на авокадо съдейства за повишаване  на нивата на „добрия” холестерин и за понижаване на риска от метаболитен синдром. Този плод може да помогне още за намаляване на обиколката на талията и общото тегло на човека.

Известно е, че метаболитният синдром се характеризира с много симптоми и повишава риска от заболявания на сърцето. Най-изявените симптоми са високо кръвно налягане, високи нива на кръвната захар, обиколка на талията повече от 100 см при мъжете и повече от 88 см при жените, високи нива на холестерола.
В процеса на изследването учените са анализирали данни от 17 567 участници на възраст над 19 години. От тях само 2% (347 човека) редовно консумирали авокадо, като средната порция се оказала половин плод, равен на 114 калории. Половината от тези калории се дължат на мазнините в състава на авокадото. Установено било още, че тези, които редовно консумирали авокадо, по-често включвали в менюто си и други зеленчуци и плодове, но ползвали малко захар. При същите хора се оказало, че общото потребление на мазнини – полиненаситени и мононенаситени,  е повишено, както и количеството на фибри, витамин Е, магнезий, калий, витамин К. За сметка на това консумацията на въглехидрати била значително ниска.
Както е известно авокадото е богато на мононенаситени мазнини, които допринасят за понижаване на риска от сърдечни заболявания.


Участниците в експеримента, които редовно консумирали авокадо, показали по-добри показатели и по отношение на теглото си. Те тежали средно 3,5 килограма по-малко от тези, които не ядели плода. Освен това имали по-нисък индекс на телесната маса и около 5 см по-малко средно обиколка на талията.
Учените не твърдят, че изследванията им са категорично верни, тъй като данните са събирани чрез анкета, а участниците биха могли и да грешат при някои от отговорите. Освен това броят на консумиращите авокадо е малък спрямо цялата група анкетирани. Независимо от това, резултатите според екипа са достатъчно интересни и предполагат извода, че авокадото може да подпомага нашето здраве. „За по-подробни и категорични изводи са необходими по-задълбочени и точни изследвания” заявява ръководителят на изследователския екип.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1878399848938 Seconds