Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Въглехидрати и протеини
Въглехидратите и протеините изпълняват различни функции - кое е по-важно: броят на калориите или биологичната функция?
Нека да започнем със стойностите, определени и за въглехидратите и за протеините. Изчислението четири калории за един грам от всеки от тях предизвиква съмнение тъй като тези две групи хранителни вещества са безкрайно различни по отношение на своето въздействие и енергията, която произвеждат. Казано накратко, въглехидратите изпълняват четири основни функции, което протеините не правят.
Въглехидратите осигуряват горивото на мускулите и на органите и служат за съхраняване на протеините като осигуряват и обмяната на мазнините. Междувременно, протеините осигуряват възстановяването на азота и са свързани с противопоставянето на анаболното и катаболно състояние на организма. Ето защо, ако разчитаме единствено на броя на калориите, или дори ако ги възприемаме като важен компонент на програмата за хранене, те, а не метаболните реакции и състоянието, предизвиквано от тях, играят ръководна роля в определянето на храната, която трябва да ядем.
Ето защо, да се дава предимство на въглехидратите или на протеините е без всякакво значение за което и да е хранене, включително и това преди или след тренировка. Важно е какво ядем и кога го ядем и това е пряко свързано с индивидуалното представяне на всеки, който се занимава с фитнес! Ако вярвате, че въглехидратите и протеините са едно и също  защото имат еднакви калорични стойности, по-добре е да преосмислите тези свои схващания.Това може да направите като преди някоя тренировка поемете храна само от протеини, а друг път пък опитайте само с въглехидрати. Реакцията на организма ви по време на тренировката ще ви даде правилния отговор! Към тази информация ще се прибави и реакцията на организма след тренировката. Ще се чувствате много по-уморен и гладен през целия ден. Ще ядете непрекъснато, като се стремите да си добавите хранителните вещества, изразходвани по време на тренировката, които не сте осигурили с яденето си преди нея! И още веднъж, като държим сметка само за броя на калориите, ние се отдалечаваме много от  най-важния аспект на биологичната функция на храната. Трябва да мислим за ролята на храните, които поемаме, а не за тяхното количество. Много по-ясно изразено е значението на времето, в което се храним, а не количеството калории! Идеалното хранене преди тренировка се състои от комплексни въглехидрати, а преобладаващите хранителни вещества след анаеробна тренировка, каквато е вдигането на тежести, би трябвало да са пълноценните протеини. Направете справка с бележките, свързани с “преобладаващото” хранително вещество. Яденето след анаеробна тренировка трябва непременно да включва и сложни въглехидрати. Идеалното ядене след уморителна аеробна тренировка трябва да включва сложни въглехидрати, прибавени към протеините, за да се възстановят разходите на гликоген и азот. Тренировъчният режим /анаеробен или аеробен/ е този, който определя  на какво трябва да се наблегне при храненето след тренировка.
Следва продължение...
Изтчоник: C.O.R.F.I.T
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.18133687973022 Seconds