Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Explode Whey Protein 5 кг
Explode Whey Protein 5 кг
240.00 BGL
Купи

Rhodosorb Plast
Rhodosorb Plast
2.60 BGL
Купи

Къси панталони Explode
Къси панталони Explode
32.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Хеликс Флекси
Хеликс Флекси
18.70 BGL
Купи
L-carnitine capsules
L-carnitine capsules
28.00 BGL
Купи
Sinephrine
Sinephrine
34.00 BGL
Купи
Високо или ниско въглехидратна диета
1. За да намали загубата на протеин, какво е идеалното количество протеин, което един бодибилдър трябва да приема дневно?
За анаболични цели минималният дневен протеинов прием трябва да бъде 2.2 г за кг чисто телесно тегло - така приемът става около 20% над необходимото за поддържане на тонуса. Това е количеството, необходимо за мускулен растеж. Всеки компромис с калории откъм мазнини или въглехидрати предполага компенсация със завишен протеинов прием, което обаче може да доведе до протеинов остатък.
 
За пример нека разгледаме 85-килограмов бодибилдър с около 72 кг чисто телесно тегло и основен метаболизъм от около 2000 калории. Това е неговото „поддържащо ниво”. Той се нуждае минимално от 160 г протеин дневно и общо от 2400 до 3000 калории дневно, в зависимост активността му.
Извадете калориите от протеин (160 х 4 = 640) от общия дневен минимум калории (2400). Това оставя 1760 калории, които трябва да се доставят от мазнини и въглехидрати.
Ако дневният му приток на калории от въглехидрати и мазнини спадне до 1000, тогава калориите от протеин трябва да се увеличат със 760 (около 200 г), за да се компенсира разликата. Когато получава само 1000 калории от мазнини и въглехидрати, той се нуждае от 360 г протеин дневно - само в такъв случай 200 г протеин ще бъдат използвани или прахосани за зареждане и гориво, вместо за мускулно изграждане.

2. 640 калории от протеин е около 30% от 2400 калории. Остава около 35% за въглехидрати и 35% за мазнини. Това е доста равно разделяне. Това ли е най-добрата макрохранителна пропорция?
Няма случай, в който отношението протеин-въглехидрати-мазнини да е универсално за всички, при всички обстоятелства. Всъщност, за анаболични цели, бодибилдърите трябва да прескачат от висок прием на въглехидрати към висок прием на мазнини:
-  Ден с повече мазнини:  10% въглехидрати,  50%  мазнини,  40% протеин;
-  Ден с повече въглехидрати: 60%   въглехидрати,   10%   мазнини, 30% протеин.
Обърнете внимание, че при високовъглехидратен ден приемът на протеин се занижава, тъй като приемът на голямо количество въглехидрати има протеиново съхраняващ ефект. Между другото, тип 2 - бързо-съкращаващи се мускулни фибри-предпочитат въглехидратно гориво, а тип 1 - бавносъкращаващи се мускулни фибри - предпочитат гориво от мазнини. Затова и горещо препоръчвам завишен прием на въглехидрати след интензивна тренировка с тежести.

3. Интересно. Тази рокада прилича на кръшкане на всеки няколко дни от нисковъглехидратна диета - денят с повече мазнини е нисковъглехидратен, а денят с повече въглехидрати - кръшкане. Т.е. Вие не сте почитател на стриктно придържане към високомастна или кетогенична диета за продължително време?
Според мен тази диета не е базирана на сериозни биологически принципи. Бодибилдърите се нуждаят от заместител на гликоген и максимална инсулинова активност за поддържане на бързосвиващите се мускули и предизвикване на максимален анаболен ефект. Високомастната, без въглехидратна кетогенична диета не е анаболична, каквато се опитват да я изкарат. Всъщност може да причини цялостен стрес на черния дроб и да предизвика множество ненужни метаболични спънки, без да споменаваме и протеиновата загуба.
Промяната между високомастни и високовъглехидратни дни изисква експериментиране от човека, тъй като не е универсална стратегия. Има и граници. Например, аз вярвам, че пет дни седмично на жестоко лишаване от въглехидрати нямат смисъл, особено за бодибилдър.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16534495353699 Seconds