Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Булгур
Всеки посещавал азиатска или арабска страна със сигурност е имал възможност да установи, че булгурът редовно присъства на трапезата. Напоследък  в Европа все повече се цени булгурът като храна в ежедневието на съвременния човек и има защо.
Булгурът се приготвя от пшеница, която се подлага на обработка така, че да се запазят полезните й свойства. Могат да се използват както меки, така и твърди сортове. При раздробяването на зърната се получават късчета с различна големина, но това не влияе на хранителната стойност на булгура. В Турция например има около 10 вида булгур според размера.
Този хранителен продукт е твърде универсален и може да се използва като самостоятелно ястие или гарнитура към месни блюда, риба, морски дарове. С него могат да се приготвят зеленчукови и месни супи, които имат приятен вкус и специфичен аромат.
Булгурът е полезен с богатия си състав: калций, желязо , магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, йод, мед, манган, селен. Особено важно е присъствието на витамини от група В, както и на витамините:  A, C, D, E, K. В него са налични захариди, ненаситени мастни киселини, фибри .
В 100 грама сух продукт се съдържат: 12, 7 г белтъчини, 70 г въглехидрати, 1,5 г мазнини,
Средната калоричност е 350 ккал.
Булгурът е храна, която се усвоява лесно и редовната й употреба може да помогне за обезпечаването на организма с полезни вещества, като същевременно го зарежда с енергия. Ястията, приготвени с булгур, помагат за регулиране на кръвната захар, действат благотворно на сърдечно съдовата система, активно съдействат за разцепление на липидите. Булгурът помага за предотвратяването на анемии и нарушения в храносмилането.
Мнозина специалисти твърдят, че редовната му консумация от мъжете, може да забави процесите на оплешивяване.

Влиянието му върху вида на кожата, косата и ноктите е безспорно поради богатия му витаминно-минерален състава.
Доказана е ползата от употребата на булгур от спортисти, които провеждат активни и интензивни тренировки.
Независимо от това, че булгурът не може да бъде определен като нискокалорична храна, той има своето място в храненето на хора, чиято цел е отслабване, защото помага за нормализирането на храносмилането благодарение на високия процент фибри. Най-полезното в случая е, че съдейства за ускоряване на обмяната на веществата и извежда от организма шлаките и токсините. Дори малки порции от храни, в които е вложен булгур, бързо предизвикват чувство за насищане, а дават достатъчно енергия на организма. Не трябва обаче да се забравя, че при диети за отслабване булгурът трябва да се използва разумно и да се осигури достатъчно висока физическа активност.
Хора, които имат алергия към глутен, не би трябвало да използват булгур в храненето си, за да избягнат негативните странични ефекти, като нарушения в храносмилането, метеоризъм, диария, а не твърде рядко и отпадналост.
При наличие на гастрит или други заболявания на храносмилателната система не е препоръчително да се използва булгур, за да не се провокира обостряне на заболяването.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.26622200012207 Seconds