Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Грах

Повечето когато чуят за грах се сещат за храната, която най-много са мразели докато са били деца. Но същите тези хора след като пораснат смятат, че граха е прекрасна и питателна храна.
Има общо три вида грах, които обикновено се консумират. В България най-често се използва градински или зелен грах.
Зеленият грах е пълнен с хранителни вещества: 8 витамина, 7 минерала, фибри и протеин.

Зеленият грах осигурява хранителни вещества, които са важни за поддържането здравето на костите. Той е много добър източник на витамин K1, който, активира остеокалцина. Хормон синтезиран в костите - комуникира с мастните клетки и регулира метаболитните процеси и инсулиновите рецептори.  Оказва се, че остеокалцинът контролира кръвната захар и мастните депозити. Освен това повишава инсулиновата чувствителност, и повишава синтеза на инсулин в панкреаса.  Няма друга субстанция или хормон в човешкото тяло, която да извършва ефективно тези две функции. Колкото повече остеокалцин, толкова по-добре се регулира инсулина и съответно нивото на глюкозата в кръвта.  Без достатъчно витамин K1 и остеокалцин,  костната минерализация се нарушава. Витамин К1 има основно значение за хомеостазата на костната тъкан и приемът му във високи дози повлиява благоприятно състоянието при остеопороза.


Зеленият грах е много добър източник на фолиева киселина и витамин В6. Тези две хранителни вещества помагат да се намали натрупването на  хомоцистеин.
Хомоцистеин допринася за  развитието атеросклероза чрез способността си да уврежда кръвоносните съдове. Високите нива на хомоцистеина се свързват с повишен риск от инфаркт, костни фрактури и отслабване на паметовите функции. Фолиевата киселина и витамин В6 в зеления грах са в противодействие на сърдечно-съдовите заболявания. В действителност, фолиевата киселина е много важна за сърдечно-съдовата система. Проучване през 1995 стига до заключението, че 400 микрограма фолиева киселина на ден може да предотврати 28000 сърдечно-съдови смъртни случая годишно при това само в Съединените щати.


Зеленият грах е много добър източник на тиамин (витамин В1), витамин В6, рибофлавин (витамин В2), ниацин (витамин В3) - необходими за усвояването на въглехидрати, протеини и липиди. Зеленият грах също е добър източник на желязо- минерал, необходим за нормалното образуване на кръвни клетки, чийто недостиг води до анемия, умора и понижена имунна функция. В допълнение, зеленият грах е много добър източник на витамин С, който защитава  клетките и системите в организма от свободните радикали. Тъканите на тялото  с особено високи изисквания за витамин С са: надбъбречните жлези, ретината, черния дроб, имунната система и съединителната тъкан.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.40312600135803 Seconds