Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Rhodosorb Plast
Rhodosorb Plast
2.60 BGL
Купи

Explode Мъжки потник
Explode Мъжки потник
15.00 BGL
Купи

Тениска Ironfuckers
Тениска Ironfuckers
25.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Боралин Slim
Боралин Slim
29.70 BGL
Купи
Sinephrine
Sinephrine
34.00 BGL
Купи
Taurine
Taurine
15.00 BGL
Купи
Въглехидрати късно вечер – да или не

(Бодибилдерите под микроскоп)
Джери Брейнъм  (Jerry Brainum)
Типичната диета за бодибилдери често забранява да се консумират въглехидрати след определено време на денонощието. Идеята е в това, че приетите въглехидрати в неактивния период на физическа активност от деня забавят изгарянето на мазнини и дори може да се стигне до натрупване на допълнителни запаси от подкожни мазнини, тъй като в състояние на покой въглехидратите не се изгарят. Само че подобно на много други митове в бодибилдинга теорията, че вечер трябва да се ограничават въглехидратите, може да се окаже абсолютно погрешна.
Това подсказва едно неотдавнашно изследване. В експеримента са участвали 78 страдащи от затлъстяване израелски полицаи, които на произволен принцип били разделени в две групи с различна диета. И двете диети били разработени на база 1300-1500 калории дневно и имали еднакво съотношение на нутриентите: 20% протеини, 30-35% мазнини и 40-45% въглехидрати. Единственото различие се състояло в часовете на прием за различните нутриенти – едната група консумирали по-голяма част от въглехидратите на вечеря, а другата група ги употребявали в течение на целия ден.

След 6 месеца тези, които приемали въглехидратите вечер, отчели съществено намаляване на теглото, намаляване на обиколката на талията и значително понижаване на подкожните мазнини в сравнение с тези участници, които разпределяли въглехидратите за целия ден. Наистина ли е възможно това?


Преди всичко консумацията на въглехидрати вечер се отразило на освобождаването на лептина. Лептин – това е освободен от мастните клетки протеин, който засилва сигнала за насищане на апетита в главния мозък. С една дума, повишаването на нивото на лептина подтиска апетита. Приема на въглехидрати вечер предизвикало повишено ниво на дневния лептин и доброволците всъщност имали по-малък апетит. При тези, които консумирали въглехидратите вечер, се забелязало и още нещо – съществено подобряване на баланса на глюкозата и чувствителността към инсулин, подобряване на липидния профил, включително и на общия холестерин, нивото на липопротеините с ниска плътност и липопротеините с висока плътност, както и понижаване на нивото на различни инфламаторни маркери. Тези резултати подсказват за защитен ефект от метаболитен синдром, който е свързан с риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет.
Също така, независимо че употребата на въглехидрати късно вечер повишавало нивото на инсулина в кръвта, това се компенсирало с увеличение на друг мастен протеин – адипонектина.  Адипонектинът е един от добрите мастни протеини.  Той намалява инсулинорезистентността и ускорява изгарянето на подкожните мазнини. Както сигурно вече се досещате, повечето хора с излишни подкожни мазнини имат ниски нива на адипонектин.
По данни на учените повишеното ниво на този протеин в резултат на късния прием на въглехидрати остава повишено и през деня и едновременно с понижаване на инсулина се стига до ускорено изгаряне на мазнини. Това обяснява защо полицаите, приемали въглехидрати вечер, изгаряли по-бързо и повече подкожни мазнини.
С една дума: ниското ниво на инсулин и повишеното ниво на лептин в продължение на деня съдействат за изгарянето на мазнините. А повишаването на нивото на адипонектина обяснява противовъзпалителния ефект на приема на въглехидрати вечер, както и подобрението на чувствителността към инсулина.
И така: следва ли бодибилдерите да забравят стария съвет, че късно вечер трябва да избягват въглехидратите? Възможно е. Само че все още съществува един отрицателен момент, който не е отчетен в изследванията. Той се състои в това, че хормонът на растежа се освобождава нощем, особено в продължение на първите 90 минути след заспиването. Известно е, че употребата на въглехидрати подтиска освобождаването на хормона на растежа. Този факт касае преди всичко тези, които са по-млади от 40 години, защото след това освобождаването на растежен хормон така или иначе се намалява с възрастта. Съществува и известно съмнение в това, че освобождаването на хормон на растежа нощем ускорява изгарянето на мазнините, тъй като този ефект на GH в голяма степен се проявява по време на тренировка.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.22534489631653 Seconds