Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Елда

Говорили сме много за суроватъчен протеин и казеин. Но тези суплементи на базата на мляко не са единствените висококачествени протеини на прах, които се предлагат на пазара днес. Растителни протеини като соя, ориз, грах и коноп могат да предложат на културистите неща, които са извън възможностите на суроватъчния и казеина. Един от най-новите растителни протеини, които може да се намери е този от елда. Когато мислиш за елда, сигурно се сещаш да палачинки или японска юфка. Брашното от елда е бавно усвояващ се въглехидрат. Но елдата не е зърнено растение, а семена на плод, подобни на ревена. Това го прави добра алтернатива за хората с непоносимост към пшеница, или други зърнени растения, съдържащи глутен. Освен това, протеинът в елдата може да бъде изолиран за приготвяне на нисковъглехидратен, беден на мазнини протеин на прах, идеален за атлетите.

  

В едно изследване японски учени тествали плъхове, поставени на диета, съставена от 20% протеин в продължение на пет седмици. Една от групата приемали протеин от елда като основен източник, а другата консумирала казеин. Учените съобщили в списание Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, че плъховете от първата група натрупали повече мускулна маса и изгубили повече подкожни мазнини в сравнение с хранените с казеин плъхове. Мускулният растеж може би се дължи на факта, че елдата е богата на глутамин, аргинин и верижно-разклонената аминокиселина левцин. Елдата съдържа и чиро-инозитол, който подобрява действието на инсулина в мускулите, стимулирайки протеиновата синтеза и снабдявайки с повече глюкоза, аминокиселини и креатин изгладнелите мускули. Загубата на мазнини, проявена у плъховете, консумирали протеин от елда вероятно се дължи на способността му да намалява количеството на липогенетичните (създаващи мазнини) ензими в черния дроб.

Но това не е всичко: елдата може да намалява и нивото на холестерол. Изследване от университета Медисън (Уисконсин) разкрива, че консумирането на протеин от елда намалява усвояването на холестерола в червата почти наполовина.

Ако си вегатарианец, имаш непоносимост към глутен или просто искаш да опиташ нещо ново, пробвай протеин от елда за изграждане на мускули и изгаряне на мазнини. Опитай да заместиш около 10-20 г от суроватъчния протеин за шейка преди и след тренировка с протеин от елда.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.22875690460205 Seconds