Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
CGT
CGT
12.00 BGL
Купи

Боралин- 8
Боралин- 8
28.80 BGL
Купи

Reload
Reload
45.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Creatine Ethyl Ester Malate
Creatine Ethyl Ester Malate
25.00 BGL
Купи
Sinephrine
Sinephrine
34.00 BGL
Купи
Explode Amino Liquid 50ml
Explode Amino Liquid 50ml
3.00 BGL
Купи
Вода. Защо?

Потребността на нашия организъм от течности се задоволява посредством храната и напитките. Напитките условно могат да се разделят на две групи - алкохолни и безалкохолни, но и в двата случая те съдържат вода. Водата се явява основна съставна част на тъканите и течностите в нашия организъм. Кръвта съдържа 92 % вода, мускулите и главният мозък съдържат 75%, даже в костната тъкан на човека има вода, и то немалко 22%!

Image 

Нито една от биохимичните реакции в нашия организъм не протича без участието на водата, която пренася кислород и хранителни вещества в тъканите и органите, регулира процесите на затопляне и топло отделяне, участва в изхвърлянето на отпадъците от дейността на нашия организъм. Затова, за да останем здрави, красиви и да поддържаме добра физическа форма, е необходимо заедно с правилното хранене и заниманията в залата винаги да поддържаме организма си добре хидратиран. Това може да се постигне чрез употребата на чиста питейна вода. Ежедневно трябва да пиете не по-малко от 3 литра вода. За тези, които водят по - активен живот, 4 литра на ден.


Съществува мнение, че по време на физическо натоварване не трябва да се пие вода. Това е сериозна заблуда! По време на тренировка нашият организъм губи огромно количество течности и минерални соли. Течностите напускат нашето тяло не само през потните жлези, а и при интензивно и дълбоко дишане. Затова набавянето на водa по време на тренировка е жизнено важно.
Освен това, когато съдържанието на вода се понижи с 2%, физическата издръжливост намалява с 6-7%. Следователно при обезводняване страда качеството на тренировката. При спортуване тези, които употребяват малко течности, се уморяват 4 пъти по-бързо от тези, които пият вода. Научните изследвания показват, че рискът от заболявания на отделителната система е обратно пропорционален на количеството изпити течности. Ако организмът често страда от обезводняване, то се появява опасност от нарушения в работата на слюнчените жлези. Недостигът на вода влияе косвено върху процесите на затлъстяване, тъй като се забавя целият метаболизъм.
Много от нас сумарно не употребяват повече от 1.0-1.5 литра на ден и смятат това за достатъчно, тъй като не изпитват жажда. Въпреки това организмът чувства недостиг на течности и това с течение на времето води до патологични промени в системите и органите. Сухата кожа, чупливите кости и нокти - това са все състояния, зависещи пряко от дефицита на вода в нашия организъм. Трябва да отбележим, че основното количество вода трябва да се набавя от течности, несъдържащи кофеин и алкохол. Често се появява спорният въпрос дали да се пият течности по време на хранене. Някои смятат, че трябва да се пият само между храненията. Все едно - ако чувствате нужда от вода по време на хранене, не се лишавайте, едва ли ще ви навреди.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.24046802520752 Seconds