Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Въглехидрати късно вечер – да или не

(Бодибилдерите под микроскоп)
Джери Брейнъм  (Jerry Brainum)
Типичната диета за бодибилдери често забранява да се консумират въглехидрати след определено време на денонощието. Идеята е в това, че приетите въглехидрати в неактивния период на физическа активност от деня забавят изгарянето на мазнини и дори може да се стигне до натрупване на допълнителни запаси от подкожни мазнини, тъй като в състояние на покой въглехидратите не се изгарят. Само че подобно на много други митове в бодибилдинга теорията, че вечер трябва да се ограничават въглехидратите, може да се окаже абсолютно погрешна.
Това подсказва едно неотдавнашно изследване. В експеримента са участвали 78 страдащи от затлъстяване израелски полицаи, които на произволен принцип били разделени в две групи с различна диета. И двете диети били разработени на база 1300-1500 калории дневно и имали еднакво съотношение на нутриентите: 20% протеини, 30-35% мазнини и 40-45% въглехидрати. Единственото различие се състояло в часовете на прием за различните нутриенти – едната група консумирали по-голяма част от въглехидратите на вечеря, а другата група ги употребявали в течение на целия ден.

След 6 месеца тези, които приемали въглехидратите вечер, отчели съществено намаляване на теглото, намаляване на обиколката на талията и значително понижаване на подкожните мазнини в сравнение с тези участници, които разпределяли въглехидратите за целия ден. Наистина ли е възможно това?


Преди всичко консумацията на въглехидрати вечер се отразило на освобождаването на лептина. Лептин – това е освободен от мастните клетки протеин, който засилва сигнала за насищане на апетита в главния мозък. С една дума, повишаването на нивото на лептина подтиска апетита. Приема на въглехидрати вечер предизвикало повишено ниво на дневния лептин и доброволците всъщност имали по-малък апетит. При тези, които консумирали въглехидратите вечер, се забелязало и още нещо – съществено подобряване на баланса на глюкозата и чувствителността към инсулин, подобряване на липидния профил, включително и на общия холестерин, нивото на липопротеините с ниска плътност и липопротеините с висока плътност, както и понижаване на нивото на различни инфламаторни маркери. Тези резултати подсказват за защитен ефект от метаболитен синдром, който е свързан с риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет.
Също така, независимо че употребата на въглехидрати късно вечер повишавало нивото на инсулина в кръвта, това се компенсирало с увеличение на друг мастен протеин – адипонектина.  Адипонектинът е един от добрите мастни протеини.  Той намалява инсулинорезистентността и ускорява изгарянето на подкожните мазнини. Както сигурно вече се досещате, повечето хора с излишни подкожни мазнини имат ниски нива на адипонектин.
По данни на учените повишеното ниво на този протеин в резултат на късния прием на въглехидрати остава повишено и през деня и едновременно с понижаване на инсулина се стига до ускорено изгаряне на мазнини. Това обяснява защо полицаите, приемали въглехидрати вечер, изгаряли по-бързо и повече подкожни мазнини.
С една дума: ниското ниво на инсулин и повишеното ниво на лептин в продължение на деня съдействат за изгарянето на мазнините. А повишаването на нивото на адипонектина обяснява противовъзпалителния ефект на приема на въглехидрати вечер, както и подобрението на чувствителността към инсулина.
И така: следва ли бодибилдерите да забравят стария съвет, че късно вечер трябва да избягват въглехидратите? Възможно е. Само че все още съществува един отрицателен момент, който не е отчетен в изследванията. Той се състои в това, че хормонът на растежа се освобождава нощем, особено в продължение на първите 90 минути след заспиването. Известно е, че употребата на въглехидрати подтиска освобождаването на хормона на растежа. Този факт касае преди всичко тези, които са по-млади от 40 години, защото след това освобождаването на растежен хормон така или иначе се намалява с възрастта. Съществува и известно съмнение в това, че освобождаването на хормон на растежа нощем ускорява изгарянето на мазнините, тъй като този ефект на GH в голяма степен се проявява по време на тренировка.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.25437998771667 Seconds