Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Ананас

Ананасът е тропическо растение. Произхожда от Южна Америка. Научното наименование на най-разпространения  вид е Ananas comosus. В края на ХV век ананасът е донесен и в Европа, но  е бил твърде скъп, поради което не се е консумирал масово. Смята се, че първите европейци, които опитват ананаса, са  Колумбовите моряци през 1493 г. Местните племена назовавали плода  "анана", което означава "отличен плод".  
Днес ананаси се отглеждат в Централна Америка, Южна Америка, Мексико, Хавайските острови, Куба и други тропически райони. Познати са много видове ананаси, чиито вкусове леко се различават по сладост.

Плодът е едър и при някои видове достига до 5 кг. Има сладък вкус, сочен е и не съдържа семена. Ананасът се консумира в сурово състояние, след като се обели твърдата му, наподобяваща люспи, кора. Произвеждат се компоти и сокове от различните видове ананаси. Макар и консервиран, плодът също е вкусен и полезен.
Месестата част на ананаса се състои от: вода – 80-86%; захари – 8-18% (преобладава захароза); киселини – 0,4-1,2 %(преобладава лимонена киселина); азотни вещества – 0,4-0,48%; минерали – 0,37-0,42%. Ананасът съдържа желязо, калий, йод, калций, витамини от В- група, провитамин А и витамин С. Ензимът бромелин /бромелаин/ катализира смилането/ разграждането /на белтъчините, стимулира храносмилането и разгражда мазнините. Бромелаинът има и някои други полезни  свойства, които са свързани с разграждане на протеини в кръвния поток и  в тъканите.  Подпомага възстановяване при контузии  като натъртвания, мускулни разкъсвания, способства за предотвратяване на отоци. Съдейства за почистването на кръвоносните съдове от напластени по стените им  липопротеини и така облекчава разширените вени, а и предпазва от поява на нови.
Плодът е без мазнини и холестерол, негов плюс е и много ниското съдържание на натрий. Ананасът е много полезен и защото е нискокалоричен плод. В 100 г месеста част има около 56 килокалории.
Прясно изцеденият сок също е с богато съдържание на минерали и витамините.

Когато си купувате ананас, трябва да имате предвид следното:
1. Колкото по-релефни са люспите, толкова по-ароматен е плодът.
2. При зрелия плод кората леко поддава при натиск, а плодът има леко червеникав оттенък.
Купеният вече ананас се съхранява до момента на консумацията на стайна температура. Под 5 градуса той губи превъзходния си аромат.
 Преди консумиране ананасът се обелва и се нарязва на резени. Има специален уред за обелване на ананасовата кора, но ако нямате такъв, действайте като при динята – разрязвате на резени и отделяте кората. Твърдият кочан, които е в средата на месестата част, трябва да се отстрани.
Ананасът е подходящ както за сладки ястия и плодови салати, така и за месни блюда и блюда от риба.
Диетолозите допускат разтоварващи диети с ананас и ананасов сок два пъти седмично, стига да можете да ги понесете. Не бива да се смята, че яденето на ананаси може като с вълшебна пръчка да премахне излишните килограми, но определено този плод е за предпочитане, когато се води борба за изчистване на мазнини.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.13027811050415 Seconds