Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Арония
Родината на аронията е Северна Америка. Поради ценните качества на растението то вече се култивира и в България. Аронията представлява компактен храст, който достига височина 2.5 – 3 метра. Плодовете му са дребни синьочерни зрънца. За лечебни цели и за нуждите на хранително вкусовата промишленост се събират плодовете на аронията. Те съдържат много витамини – Р, С, Е, К, РР, каротин, витамини от В - групата, органични киселини, захар. По съдържание на органични киселини плодовете на аронията значително превъзхождат ягодите, малините, червеното френско грозде и мандарините. В тях се съдържат още калий, калций, фосфор, магнезий, пектин, дъбилни вещества.   
Аронията е част от много препарати срещу редица болести на нашето време - диабет, лъчеви увреждания, хипертония. Отсъствието на захароза в сока и наличието на сорбит превръщат аронията в полезна напитка за диабетиците.  Комбинацията на сок от арония и пектин освобождава организма от радиоактивни вещества и йони на тежки метали. Плодовете са полезни и за всички, имащи лош холестерол в кръвта си. Със сок от арония може да се подпомогне лечението и на други заболявания: кожни болести, алергични състояния, ревматизъм, артрит.
За разлика от плодовете на другите овощни видове, тези на аронията могат да се съхраняват няколко седмици или дори месеци без специални изисквания към температурата на въздуха. Поставени в обикновени щайги, на проветриво място, при стайна температура, те не загниват и не плесенясват, а постепенно засъхват. В този вид могат да се използват за чай или за други запарки през зимата. Плодовете на аронията предимно се преработват  в: сокове, компоти, сладка, конфитюри, мармалади и други консерви. Но поради високото съдържание на дъбилни вещества, при консервиране аронията обикновено се съчетава с други плодове.
От изследвания в Института по планинско земеделие в Троян е установено, че към компотите от сливи, малини, ябълки и др. могат да се добавят плодове от арония не повече от 50 г на буркан. Тези компоти са с интензивно оцветяване, приятен вкус, аромат и вид. Те са особено богати на витамин Р. Вместо плод, към смесените компоти може да се прибавя сок от арония - не повече от 30 куб. см. на буркан. Към нектарите от ябълки, праскови и кайсии също може да се добавя сок от арония, но не повече от 25 - 30%.
Интересно решение са взели и фирма Готон – производители на хранителните добавки Explode. Те са решили да използват за овкусител и оцветител за техния течен L-carnitine натурален сок от Арония. Така продуктът се превръща една много полезна добавка както за хората, целящи да намалят телесните си мазнини, така и за хората със сърдечни заболявания, на които е препоръчана употребата на L-carnitine.

Кулинарно използване
Използват се пресни, напълно узрели плодове. Те се почистват от дръжките и примеси, измиват се добре и се смилат с машинка за месо. Получената каша престоява до 48 часа, докато се отдели сок. Кашата се изстисква ръчно през тензух или домашна преса. На всеки литър изстискан сок се прибавя 1,2 кг захар и се разбърква периодично в продължение на няколко дни, докато се разтвори. Налива се в бутилки, които се затварят плътно и се съхранява на хладно място. Консумира се, като се разрежда с вода на вкус.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16336798667908 Seconds