Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Gold Matrix Gainer 5 кг
Gold Matrix Gainer 5 кг
154.00 BGL
Купи

Explode Liquid L-carnitine 50ml
Explode Liquid L-carnitine 50ml
3.00 BGL
Купи

Блуза Explode
Блуза Explode
26.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Боралин- 5
Боралин- 5
28.80 BGL
Купи
Explode Whey Protein
Explode Whey Protein
29.00 BGL
Купи
Глицеринов сапун с екстракт от охлюви
Глицеринов сапун с екстракт от охлюви
1.50 BGL
Купи
Вишна
Има една любопитна история: живял някога голям любител на ябълки и круши на име Пенегорт. Той искал да си има овощна градина, но почвата била много бедна. Засадил ябълки - не преживели. Заменил ги с круши - още по-лошо.
Изкоренил ги и на тяхно място засадил сливи, но и те загинали. Друг на негово място би се отказал, но упоритият Пенегорт направил още един последен опит - посял костилки от вишни и успял.
Костилки от вишни са открити в наколните жилища в Швейцария, Южна Германия и Италия. Затова се предполага, че първобитните хора са използвали вишната за храна. Първите писмени сведения за вишната са от IV в. пр. Хр. В Западна Европа започва да се отглежда в края на XVI в. Сега в света вишната заема второ място по разпространение след царицата на овощната градина - ябълката. У нас през пролетта отрупаните с бели цветове вишневи дървета красят дворовете в градовете и селата. Плодът им се предпочита не само заради ценните плодове, но и заради родовитостта, скорозрелостта и невзискателността към условията на отглеждане.
Качества
Плодовете на вишната са ценен диетичен плод и добър помощник на лекаря. Богати са на органични киселини -1,4 - 2,2 %, от които преобладават ябълчената, лимонената и оксаловата, белтъчини - 0,7 - 0,9 %. Съдържат и захари, предимно фруктоза - 3,3 - 4,5 %, глюкоза - 3,8 - 5,5 %, минимално количество захароза - 0,1 - 0,8%. Затова вишните могат да се консумират и от диабетици. Витаминният състав е много разнообразен, като най-високо е съдържанието на витамин Р – 880 - 200 мг/%, и на витамин С - 12 - 16 мг/%. От минералните соли най-голямо е количеството на калия -114 -176 мг/%, фосфора -15 - 20 мг/%, калция - 8 - 11 мг/%, магнезия - 7 - 9 мг/%.


В народната медицина
Плодовете са много подходяща храна при сърдечно-съдови, чернодробно-жлъчни и бъбречни заболявания, при задържане на течности в организма и при анемия. Кумарините са мощна спирачка за образуване на тромби, за запушване на кръвоносните съдове и за инфаркти. Сокът от плодовете подобрява апетита и спомага за изхвърлянето на излишните соли при нарушена обмяна на веществата. Сокът е добро отхрачващо средство при простуда и фебрилно състояние. Много е полезен за деца, бременни жени и кърмачки и всички, които са прекарали тежко заболяване.
Научно е установено силното диуретично действие на отварата от плодните дръжки на вишните. Те съдържат танин, флавоноиди, кумарин, органични киселини, захари и др. Приготвя се запарка от 30 г дръжки и 1 л вода. Още по-ефективно питие се получава, ако с горещия извлек се залеят 0,5 кг вишни. След 20 мин плодовете се пасират през марля. Чаят се изпива в продължение на едно денонощие. От плодните дръжки и от плодовете могат да се приготвят и водно-спиртни извлеци. Използват се при възпаления и каменна болест на бъбреците, сърдечни заболява с отоци, чернодробни болести и задържане на течности.
В народната медицина вишни с мляко се използват при възпаление на ставите - артрити. Вишневият сок се смята за добро отхрачващо средство при възпаление на дихателните пътища. Отварата от пресни листа се използва във вид на тампони като кръвоспиращо средство при кръвотечение от носа и рани по кожата.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.095797061920166 Seconds