Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
BCAA Amino capsules
BCAA Amino capsules
23.00 BGL
Купи

Регенериращ гел Мукофикс
Регенериращ гел Мукофикс
12.00 BGL
Купи

Блуза Explode
Блуза Explode
26.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Reload
Reload
45.00 BGL
Купи
Explode Amino Liquid 500мл
Explode Amino Liquid 500мл
27.00 BGL
Купи
L-carnitine capsules
L-carnitine capsules
28.00 BGL
Купи
Гладуване
Гладуването е процес на пълно лишаване от храна. Достъпът до клетките на жизненоважните белтъци, въглехидрати, мазнини, витамини, микро - и макроелементи спира. Гладуването може да се определи още като приемане на минимално количество еднообразна и бедна на хранителни вещества храна, която освен това е и с нисък калориен еквивалент.
Когато човек гладува, бързо намалява теглото си, но настъпват и други промени в организма. През първите 4-5 дни азотният баланс се променя. Започва да се отделя повече азот с урината под формата на урея. Това се обяснява с факта, че при липса на въглехидрати част от белтъците започват да се разграждат до аминокиселини. По-голяма част от тези аминокиселини се окисляват, за да осигурят енергия, и в същото време гликогенните аминокиселини (аспаргинова, глутаминова, аланин, глицин и др.), по пътя на глюконеогенезата в черния дроб, осигуряват глюкоза като жизненоважно гориво за мозъка.
Разбира се, нивото на уреята нараства над 10 mM/L, както и секрецията на 3-метилхистидина. За това допринася и намалената секреция на инсулин. Инсулинът активира белтъчния синтез и забавя разграждането на белтъците. Известно е, че секрецията на инсулин се отключва след приемане на въглехидрати. Следователно липсата на въглехидрати съдейства за по-бързото разграждане на белтъците по време на гладуване.
Този процес на драстичен отрицателен азотен баланс намалява своята скорост след края на първата седмица. Постига се някакво равновесие, което е израз на адаптация на организма към променените условия. Един от факторите на тази адаптация е промененият хормонален статус. Понижава се нивото на трийодтиронина (ТЗ) - хормон, чието понижение забавя енергийния разход и разпада на белтъци. Намалява също и секрецията на катехоламините. Поради повишеното разграждане на белтъци и намаления метаболизъм в цикъла на Кребс се увеличава синтезът на кетонови вещества, получени от ацетацетата и β-хидроксибутирата при окислението на кетогенни аминокиселини. В такива случаи мозъкът използва кетоновите вещества като източник на енергия вместо глюкоза.
В мускулите се намалява  активността на гликолизата. Намалява се също активността на креатинфосфокиназата (КФК) и се понижава съдържанието на креатин - фосфат. Това забавя възможностите за извършване на анаеробна работа, тъй като най-напред се засягат бързо съкращаващите се мускулни влакна (FT).Допълнителен дял в намалената работоспособност внася и намаленият синтез на хемоглобин, с което се намалява снабдяването на тъканите с кислород. Може да се каже, че пълното гладуване за по-продължителен период от време е много рисково за организма. Влошават се сериозно функциите на някои важни органи като мозък, сърце, мускули, черен дроб. Намалява се общата работоспособност. Рисковано е да се прилага т.нар. „лечебно гладуване", тъй като, освен всичко друго, се намаляват възможностите на имунната система, а така се създава опасност за поява на други странични заболявания. Това с особена сила важи за индивиди с нормално телесно тегло. При тях гладуването редуцира в по-голяма степен т.нар. чиста мускулна маса в сравнение със затлъстели лица. Затова е допустимо прилагането на определени диети, в които едни храни преобладават, а други се намаляват. Така например в отделни случаи могат да се намалят храни от животински произход (напр. месо и животински мазнини), а да се увеличи растителният дял на дневния порцион. Определяните диети и предпочитаните храни зависят и от определени заболявания на храносмилателната система. Така че трябва да се прилагат системи на хранене под контрола на съответния медицински специалист.

Петър Атанасов 
Из „Молекулни основи на храненето”
Източник: сп. „Iron Man”
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.12773609161377 Seconds