Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Домати
Няма човек, който да не е ял домати, да не е опитвал доматен сок, пък защо не и водка с доматен сок. Но дали всеки знае колко полезни са доматите за човешкия организъм и колко дълго време те са набедени за отровни? Едва през ХVІІІ век доматите започват да се използват като хранително растение, но твърде бързо завладяват кухните на различните страни. И още нещо - те са „многофункционални”, тъй като се използват в супи, основни ястия, могат да се консумират в суров вид, под форма на консерви, сокове, да не говорим за прочутите сладка от зелени доматчета.
Добре узрелите пресни домати съдържат 2-3 пъти повече витамин С от зелените или престояли при неподходящи условия. Затова, набраните вече домати, трябва да се съхраняват в хладно помещение, без пряка слънчева светлина да пада върху тях.
Химичният състав на доматите е различен в зависимост от сорта и условия на отглеждане. Осреднено доматите съдържат около 93-95% вода, 0,9 - 1% белтъчини, 3,5-4% въглехидрати, малък процент скорбяла, 0,7-0,8% целулоза, органични киселини - лимонена, ябълчена, оксалова; минерални соли - калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо. Най-голямото предимство на доматите е, че са богати на витамини – 30мг% витамин С, 0,60мг% каротин (провитамин А), 0,85мг% витамин Е, 0,50% витамин К, 0,50% витамин РР, а така също и В1, В2 и др.
Домати - Продължение...
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.19683003425598 Seconds