Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Боралин Slim
Боралин Slim
29.70 BGL
Купи

Детокси Ливър
Детокси Ливър
10.20 BGL
Купи

Explode Silver Pro
Explode Silver Pro
34.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Rhodosorb-h Capsules
Rhodosorb-h Capsules
49.60 BGL
Купи
3Bul.Us
3Bul.Us
30.00 BGL
Купи
Ironfuckers тениска
Ironfuckers тениска
25.00 BGL
Купи
Булгур
Всеки посещавал азиатска или арабска страна със сигурност е имал възможност да установи, че булгурът редовно присъства на трапезата. Напоследък  в Европа все повече се цени булгурът като храна в ежедневието на съвременния човек и има защо.
Булгурът се приготвя от пшеница, която се подлага на обработка така, че да се запазят полезните й свойства. Могат да се използват както меки, така и твърди сортове. При раздробяването на зърната се получават късчета с различна големина, но това не влияе на хранителната стойност на булгура. В Турция например има около 10 вида булгур според размера.
Този хранителен продукт е твърде универсален и може да се използва като самостоятелно ястие или гарнитура към месни блюда, риба, морски дарове. С него могат да се приготвят зеленчукови и месни супи, които имат приятен вкус и специфичен аромат.
Булгурът е полезен с богатия си състав: калций, желязо , магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, йод, мед, манган, селен. Особено важно е присъствието на витамини от група В, както и на витамините:  A, C, D, E, K. В него са налични захариди, ненаситени мастни киселини, фибри .
В 100 грама сух продукт се съдържат: 12, 7 г белтъчини, 70 г въглехидрати, 1,5 г мазнини,
Средната калоричност е 350 ккал.
Булгурът е храна, която се усвоява лесно и редовната й употреба може да помогне за обезпечаването на организма с полезни вещества, като същевременно го зарежда с енергия. Ястията, приготвени с булгур, помагат за регулиране на кръвната захар, действат благотворно на сърдечно съдовата система, активно съдействат за разцепление на липидите. Булгурът помага за предотвратяването на анемии и нарушения в храносмилането.
Мнозина специалисти твърдят, че редовната му консумация от мъжете, може да забави процесите на оплешивяване.

Влиянието му върху вида на кожата, косата и ноктите е безспорно поради богатия му витаминно-минерален състава.
Доказана е ползата от употребата на булгур от спортисти, които провеждат активни и интензивни тренировки.
Независимо от това, че булгурът не може да бъде определен като нискокалорична храна, той има своето място в храненето на хора, чиято цел е отслабване, защото помага за нормализирането на храносмилането благодарение на високия процент фибри. Най-полезното в случая е, че съдейства за ускоряване на обмяната на веществата и извежда от организма шлаките и токсините. Дори малки порции от храни, в които е вложен булгур, бързо предизвикват чувство за насищане, а дават достатъчно енергия на организма. Не трябва обаче да се забравя, че при диети за отслабване булгурът трябва да се използва разумно и да се осигури достатъчно висока физическа активност.
Хора, които имат алергия към глутен, не би трябвало да използват булгур в храненето си, за да избягнат негативните странични ефекти, като нарушения в храносмилането, метеоризъм, диария, а не твърде рядко и отпадналост.
При наличие на гастрит или други заболявания на храносмилателната система не е препоръчително да се използва булгур, за да не се провокира обостряне на заболяването.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.10985898971558 Seconds