Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Къси панталони Explode
Къси панталони Explode
32.00 BGL
Купи

Y3K Food
Y3K Food
39.00 BGL
Купи

Регенериращ гел Мукофикс
Регенериращ гел Мукофикс
12.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Боралин- 8
Боралин- 8
28.80 BGL
Купи
Gold Matrix Gainer
Gold Matrix Gainer
38.00 BGL
Купи
Тениска EXPLODE 2013 - сива
Тениска EXPLODE 2013 - сива
15.00 BGL
Купи
Грейпфрут
Избирайте грейпфрута не по вида, а по теглото му.
У нас се внасят различни сортове грейпфрут - дебелокори и тънкокори, с огромни и с по-скромни размери, със светложълта и розова месеста част. Кой е за предпочитане? Познавачите съветват да не се лакомим по едрите плодове. Между два грейпфрута с еднакви размери те препоръчват да изберем този, който е по-тежък и по-твърд. Такъв плод има тънка кора и много повече сок от дебелокория и мек на пипане.
В сърцевината на грейпфрута (сока и месото) има захари, органични киселини, белтъчини, мазнини, пектини, багрилни вещества, витамини и минерали. Изразен в проценти, химичният му състав изглежда така: плодова вода - 82-86%, захари - до 10%, фруктоза - 4%, глюкоза -6%, захароза - 0,9%, целулоза - 2,6%, белтъчини -0,8%, органични киселини (главно лимонена) - 3%, пектин - 3,9 %. Витаминното съдържание в мг % е: витамин С - 45 до 60, каротин - 0,22, витамин B1 - 0,10, витамин В2 - 0,07, витамин ВЗ - 0,03, витамин Вб - 0,05, фолиева киселина - 0,25, витамин Р - 400 до 500. Съставът на минералите е: калий -190 мг %, калций - 20, фосфор -17, магнезий -11, натрий - 2,2 и желязо - 0,3. От микроелементите в грейпфрута има йод. Енергийната стойност на 100 г плод е само 41 ккал, така че в една водна чаша сок калориите могат да достигнат едва до 96.
Установено е, че високото съдържание на пектин в грейпфрута понижаващ равнището на "лошия" холестерол в кръвта. За да се намали то с 10%, са потребни 15 г пектин. Това количество се съдържа приблизително в един грейпфрут. Така че, колкото повече от този плод изяждате дневно, толкова повече намалявате риска да ви покосят сърдечносъдови заболявания.


Грейпфрутът е с доказани диетични свойства. Изпит на гладно сутрин, сокът тонизира организма, възбужда апетита и подобрява храносмилането. Наличието на много витамини и минерали в него спомага за укрепване стените на кръвоносните съдове, както и за кръвообразуването. Голямото количество калиеви соли стимулира дейността на сърдечния мускул, затова плодът се препоръчва при сърдечносъдови заболявания. Похапвайки грейпфрут редовно, вие ще защитите тялото си срещу инфекции. Доказано е още, че консумацията му води до понижаване на кръвното налягане, спомага за отстраняване на функционалните разстройства на черния дроб, стимулира мозъчните  функции и дейността на нервните клетки. Глюкозидите в грейпфрута имат антисклеротични свойства, така че той е особено полезен за хората в третата възраст. Препоръчва се  още при куп болести: артрити, трескави състояния, отоци на долните крайници, възпалителни процеси на пикочо-половата система. В смес с чист зехтин се прилага като средство за разтваряне на камъните в черния дроб.
Добре е сок от грейпфрут да се пие след тежък физически или умствен труд, както и след прекарана тежка операция и инфаркт на миокарда.
Но към грейпфрута не бива да посягат хората с повишена киселинност на стомаха.
А ето и една рецепта за здрави зъби и венци: залейте кората на плода с вода, оставете я да се кипне 20мин., прецедете и изпийте.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1219789981842 Seconds