Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Броколи

 Image Още една причина да ядете броколи
Брайън Роули

Повечето от мускулните повреди, получаващи се след интензивна тренировка, се причиняват от свободните радикали. Въпреки че са полезни за мускулния метаболизъм, прекаленото им натрупване в организма отслабва мускулното възстановяване и е причина за много болести, свързани с напредването на възрастта.
Спасението е в приема на точния вид антиоксиданти: правилният им подбор предпазва мускулната тъкан от вредното действие на свободните радикали вследствие от тежката тренировка.
Но и тук си има правила: тъй като безразборният прием на антиоксиданти под формата на суплементи може да попречи на възстановяването на мускулите, решението е в приема на селекция от най-добрите такива, като същевременно приемате и пет или повече порции плодове и зеленчуци всеки ден.


Един от най-добрите избори е съдържащият сяра антиоксидант сулфорафан, намиращ се под формата на прекурсора му глюкорафанин в много зеленчуци: броколи, карфиол, зеле, брюкселско и къдраво зеле. Всеки от тези зеленчуци е идеален за очистване на свободните радикали. Когато ги смачкате и сдъвчете, се отделя ензимът мирозиназа, стимулиращ трансформацията на глюкорафанина в активната му форма сулфорафан. За разлика от витамините А и С, сулфорафанът действа индиректно - стимулира производството от тялото на собствени антиоксидантни ензими, които подемат битката със свободните радикали. Учените откриха много плюсове на сулфорафана - той убива раковите клетки, забавяйки същевременно скоростта им на делене, и активира пречистващ черния дроб ензим, който неутрализира канцерогените.
Сулфорафанът се намира в плодовете и зеленчуците, което обяснява защо при хора, приемащи много кръстоцветни зеленчуци, случаите на рак на простатата, както и на другите му форми, са доста по-редки, въпреки че и други хранителни фактори в тези зеленчуци също оказват влияние. (Сулфорафанът обаче не е цяр за вече съществуваща форма на рак или друго медицинско усложнение, така че в такива случаи най-доброто решение е да запознаете личния си лекар със суплементите, които вземате, и да следвате съветите му.) Нарязано, суровото броколи има около 2000 мкг сулфорафан в половин купичка (след като го задушите на пара, същото количество вече съдържа само 600 мкг - т.е. около 70 % от него вече е разрушено). Тъй като заради сулфорафана вкусът на суровите кръстоцветни зеленчуци е горчив, можете да го вземете и под формата на суплемент. В този случай 200-400 мкг сулфорафан дневно е препоръчителна доза (равна на около 60 г сварени броколи), въпреки че под формата на зеленчуци може да консумирате далеч повече.
И така, какъв е изводът? - Ако искате да живеете по-дълго, да живее броколито!

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.26639699935913 Seconds