Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Връзката затлъстяване - термогенеза
Голяма част от проучването засяга връзката между затлъстяването и нарушената термогенеза (намалената способност да се ускори метаболизма като реакция към различни стимули). Редица изследвания стигнаха до заключението, че повишаването на скоростта на метаболизма след прием на храна, излагане на студ, прилив на норадреналин или комбинацията от прием на храна и упражнения се отчита по-рядко при затлъстели, отколкото при слаби хора. Притъпената термогенна реакция вероятно играе важна роля при общото съхраняване на енергия, допринасяйки за началото или затвърждаването на затлъстялостта при хората.
Това изследване разглежда разликата при термогенезата между затлъстелите и слабите жени що се отнася до реакцията им на хранителен прием, две нива на физическо натоварване и възможното предизвикване на термичен ефект при хранителния прием, съчетан с физическа активност. Хората, участвали в експеримента, са десет затлъстели жени (с 37% мазнини и телесно тегло 77.9 кг) и десет слаби жени (18% мазнини и 53.2 кг тегло), измерени при шест различни състояния:
а) метаболитно ниво в покой (VO2) за 4 часа;
b) VO2 за 4 часа след прием на храна с наличие на 910 ккал. (14% протеини, 46% въглехидрати, 40% мазнини);
с) VO2 пo време на тренировка при постоянно субмаксимално тренировъчно ниво от 300 кг.м.мин (каране на колело по 5 минути на всеки 0.5 часа в продължение на 4 часа);
d) VO2 по време на тренировка при относително ниво равно на лактатния праг на индивида (каране на колело 5 мин. минимум на всеки 0.5 часа в продължение на 4 часа);
е и f) също като подусловия с и d c изключение на това, че жените приемали храната преди тренировката.

Получените резултати показват ефекта от  упражненията и храната, съдържаща 910 ккал върху метаболните нива на слабите и затлъстелите жени. Храненето повишило V02  време на тренировка повече при слабите, отколкото при затлъстелите жени. От друга страна, имало е   пo-голяма разлика между нехраненото и гладното състояние при по-слабата група и при двете тренировъчни интензивности. Следобедният тренировъчен   VO2   за по-слабата  група също е останал по-висок в сравнение със съответната стойност при глад в края на четирите часа; докато при групата на затлъстелите следобедната стойност на метаболизма им след четирите часа упражнения е била същата като при тренировката в състояние на глад . По този начин, използването на 4-часов период на измерване омаловажило цялостното количество, с което храненето увеличило енергийния разход по време на тренировката при групата на по-слабите. При тях се появил по-силен термичен ефект на храната по време на движение, отколкото при почивка. При жените, страдащи от затлъстяване, от друга страна, се появили подобни ефекти от хранителния прием по време на упражнения и почивка без да има отчетена полза или допълнителен термогенен ефект от упражненията след хранене.
Изследователите констатираха, че физическата активност значително спомага за термичните ефекти на храната върху слабите, но не и върху затлъстелите жени. Големите различия в термогенната реакция при комбинацията от храна и следващи я упражнения се появяват независимо от подобните термогенни реакции на слабите и затлъстелите жени към храната или към упражненията сами по себе си. При затлъстелите жени обаче общият ефект от забавения метаболизъм по време на упражнения, следващи приема на храна, по-скоро спомагат за запазването на калориите, отколкото за изгарянето им.

Сп. Iron Man
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.12625002861023 Seconds