Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Говеждо месо - приятел или враг
При "нормалната" диета преди състезания една от първите стъпки е от хранителния график да се зачертае червеното месо, т.е. говеждо или конско. Вместо тях за снабдяване с белтъчини се привличат по - големи количества кокоше,пилешко и пуешко месо или риба. Проблемът тук е разглеждането на говеждото и конското месо само като източник на белтъчини. Културистите са си създали славата на консуматори на говеждо месо, но изглежда в последно време отбягват червените видове месо, за да намалят калорийното съдържание на диетата си. Не е грешка да се яде говеждо месо, проблем е, че някои видове говеждо месо имат високо съдържание на мазнини. Решението изглежда просто: няма говеждо месо, няма мазнини; равносметка: проблемът е разрешен, нали? Не напълно! За културистите говеждото месо е много важно, поради различни други причини.
В Америка имаше една реклама, която гласеше: "Говеждото месо Ви прави щастливи." Макар че вегетарианците ще оспорят тази мисъл, тя е правилна.
Причината е фенилаланин. Тази аминокиселина, която се среща в говеждото месо в големи количества, предизвиква много реакции в тялото. За нас от интерес са само две от тях. Фенилаланинът противодейства на депресия, т.е. вие сте в добро настроение и агресивни; това винаги са твърдели пауърлифтерите. Фенилаланинът увеличава нивото на норепинефрин в мозъка. ССК-хормонът подтиска усещането за глад. Или, когато се чувствате сит и пълен, тогава би трябвало да сте "щастливи". Допълнително се усилва протичането на жлъчка от жлъчния мехур, което означава, че повече мастни киселини се транспортират от червото към канала на млечните жлези и се абсорбират. Мазнината на говеждото месо се преработва по - бързо отколкото другите животински мазнини, защото съдържащият се в него фенилаланин увеличава нивото на ССК.
В говеждото месо се намира и един органичен фосфат, креатин-фосфат, накратко СР, в големи количества. СР играе решаваща роля при получаването на енергия от клетката чрез АДФ / АТФ - цикъл. Както бе вече споменато по - горе, главната химична реакция за получаване на енергия се състои в клетката, между фосфати. За да обобщим целия сложен химичен процес в няколко думи: СР позволява на мускула да увеличи продължителността на анаеробни упражнения с голямо натоварване повече от само едно или две повторения. Едно от главните предимства на оралните стероиди се състои в това, че те силно стимулират СР - синтеза. Тялото може да произведе СР от трите аминокиселини аргинин, глюцин и метионин. Тези аминокиселини се срещат в големи количества само в животинските белтъчини. Получават се и под форма на таблетки, но тези таблетки са много скъпи. Колкото повече СР може да произведе и натрупа човек, той става толкова по - силен. Най - добър източник на споменатите аминокиселини и СР е месото. Тези видове месо притежават освен това и високо съдържание на кислород. Кислородът се транспортира в кръвта от миоглобин. Миоглобин е същевременно багрилото на месото. Месото с високо съдържание на СР има много миоглобин, т.е. то е червено, значи - говеждо или конско месо. Защо тогава говеждото месо е червено, а пилешкото бяло? СР е необходимо за изпълнението на дълги, трудни движения. Говедата се нуждаят дори само, поради собственото си тегло от повече СР, отколкото една малка птичка. Както може би сте мислили вече, конското месо има повече СР от говеждото, отгоре на това е по - постно и евтино. В Калифорния не се продава конско месо по месарниците, но в Германия - да. Още няколко думи, относно съдържанието на мазнини при говеждото и конското месо.
Съдържанието на мазнини при говеждото месо стига от около 4% при филето до кръгло 20% при бекона. Точните стойности можете да видите от една добра таблица на хранителните вещества, като например "Голямата таблица на хранителните стойности" (Графе и Унцер - Мюнхен). Конското месо има средно само 2.7% мазнини и по - високо съдържание на СР. Как е при рибата? Много постна (в повечето случаи), много белтъчини, но аз просто не обичам риба!

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.24068784713745 Seconds