Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Високопротеинова диета – да или не

(Бодибилдерите под микроскоп)
Джери Брейнъм   (Jerry Brainum)
Преди известно време стана ясно, че повечето предупреждения за опасностите от високопротеиновата диета имат повече смисъл от теоретична гледна точка, отколкото в реалността. Един от примерите за често изтъкван проблем е загубата на калций. Твърдението е основано на факта, че някои аминокиселини, които се явяват елементарни компоненти на протеина, стават киселиннообразуващи, метаболизират се в организма, като това особено важи за серните аминокиселини като метионин, цистеин и таурин. Увеличената киселинност като последица от разрушаването на тези аминокиселини принуждава организма да реагира, като я погаси. За щастие в организма има няколко механизма да се справи с този проблем. Един от тях е бикарбонатът, който бързо неутрализира киселинността. Ако киселинността е силна за бикарбоната, организмът отговаря с хормонални сигнали, които предизвикват освобождаване на калция от костната тъкан. В такъв случай увеличената киселинност, включително и породената от високопротеинова диета, може да доведе до загуба на калций чрез урината, доколкото калция гаси киселинността и затова бързо  се извежда от организъм.
Само че този сценарий има малко общо с реалността. Няма никакви съмнения, че спазването на високопротеинова диета (особено ако е лишена от плодове и зеленчуци) може да доведе до  развитие на метаболитна ацидоза. Но това е при положение на прекомерна загуба на калций, каквато може да се прояви при бодибилдери, които рядко се наблюдават. Това е интересното, защото много билдери обичат да спазват високопротеинова диета, нисковъглехидратна диета, които практически не съдържат плодове и зеленчуци – тогава защо не губят калций и не показват симптоми на метаболитна ацидоза?

Отговор на този въпрос дава едно ново изследване, в което са участвали осем елитни корейски културисти на възраст от 19 до 25 години, които били победители на различни шампионати по бодибилдинг в Корея.


Всички те са тренирали като минимум поне 2 години. Това е важно, доколкото по-голяма част изследвания често наблюдават нетрениращи студенти, чиято физиология и реакции на тренировки и диети могат съществено да се различават от тези на редовно трениращите.
Изследванията са се провели в период на междусезонна диета, което означава, че младежите консумирали повече храна, стараейки се да постигнат нарастване на мускулите и увеличение на силата. Този факт сам по себе си може да окаже влияние на резултатите, защото колкото повече калории се употребяват, толкова по-голяма е възможността да се приемат повече нутриенти. Никой от наблюдаваните състезатели не е приемал анаболни стероиди.
Средно наблюдаваните мъже приемали по 4,3 грама протеин на килограм тегло.
За сравнение – обичайната препоръчителна доза за билдери, които се стремят към увеличение на мускулната маса и сила, е 1,2-1,7 грама на килограм тегло, общо казано до 2 грама ( приблизително 25-30% от всички калории, които се приемат).
Средно наблюдаваните билдери приемали 5621 калории на ден. Това може да звучи като огромно число, но припомням, че мъжете тренирали междусезонно за нарастване на маса и сила.
Съотношението в тяхната диета било: 34% въглехидрати, 30% протеини и 36% мазнини. Източник на около 28% от белтъчините били хранителните добавки.
Участниците приемали ежедневно по 2 177 милиграма калций и 3 268 милиграма фосфор.
В измерените резултати мъжете показали нормални нива на глюкоза и инсулин в кръвния серум. При изследваните мъже се наблюдават основно нормални нива на азот в уреята, само при 25% имало леко завишено ниво , но нивата на креатинин се оказват по-високи от нормата при 50% от наблюдаваните. При други 25% се наблюдавало повишено ниво  на гломерулна филтрация, което е показател за усилена дейност на бъбреците. Трябва да се отбележи, че повишаването на тези показатели е свързано с много голямото потребление на протеин и не представлява опасност за хора, чиито бъбреци функционират нормално. Бъбреците имат способност да се адаптират към подобно повишаване на протеина. Не е ясно дали ако дълго време, става дума за години наред, се спазва подобна диета, ще има някакъв негативен ефект върху бъбреците и не  е нужно да се гадае.
При участниците се наблюдавали нормални нива на минералите, включително калций, фосфор и натрий, но нивото на калия било над нормите. Не мога да кажа, че това е опасно, защото повишените нива на калия и калция при билдерите предотвратяват развитието на метаболитна ацидоза, което обикновено съпровожда приемането на толкова голямо количество протеин.
Също така предишни изследване демонстрират, че употребата на калий при високопротеинова диета предотвратява загубата на азот, която се забелязва, когато се увеличава урината, каквото обикновено се случва при такава диета. Този ефект е поради факта, че калият е алкален минерал, който има способност да неутрализира метаболитните киселини. Освен това калият работи в тази посока заедно с калция, действайки профилактично срещу прекомерното извеждане на калция от организма. Както и следва да се очаква нивото на загуба на калций се оказва на връхния предел на нормалния диапазон с нормална степен на киселинност при урината, а това значи, че няма метаболитна ацидоза. Авторите на изследването предполагат, че и тренировките са съдействали за съхраняването на калция в организма на изследваните мъже.
И така: повишеното потребление на калий, витамини и минерали, в съчетание с редовни интензивни тренировки компенсират ефектите на голямото количество протеин, които се изразяват в симптоми на метаболитна ацидоза, включително и мускулна загуба в резултат на силна ацидоза.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.28752398490906 Seconds