Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
6 Pro
6 Pro
112.00 BGL
Купи

Rhodosorb-FARER 100 gr.
Rhodosorb-FARER 100 gr.
3.60 BGL
Купи

Explode Мъжки потник
Explode Мъжки потник
15.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

CGT
CGT
12.00 BGL
Купи
Неопренов суичър Explode
Неопренов суичър Explode
39.00 BGL
12.00 BGL
Спестявате: 27.00 BGL
Купи
Боралин- 5
Боралин- 5
28.80 BGL
Купи
Вишна
Има една любопитна история: живял някога голям любител на ябълки и круши на име Пенегорт. Той искал да си има овощна градина, но почвата била много бедна. Засадил ябълки - не преживели. Заменил ги с круши - още по-лошо.
Изкоренил ги и на тяхно място засадил сливи, но и те загинали. Друг на негово място би се отказал, но упоритият Пенегорт направил още един последен опит - посял костилки от вишни и успял.
Костилки от вишни са открити в наколните жилища в Швейцария, Южна Германия и Италия. Затова се предполага, че първобитните хора са използвали вишната за храна. Първите писмени сведения за вишната са от IV в. пр. Хр. В Западна Европа започва да се отглежда в края на XVI в. Сега в света вишната заема второ място по разпространение след царицата на овощната градина - ябълката. У нас през пролетта отрупаните с бели цветове вишневи дървета красят дворовете в градовете и селата. Плодът им се предпочита не само заради ценните плодове, но и заради родовитостта, скорозрелостта и невзискателността към условията на отглеждане.
Качества
Плодовете на вишната са ценен диетичен плод и добър помощник на лекаря. Богати са на органични киселини -1,4 - 2,2 %, от които преобладават ябълчената, лимонената и оксаловата, белтъчини - 0,7 - 0,9 %. Съдържат и захари, предимно фруктоза - 3,3 - 4,5 %, глюкоза - 3,8 - 5,5 %, минимално количество захароза - 0,1 - 0,8%. Затова вишните могат да се консумират и от диабетици. Витаминният състав е много разнообразен, като най-високо е съдържанието на витамин Р – 880 - 200 мг/%, и на витамин С - 12 - 16 мг/%. От минералните соли най-голямо е количеството на калия -114 -176 мг/%, фосфора -15 - 20 мг/%, калция - 8 - 11 мг/%, магнезия - 7 - 9 мг/%.


В народната медицина
Плодовете са много подходяща храна при сърдечно-съдови, чернодробно-жлъчни и бъбречни заболявания, при задържане на течности в организма и при анемия. Кумарините са мощна спирачка за образуване на тромби, за запушване на кръвоносните съдове и за инфаркти. Сокът от плодовете подобрява апетита и спомага за изхвърлянето на излишните соли при нарушена обмяна на веществата. Сокът е добро отхрачващо средство при простуда и фебрилно състояние. Много е полезен за деца, бременни жени и кърмачки и всички, които са прекарали тежко заболяване.
Научно е установено силното диуретично действие на отварата от плодните дръжки на вишните. Те съдържат танин, флавоноиди, кумарин, органични киселини, захари и др. Приготвя се запарка от 30 г дръжки и 1 л вода. Още по-ефективно питие се получава, ако с горещия извлек се залеят 0,5 кг вишни. След 20 мин плодовете се пасират през марля. Чаят се изпива в продължение на едно денонощие. От плодните дръжки и от плодовете могат да се приготвят и водно-спиртни извлеци. Използват се при възпаления и каменна болест на бъбреците, сърдечни заболява с отоци, чернодробни болести и задържане на течности.
В народната медицина вишни с мляко се използват при възпаление на ставите - артрити. Вишневият сок се смята за добро отхрачващо средство при възпаление на дихателните пътища. Отварата от пресни листа се използва във вид на тампони като кръвоспиращо средство при кръвотечение от носа и рани по кожата.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.13369297981262 Seconds