Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

В защита на фибрите
Седем факта за една много важна хранителна съставка
Когато става дума да се вземат достатъчно плодове и зеленчуци, повечето културисти се изправят пред пълен провал. Често цялото им внимание е насочено към протеина (колко и от какъв вид) или към въглехидратите (как да манипулираме с тях през различните фази), така че такива пълноценни храни като портокалите и зелето остават на задната седалка. Това означава, че организмът изпада далеч под оптималния прием на фибри, фибрите са важна съставка на храната, които обикновено се намират в храните от растителен произход. Те не само, че са необходими за доброто здраве, но помагат на културиста да изгради чиста мускулна маса и да я запази, когато приемът им е комбиниран с храна богата на протеин и въглехидрати.
В настоящата статия ще ви запознаем какво могат да правят фибрите за вас и вашата физика.
1. Фибрите подобряват резорбцията.
Консумирането на фибри е важна част от създаването на анаболно състояние на организма, защото те повишават резорбцията на храните през червената стена. Това води до по-добър и пo-ефикасен растеж.
2. Фибрите подобряват обработката на хранителната мазнина.
Наситените масти допринасят за лошо здравословно състояние и за натрупването им под формата на телесни мазнини. Фибрите се свързват с част от мазнините в храната и ги изхвърлят от организма. Ако изядете една тлъста пържола или млечни продукти като сирене, пълномаслено кисело или прясно мляко, една зелена салата може да неутрализира част от допълнителните мазнини. Даже ако приемате само ниско маслена протеинова храна, прибавянето на богати на фибри зеленчуци или завършване на храненето с парче плод има значение за борбата с телесните мазнини.
3. Фибрите повлияват храносмилането на въглехидратите.
Картофите, пълнозърнестия хляб и овесените ядки са между най-добрите, бавно освобождаващи енергия храни. Те доставят необходимата за енергия и растеж глюкоза, но правят това по-бавно от всички други въглехидратни източници. Високото съдържание на фибри удължава храносмилането на въглехидратите. Когато забавите проникването на въглехидратите в кръвния ток, горивото се използва по-дълго. Когато въглехидратите се разграждат бавно, като резултат от приемането на фибри, организма показва тенденция да складира въглехидратите повече като мускулен гликоген, отколкото като телесна мазнина.4. Фибрите повишават чувствителността към инсулина.
Когато ядете въглехидрати организма освобождава инсулин, един силен анаболен хормон. Инсулина транспортира въглехидратите и протеина в мускулите, което води до по-бързо възстановяване и до растеж. Ограничаващ фактор на този процес е инсулиновата чувствителност. Мускулите имат рецептори за инсулина локализирани в техните външни краища. Колкото е по-голям афинитета на рецепторите, толкова по-добре инсулина транспортира въглехидратите и протеина в мускулите. Редовната тренировка, високото ниво на мускулната маса и ниското ниво на телесните мазнини повишават този афинитет. Играят роля и фибрите, особено тези от разтворимия тип. Храни като овес, грах, круши, фасул са богати на разтворими фибри (житните трици, например, са богати на неразтворими фибри). Разтворимите фибри повишават афинитета на рецепторите и от там чувствителността към инсулина. Ако вашата цел е чиста мускулна маса помогнете на организма, като включите в храната фибри.
5. Фибрите помагат да ядете по-малко.
Очевидно е, че зеленчуците са великолепни за всички, които са на диета, включително и културистите. Три чаши броколи съдържат само 75 калории. Това означава голямо количество за ядене при малко калории. Допълнителната полза от фибрите е, че те притъпяват апетита, засилвайки чувството за ситост, фибрите допринасят за освобождаване на холецистокинин, хормон, който се освобождава в тънките черва и създава чувството на ситост. Зеленчуците смесени с ориз или тестени изделия и допълнени с картофи и салата са важен фактор за контрол върху телесните мазнини и калорийния прием.
6. Фибрите  дават  по-добър релеф.
Може да ви изглежда смешно, но има неща, които са били известни на културистите, преди още да бъдат потвърдени от науката. Преди години състезателите са казвали, че прибавянето на салата и зеленчуци към храната подобряват релефа на мускулатурата. Сега можем безспорно да приемем това за вярно поради причините посочени в точки 2,3 и 4. Има обаче нещо повече от това. Научно е доказано, че някои богати на фибри зеленчуци, като зеле, броколи, спанак имат съставки наречени индоли. Те водят до леко понижаване нивото на естрогените при мъжете, което води до по-малка задръжка на вода в тъканите и леко покачване нивото на тестостерона. Това именно прави релефа по-добър при зеленчукова диета.
7. Време за консумация на фибрите.
Спестете фибрите след тренировка. Целта на след тренировъчното хранене е да се ускори храносмилането, по най-бързия начин глюкозата да премине в кръвта и от там в мускулната клетка. Ако има фибри този процес ще се забави.
Съберете всичко заедно
Фибрите са една недооценявана хранителна съставка от културистите. С включването на няколко грама фибри с всяко хранене (с изключение на след тренировъчното) можете да постигнете добро храносмилане и полезни ефекти върху консумираните въглехидрати, мазнини и протеини. Фибрите могат да окажат влияние на хормоните и физическия облик на орзанизма. Културистът трябва да взема минимум 25 грама фибри всеки ден, но може да ги покачи до 35 и повече. Можете да комбинирате фибрите от естествени източници със суплемент от фибри. Важно е приемът да се увеличава постепенно, като се прибавят по 3 грама дневно в течение на една седмица, докато се достигне желаното дневно количество.
Крис Айсето
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.18201899528503 Seconds